Insesizabila schimbare sau marea știință a pașilor mici
Am sfârșit prin a-l găsi pe un tip de pe Youtube, extrem de pasionat de mâncare sănătoasă, care susține că sucul potrivit poate face miracole. Am urmărit câteva videoclipuri și m-a convins. În câteva zile mi-am luat un blender și am început să cumpăr fructele și legumele de care aveam nevoie.
Așadar eram pregătit!
Dar la-nceput n-a fost deloc ușor. Unele dintre sucuri aveau gust neplăcut. Uneori n-aveam chef să terciuiesc fructe și legume și să fac toate pregătirile necesare. Așa că, de multe ori, am fost tentat să amân, să o las baltă de data asta, să zic câr și mâr.
În aproape o lună am încercat doar de câteva ori.
Apoi, într-o bună zi, m-am trezit cu o senzație discutabilă înăuntrul meu, care ar fi putut fi un fapt adevărat sau doar o iluzie, cum că mă simțeam mai bine și aveam mai multă energie decât înainte.
Luna următoare, am făcut progrese. Am început să urmăresc și alte clipuri video, să variez rețetele, să beau mai des sucurile și să-mi imaginez ce beneficii extraordinare îmi aduceau lucrurile astea. Începusem să mă bucur cu adevărat de proces. Iar senzația de bine de care ziceam mai sus s-a dovedit a fi adevărată. În șase luni am pierdut 6 kg și am început să mă simt pe de-a-ntregul mai sănătos.
Asta e ceea ce eu numesc „progresul intangibil”. Alții îi spun „știința pașilor mici”, sau „schimbarea insesizabilă”.
Adevărul e că eu nu cred în echilibru. Lucrurile sunt în continuă schimbare, chiar dacă nu observăm întotdeauna. Și adesea tocmai micile schimbări repetitive fac lucrurile să se miște și să se remodeleze. Cum picăturile de apă erodează piatra.
Coachingul este, înainte de toate, o disciplină și e nevoie să te trezești și să te schimbi tu însuți înainte să-ți dorești să-i ajuți pe alții. Dacă nu atingi cel mai adânc punct al ființei tale, cum poți înțelege cine ești și care-s elementele principale din care ești compus?
Sunt foarte surprins uneori să văd că oamenii se schimbă brusc. Din când în când, sunt momente când un prieten sau vreo cunoștință vine în Mansardă și are o schimbare notabilă în postură, în voce, în voință, în acțiuni. La început, sunt tentat să mă întreb ce a dus la această schimbare bruscă. Dar, de obicei, este doar punctul terminus al unei schimbări care a început cu multă vreme în urmă.
Înțelegerea și conștientizarea rareori vin ca o schimbare bruscă, mai degrabă ca o evoluție graduală greu de perceput.
Când lucrează cu un client, coach-ul nu vizează marile schimbări, ci pe cele mici, care sunt importante pentru client. Să zicem că vrei să slăbești cu 10 kg, dar la a doua întâlnire cu coach-ul spui că nu ai reușit să eviți pâinea, așa cum ai convenit. Nici nu ai renunțat însă. Ai renunțat la două felii din patru și ai schimbat făina cu una de secară.
Să zicem că vrei să scrii și să termini o carte în trei luni, fără să ai vreo experiență similară anterioară, iar după prima săptămână abia ai reușit să scrii o pagină pe zi. În opinia mea, asta tot o mare schimbare este și, înainte de toate, ar trebui să fii recunoscător pentru ea.
Schimbarea e la nivel de conștientizare, te cunoști pe tine. De aceea e nevoie să susții micile schimbări atât acceptându-le, cât și rezistând, întrebând, fiind prezent și avansând cu ele. Aceste mici schimbări sunt cruciale fiindcă au loc adânc, iar de la un punct încolo devin foarte evidente și te ajută să evoluezi.
Deși pare destul de natural să evoluezi în acest fel, progresul intangibil e o adevărată provocare. Suntem adesea educați să ne grăbim procesul de învățare și să ne atingem obiectivele. Ca să crești prin schimbările insesizabile înseamnă să accepți situația actuală și cine ești acum. Înseamnă că înveți să îți administrezi expectațiile și te concentrezi pe un singur lucru o dată.
Progresul invizibil se acumulează până când ești pregătit să faci următorul pas mare. Acesta e unul dintre motivele pentru care coachingul e dificil. Înainte de marele pas, e nevoie să fii satisfăcut cu ceea ce ai, să te simți implicat și să te dezvolți.
Schimbările insesizabile nu sunt invizibile. Pur și simplu e nevoie să-ți muți atenția de la ceea ce-ți lipsește la ceea ce ai deja.
Ca să afli mai multe despre a coaching și schimbările insesizabile care contează, urmărește noutățile despre conferința ICF 2012 din luna mai.
Șerban Chinole e Managing Partner la I'Consultants, companie de consultanţă startegică specializată în executive coaching şi mentoring, unde lucrează cu manageri, antreprenori şi echipe. Din 2011 e profesor invitat la International Coach Academy.