Informaţia, o problemă?
Un moment de răgaz, pulsul creşte puţin şi acum încep eu să alerg. Doar câteva secunde mai târziu eram prins la rândul meu, iar sentimentul de bucurie dispărea. Oare ce sens are acest joc? Aveam doar 12 ani şi nici nu mai ştiu cum se numea, dar îmi voi aminti mereu cum mă făcea să mă simt. Adrenalină ridicată, bucurie, o frică puternică, toate la doar câteva secunde distanţă una de celalaltă.
Câteodată, ne simţim la fel şi în relaţia cu informaţia din jurul nostru. Nu mai este un secret pentru nimeni că internetul ne-o trimite către telefonul mobil, laptop, tabletă, mai nou către televizor, camera foto şi altele. Am alergat după informaţie până când a început ea să ne urmărească pe noi. Există din ce în ce mai multe evenimente, primesc mai multe e-mail-uri, am parte de notificări din toate părţile, descarc PDF-uri, îmi cumpăr cărţi, mă înscriu în grupuri de Facebook; totul se află la un click distanţă, iar cu cât aflu mai multe, cu atât îmi doresc să aflu şi mai multe. Desigur, este un lucru extraordinar că avem acces aproape la orice în doar câteva secunde. Întrebarea care mă macină însă în ultima perioadă, nu este unde voi găsi surse de informare sau oportunităţi de a mă dezvolta, ci cum fac să mă feresc de ele. Cum fac să nu mai fiu bombardat de această informaţie, care la fel ca zahărul, creează dependenţă? Tu cum procedezi?
Cred că ne confruntăm cu o oportunitate, dar şi cu o problemă care pe zi ce trece se răspândeşte exponenţial. Am cel puţin 3 motive pentru care susţin asta:
1. Ai acces foarte uşor la informaţii din orice domeniu, este mult mai greu să te hotărăşti ce-ţi place. Problema se transformă pe zi ce trece din “nu ştiu ce-mi place cu adevărat” într-alta, a viitorului, aflată exact la polul opus: “nu ştiu cum a trecut timpul meu, îmi plac toate activităţile în care sunt implicat şi nu pot renunţa la ele”.
2. Pe termen lung, poţi ajunge chiar la frustrări. Fie te-ai dezvoltat în prea multe domenii şi nu eşti specialist în niciunul, fie biblioteca ta, virtuală sau clasică, se dezvoltă cu o viteză mai mare decât cea cu care citeşti..
3. Orice informaţie îţi generează un gând, o idee nouă, o întrebare care începe să te macine. Cu cât ai mai multe lucruri la care te gândeşti, cu atât eşti mai puţin eficient în activitatea de zi cu zi.
Această problemă are însă şi câteva soluţii care ţi-ar putea fi de folos şi pe care eu le-am încercat:
1. Planifică-ţi perioadele de explorare. O perioadă de explorare este acel moment în care nu ştii exact ce-ţi doreşti şi începi să cauţi informaţii despre un anumit domeniu de interes sau chiar despre mai multe. Poţi trece prin asta de câte ori simţi tu că este necesar. Explorarea poate fi o experienţă şi mai utilă dacă îţi stabileşti singur un termen limită. Când vei lua o deczizie în ceea ce priveşte direcţia pe care vrei să mergi? Răspunzând la această întrebare vei evita cu succes momentele acelea în care te uiţi înapoi cu regret că nu ai construit în nicio direcţie pentru că ţi-ai irosit energia în mai multe.
2. Stabileşte-ţi un scop în carieră sau chiar în viaţă. Acesta te va ghida pe parcursul pasului următor. Cu cât eşti mai specific, cu atât mai bine. Prea puţini îşi găsesc pasiunea imediat ce au început să o caute. Important este ca după primul pasul să alegi un domeniu şi să perseverezi până când eşti foarte sigur fie că îţi place, fie că nu-ţi place.
3. Elimină toate acele informaţii care devin irelevante în raport cu scopul stabilit de tine. Dezabonează-te de la newslettere, dezactivează-ţi notificările. Ne plac din ce în ce mai multe lucruri şi nu va fi uşor să te desparţi de ele având în vedere reclama bună pe care şi-o face fiecare furnizor. Te poţi împăca însă cu gândul că oricând te poţi întoarce la ele. Până la un viitor sfârşit al lumii, nu dispar niciunde şi ne vor fi mereu la-ndemână.
Da, suntem înconjuraţi de foarte multă informaţie, dar să nu uităm că deciziile le luăm în continuare noi, şi nu un microprocesor implantat undeva în mâna stângă, sub încheietură. Alege în fiecare moment cum vei folosi informaţia în avantajul tău.
Voi ce probleme întâmpinaţi? Ce soluţii folosiţi? Putem dezbate mai multe la rubrica de comentarii.
Sunt trainer şi totodată antreprenor, cu experienţă în vânzări, management, project-management şi learning & development. Am lucrat 4 ani în Vodafone România ca agent de vânzări, manager de magazine şi team leader-ul echipei de training. Începand cu septembrie 2012 am luat calea antreprenoriatului, punând bazele unui start-up prin care doresc să aduc o contribuţie la dezvoltarea celor din jurul meu. În acelaşi timp sunt preşedintele unui ONG pe care l-am înfiinţat la vârsa de 18 ani – BYP. Acesta îşi propune să reprezinte un punct intermediar între facultate şi primul job, oferindu-le astfel studenţilor, nu doar informaţii noi, ci şi ocazii diverse de a le pune în practică. Obiectivul meu este de a crea o comunitate a oamenilor extraordinari, persoane care se remarcă în orice mediu şi care îşi urmăresc constant visele. Sunt pasionat de training, inter-relaţionare şi leadership de 7 ani şi cred neclintit că printr-un proces constant de dezvoltare poţi ajunge oriunde îţi doreşti.