Generatia Kindle
Daca nu ati avut ocazia sa-l intalniti pe Paul Olteanu pe cand se ocupa de fundraising la MaiMultVerde, este foarte probabil sa va bata la usa cu o noua poveste despre: „Cum se ridica o universitate alternativa”. Pe termen lung, el si colegii sai vor sa contribuie la revolutia educatiei in Romania pentru ca simpla evolutie nu este, in opinia lor, o solutie pe termen lung.
In centrul actului educational in modelul pe care CROS il propune – si despre care Olteanu vorbeste cu atata indarjire – se situeaza studentul, cu tot cu talentul si pasiunile lui. Astfel, studentul este sustinut sa devina independent in invatare, proactiv si integru in relatiile sale profesionale. Pe vremea mea, se spunea mai simplu: „autodidact” si chiar cunosc cateva exemple mari de astfel de personaje. Dar, poate cel mai important beneficiu este ca, in acest model, nu vom mai intalni victime ale patului lui Procust – din supunere la metodologii prefabricate. „Tinerii au sansa unui traseu centrat pe individ, care duce la dezvoltarea de abilitati si de competente-cheie pentru viitorul lor profesional si asumarea invatarii”, spune Olteanu.
„Pentru mine, CROS si mai ales HRemotion – comunitatea de practici pe “Resurse umane” – au contribuit major la descoperirea celei mai mari pasiuni ale mele, invatarea ca proces esential in dezvoltarea oamenilor. Mi-am propus sa ajung in 10 ani unul dintre cei mai mari experti din lume pe aceasta zona si pentru asta am ales Adobe ca loc unde sa pot creste din punct de vedere profesional.” – Bülent Duagi, membru CROS
O astfel de organizatie mi s-ar fi potrivit si mie. Am avut in facultate profesori fara nici o zi de experienta in redactie. Dar dupa licentiere, noi trebuia sa devenim mari jurnalisti… Ce propune in schimb Universitatea alternativa? Ca poti sa-i inveti pe ceilalti, abia dupa ce tu insuti esti foarte bun la lucrul respectiv. „Suntem apropiati de mediul economic: multi dintre trainerii, coachii si mentorii din comunitatile de practici sunt profesionisti exceptionali cu rezultate. Asa ca, pentru cei care cred ca succesul si implinirea profesionala nu stau intr-o diploma si in zece pe linie; pentru cei care inteleg ca viitorul tine foarte strans de competentele si abilitatile pe care si le pot dezvolta, de portofoliul de proiecte si experiente profesionale pe care il genereaza si de capacitatea de a comunica clar, concis si consistent cine sunt si ce stiu sa faca cel mai bine, exista CROS.
Raportat la volumul de activitati, organizatia ar putea lucra cu peste 1.000 de tineri in fiecare an. In schimb aleg sa investeasca cea mai mare parte a energiei lor in doua programe educationale – Resurse Umane si Comunicare & New Media, intinse pe o perioada de un an, care implica putin peste 100 de tineri.
Anul acesta vor pilota un program de consiliere pentru autonomie in invatare si o forma evoluata a cursurilor universitare. In plus, au primul program educational local, care se foloseste de Kindle-uri (e-book readerul de la amazon.com), iar studentii acestei universitati n-ar trebui sa se astepte la orarul clasic.
Pasiunea si dedicarea conduc automat la expertiza si profesionalism
Orice companie poate sa sustina CROS si Universitatea alternativa daca este din ce in ce mai nemultumita de calitatea tinerilor care vin la interviu, de lipsa lor de pasiune pentru ce fac si de pretentiile salariale necalibrate cu realitatea. Iar daca economia si timpul v-au demonstrat ca investitiile in educatie facute din timp reduc substantial bugetele pentru recalificarea angajatilor odata ce ies de pe bancile facultatilor, nu ar mai trebui sa stati pe ganduri.
„Investitia in educatie azi aduce dupa sine o Romanie mai prospera maine”. Ce face aceasta organizatie pentru corporatii? Ar putea fi partenerul principal in producerea si instruirea resursei umane.
„Companiile au posibilitatea de a se implica cu adevarat si dincolo de contributia financiara, in dezvoltarea unui sistem alternativ de educatie, beneficiul lor direct fiind faptul ca sunt in contact cu unii dintre cei mai implicati si proactivi tineri” – Paul Olteanu
Toti cei care intra in comunitatile de practici CROS si care beneficiaza de modelul de educatie superioara alternativ sunt tineri autonomi in invatare, proactivi si care si-au descoperit drumul si pasiunea. Implicit, aceasta inseamna angajati, intraprenori sau antreprenori mai abili, mai eficienti si mai impliniti.
CROS si Universitatea alternativa sunt initiative ce cresc organic. Adica fac lucrurile la timpul lor, cand oamenii o cer. In doi-trei ani, vor sa aiba primii studenti care in loc sa mearga la o universitate traditionala, aleg sa invete alaturi de ei. Astazi, lucrul acesta se intampla la nivel de masterat. „Tinerii renunta la a mai merge la masterate traditionale. Pentru comunicare si resurse umane, aleg sa se pregateasca cu noi”, incheie Olteanu, optimist.
Articol preluat din Revista Cariere, nr. 167.
Nota:
Declaratia lui Bülent Duagi – "Mi-am propus sa ajung in 10 ani unul dintre cei mai mari experti din lume pe zona de HR", din editia print, se va citi corect: "Mi-am propus sa ajung in 10 ani unul dintre cei mai mari experti din lume pe zona de learning".