Există angajați mediocri care continuă să promoveze – de ce?
Potrivit unui articol publicat în revista The Atlantic, oamenii netalentați care izbutesc în carieră peste posibilitățile lor, activează atât în universul corporatist, dar și în artă sau divertisment. Autorul textului își începe articolul dându-l ca exemplu pe actorul Matthew McConaughey, care, în opinia lui, nu are acel ceva atât de necesar succesului la Hollywood.
Deși preferințele jurnalistului pot fi foarte subiective, acesta a scris totuși articolul după ce a citit cartea Superstars and Mediocrities: Market Failure in The Discovery of Talent, care analizează profund această problemă și care a fost publicată în anul 2008 de Marko Terviö. Conform acestei lucrări, există câteva domenii mult mai pasibile pentru aceste “imposturi”, astfel că oamenii netalentați ajung să ocupe poziții înalte în sport, management și cinematografie.
Să spunem că sunteți acționar la un cotidian național și aveți nevoie de un redactor-șef. Candidații provin din rândul jurnaliștilor care nu au mai ocupat această poziție și cei care au fost radactori sefi prin alte părți, dar au avut o carieră mediocră. Pe cine alegeți? Nu există răspunsuri corecte, există doar posibilități și oportunități, potrivit The Atlantic. Ambele opțiuni implică riscuri. Angajarea unui om fără experiență ar putea fi foarte riscantă, din moment ce respectivul nu a avut ocazia să demonstreze niciodată că este capabil. Angajarea celui cu experiență, dar fără rezultate notabile, este la fel de riscantă, pentru că din moment ce nu a demonstrat mare lucru până acum, este foarte posibil să nu o facă nici de acum încolo.
Însă simplul redactor mai are un handicap. Trebuie mai instâi să fie instruit, să învețe ce are de făcut, iar asta necesită bani și timp. Pănă dobândește anumite calități este posibil să dureze, lucru care ar putea costa ziarul.
În anumite domenii, cum ar fi mai ales sportul și divertismentul, se înregistrează o oarecare lipsă de percepție a talentului. Totuși, deficiențele de oameni talentați în diverse domenii pot fi cauzate de faptul că anumiți oameni nu au niciodată șansa să demonstreze ce pot. Se pare că în anumite industrii, în care talentul face parte a specificului meseriei, cei mai buni, care sunt puțini, primesc repede recunoaștere din partea celorlalți, iar companiile încearcă să supraliciteze și talentul altora, în ideea detectării altor oameni de valoare. Astfel că și cei care nu sunt talentați ajung să ocupe poziții importante, deși nu le merită neapărat.