Discuția are o miză. Cum argumentați?
I le puteți întinde omului făcute ghem sau puteți croșeta împreună. (Dacă nu vă place metafora, așteptăm alternative în comentarii!)
Ideea ar fi că e important să vă structurați discursul și e important să ascultați. Nu e un joc de-a cine are dreptate. „A avea dreptate sau nu nu stabilește valoarea ta umană în niciun fel. Poți să greșești fără să fii mai puțin valoros, ba dimpotrivă: poți căpăta nespus de mult respect din a arăta că ești deschis la ideea că poți să nu ai dreptate. Cele mai multe argumentări și conversații „urâte” – profesionale sau personale – devin urâte pentru că a avea dreptate devine miza în sine, în loc de avansarea discuției și găsirea de răspunsuri corecte.” (David Moscovici, antrenor de debate și argumentare).
Răspunsurile sunt corecte relativ la context, nu în mod absolut. Deseori avem un nor de principii deasupra capului, ca în desenele animate, care ne împiedică să fim luminați de schimbul de idei care se petrece chiar atunci și acolo, cu acei oameni din fața noastră.
Antrenamentul în argumentare are beneficiile pe care le au și antrenamentele sportive (crește mușchiul/ forța/ echilibrul/ flexibilitatea/ rezistența, mediul e safe, gașca e glumeață), mai ales când primiți feedback de la antrenor și de la colegii de atelier. Apoi, n-aveți decât să practicați și pe teren, oricare ar fi el, ce ați exersat „la sală”.
„În multe contexte m-a ajutat debate-ul, cel mai important fiind cel al dezvoltării personale, permițându-mi să fiu un individ conștient și analitic care nu își permite să fie ignorant. Mai concret de atât, însă, eforturile de fundraising depuse de-a lungul anilor pentru a-mi finanța cariera de debate mi-au adus sponsorizări de mii de euro, cel mai des trebuind să argumentez în fața unor decision-makeri importanți de ce noi (debaterii) ar trebui să fim sponsorizați în loc de o echipă de fotbal cu vizibilitate sau un spital de copii.” (același David, în același interviu)
Atelierul de argumentare are loc între 4 martie și 1 aprilie 2015, are 5 ședințe de 3h 30, cu pauză, una pe săptămână, și costă 500 lei. Întâlnirile sunt în fiecare miercuri de la 18:30, în ceainăria La Un Ceai. Vă mai puteți înscrie până miercuri, 25 februarie, completând un scurt chestionar. Detalii în pagina atelierului pe site.