Diane Pernet vaneaza talentele
Enigmatica silueta in negru din primele randuri ale tuturor prezentarilor de moda importante, Diane Pernet a raspuns la invitatia proiectului „Bucharest Calling”*, oferind astfel o sansa la promovare internationala tinerilor designeri de moda, artisti vizuali si alte categorii de creativi romani. Diane a fost unul dintre primii jurnalisti care i-a descoperit si promovat pe Viktor & Rolf, duo-ul de designeri olandezi care a revolutionat moda ultimilor ani, sau pe Sandra Backlund, designerul suedez aclamat pentru tricotajele sculpturale. Boudicca, Steve J si Yoni P, Kei Kagami sau, mai recent, Mareunrol’s (Marite Mastina si Rolands Peterkops – cei care au castigat si marele premiu la prestigiosul Festival de fotografie si moda d’Hyeres) sunt alte cateva exemple de marci care au beneficiat inca de la inceput de recomandarea si sustinerea sa. Hainele pe care le poarta, in intregime negre, au elemente din portul national spaniol si reprezinta o forma de exprimare in sine, care o transforma din simplu observator in personaj iconic.
Numerosi specialisti si lideri de opinie vor citi despre initiativele romanesti inteligente pe blogul sau influent, „A Shaded View On Fashion.com” (este numit de Les Echos „locul in care trebuie sa te afli”, iar de Vogue Italia „noul rendez-vous pentru creativitatea din moda si film”. Zilnic, blogul ei este accesat de peste 3.500 de vizitatori unici). Aici, Pernet posteaza periodic descoperiri creative si clipuri video originale, inspirate din calatoriile sale in jurul lumii.
„Bucharest Calling” a fost o vizita de documentare despre designerii de moda romani, dar si un prilej de a se interesa despre artele vizuale, film, designul de produs si scena muzicala romaneasca. „Ca jurnalist si critic de moda, cunosc scena internationala din mai multe unghiuri. Ma intereseaza moda romaneasca atat ca fenomen cultural, cat si ca business creativ, cu atat mai mult cu cat Bucurestiul este privit ca un nou Berlin, datorita efervescentei sale creative”, ne-a spus Diane intr-o intalnire la Centrul pentru introspectie vizuala.
Complexul originii
Multi dintre artistii romani se plang ca din cauza originii au sanse reduse de afirmare. Insa Diane spune ca, daca esti talentat, nu conteaza unde locuiesti. „Intotdeauna apar talente din locuri neasteptate si ajung mari.” De obicei, este nevoie ca acestea sa isi paraseasca tara de origine pentru a merge la studii in alta parte, dupa care sa revina pentru a vedea ce pot construi. Insa, folosindu-se de Internet, pot deveni cunoscute la nivel international. Depinde doar de cum stiu sa se foloseasca de aceasta platforma. Diane da si un exemplu: intreaga lume poate afla cine este Tavi, o bloggerita de 13 ani, altfel pierduta in America obscura.
Cei care ii urmaresc blogul au ramas intrigati si surprinsi dupa ce i-au citit impresiile legate de vizita la Bucuresti. „Am intalnit cativa artisti vizuali si muzicieni fantastici. Sunt de nivel international.” Pentru majoritatea celor din zona modei este prima data cand au aparut intr-un site relevant international – ceea ce poate fi un lucru cu adevarat benefic.
„Doamna misterioasa” isi doreste sa tina legatura cu artistii ei preferati, iar pentru unii dintre ei are deja cateva idei de a le creste notorietatea. Despre Catinca Untaru, „o tanara talentata actrita”, va scrie un articol in revista ZOO. Tot aici va publica un material despre Ioana Nemes, insa numai dupa ce va fi gata expozitia la care lucreaza acum. Loredana a fost invitata sa cante in toamna, la Paris, la evenimentul de deschidere a celei de-a treia editii a festivalului ei, „A shaded view on fashion film”. Pentru ca i-a placut colectia „spring summer 2010 Rozalb de Mura”, s-a hotarat sa fie naratorul povestii colectiei intr-un eveniment care a avut loc la Paris. Despre creatia regizorului Paul Negoescu, castigator al unor premii pentru scurt-metrajele „Examen” si „Renovare”, spune ca este… proaspata si personala. Designerul vestimentar Bianca Popp a socat-o. Niciodata nu a vazut pe nimeni care sa faca atat de repede haine precum face ea. I-a placut sa stea de vorba cu DJ Gipsy Bogdan despre scena muzicala, despre evenimentele secrete unde pune muzica. Au mai impresionat-o si sound artistul SillyConductor („Este extrem de talentat si pasionat de munca lui – cercetare si experimente cu sunete”), designerul Silvia Serban, artista Olivia Mihaltianu.
Cu toate ca Bucurestiul i se pare misterios, melancolic, haotic, intunecat, cu taximetristi isterici, la finalul calatoriei, jurnalista ne-a marturisit ca a fost una dintre cele mai interesante din ultimii ani si a promis ca va reveni pentru a-si continua cercetarea, dar si pentru a realiza un clip pentru festivalul sau.
Carte de vizita
A absolvit Facultatea de Film si Comunicare, in Philadelphia, SUA; Activitatea sa graviteaza de ani buni in jurul modei: pentru o perioada de aproximativ 13 ani in calitate de creator de moda de succes cu baza in New York, iar in ultimii 20 de ani in calitate de jurnalist, jurat, promoter, „fashion icon” stabilit la Paris; Colaboreaza cu zeci de publicatii din toata lumea (Beaux Arts, IssueOne, B-Guided, Uovo, An-other Magazine). E „talent scout” pentru Festival d’Hyeres (fotografie si moda) si Milan White Club, a creat costume de film („Golem”, „L’Esprit d’Exile”, de Amos Gitae) si a aparut in filme precum „Prêt-a-Porter” (Robert Altman) si „The Ninth Gate Film” (Roman Polanski).
Din 2008, a lansat primul festival de film de moda din lume, „A Shaded View On Fashion Film”, a carui selectie reuneste contributii ale unor artisti precum Chris Cunningham, Erwin Olaf, Steven Klein, Max Vadukul, Nick Knight, Alai Raza, MoonSpoon Saloon, Noam Griegst.
* add-Business Chance on Art organizeaza programul „Bucharest Calling” in cadrul caruia jurnalisti de la publicatii cu renume din Paris, Londra, New York sau Berlin sunt invitati sa puna in valoare arta romaneasca. Vizita lui Diane Pernet a fost organizata cu sprijinul ICR, Class Living si Residence Hotels.