Descoperă-ți potențialul nebănuit urmând acești 7 pași simpli!
Mai întai despre Iolanda Balaș Soter. Recunosc, știam că a fost o sportivă de excepție, dar cum toate realizările dumneaei au fost înainte de 1970, când subsemnata încă nu se născuse, nu am știut mult timp în ce constă acest excepțional al Iolandei Balaș.
În câteva cuvinte, între 1957 și 1967 Iolanda Balaș a învins în 140 de întreceri consecutive, depășind propriul record mondial de 14 ori, de la 1,75 m la 1,91 m. În momentul în care a sărit 1,91 m distanța dintre Iolanda Balaș și adversarele sale era foarte mare, niciuna dintre el neputând depăși 1,78 m. Recordul său a durat 10 ani până la introducerea stilului Fosbury, în 1971!
Un exemplu al supremației sportive a Iolandei Balaș a fost și finala Olimpiadei de la Roma din 1960. Dintre cele 15 concurente inițiale numai 4 au depășit înălțimea de 1,71 m. Iolanda Balaș a sarit 1,73 m de la prima încercare, în timp ce adversarele ei epuizaseră toate încercările regulamentare. După acest prag a continuat singură întrecerea depășind 1,75 m, 1,77 m, 1,81 m și 1,85 m la a treia încercare. Evident, a câștigat medalia olimpică, cu o diferență de 14 cm față de a doua clasată!
Al doilea exemplu este despre copiii bolnavi de sindromul Down. Există o lucrare a unui medic care și-a pus în minte că ar putea să îi învețe pe acești copii multe lucruri, inclusiv cum să se adapteze societății. El a luat 25 de tineri afectați de acest sindrom și a început să-i instruiască. A început, evident, cu alfabetul și a fost nevoit să repete litera A de 4.000 de ori până când acei copii au început să o recunoască și să o reproducă. Apoi a trecut la urmatoarele litere. Treptat numărul repetițiilor a scăzut la 2.000, apoi la 900 și, mai apoi, la 400. Spre final chiar, el le-a arătat o literă o singură dată și copiii au putut să o recunoască!
Fiecare dintre cei 25 de copii cu sindromul Down au fost admiși în licee normale și le-au absolvit, iar unul dintre ei chiar cu onoruri academice!
Sunt convinsă că fiecare dintre noi are un potențial uriaș, un potential care, scos la iveala, ne-ar putea face pe fiecare dintre noi persoane de excepție! Sunt o mulțime de metode folosite mai ales în life coaching pentru a-i oferi suport celuilalt să atingă performanțele dorite și astăzi o să vă dezvălui câțiva pași, 7 la număr, pe care, dacă îi veți parcurge, credeți-mă că veți scoate la iveala potențialul nebănuit!
1. Vizualizarea
Alcătuiește-ți o imagine în minte, extrem de clară despre ceea ce îți dorești să obții și umple-o cu emoțiile tale pozitive ale bucuriei obținerii acelor rezultate!
O să vă dau și un exemplu din sport pentru a avea încredere mai mare în această metodă! În 1980, în Rusia s-a făcut un experiment cu 4 grupe de sportivi, înainte de o competiție a sporturilor de iarnă. Primul grup a făcut doar training fizic, cel de-al doilea a făcut 75% training fizic, 25% training mental, folosind vizualizarea, al treilea grup 50% – 50%, iar ultimul grup, doar 25% training fizic și 75% training mental. Care credeți că avut cele mai bune rezultate în competiția respectivă? Probabil că ați ghicit, deși pare de necrezut: echipa nr. IV!
2. Verbalizarea
Eu sunt convinsă că fiecare cuvânt are propria lui energie, vibrație. Pentru cei care nu cred acest lucru, măcar să creadă că ceea ce spun, cuvintele pe care le rostesc au cel puțin încărcătura emoției pe care cel ce le rostește o are în acel moment.
Tu ce emoție ai atunci când spui, de exemplu: ”nu ajung nicioadată la timp”, ”nimeni nu este interesat de produsele mele” sau ”nu cred că merit acel lucru” sau, din contră, când spui ”sunt pe cale să îmi construiesc o carieră minunată”, ”sunt o persoană norocoasă” etc.?
Cel care știe să folosescă verbalizarea, va ști și cum să ajungă acolo unde își dorește!
Tu despre ce vorbești tot timpul? Ți-ai examinat vreodată tiparele proprii de vorbire? Unde și ce ai putea schimba?
3. Acțiunea
Cel mai important moment pentru acțiune este întotdeauna ACUM! Pentru că pe momentul imediat după ”acum” îl așteaptă toți ceilalți; cei care acționează ACUM fiind exact persoanele care au succes! Tu ești dintre cei care spun ”mă las mâine de fumat”, ”de mâine încep dieta”, ”îl voi suna mâine” sau își iau viața în propriile mâine și acționează ACUM?
4. Încrederea
Ralph Waldo Emerson a spus: ”Tot ceea ce am văzut mă învață să am încredere că există și ceea ce nu am văzut cu ochii mei.” Așadar, pot exista multe lumi minunate nepercepute de ochiul nostru și multe posibilități neintrevăzute de mintea noastră!
Increderea chiar este un ”lucru mare”! Pentru cei care nu au încredere în ei înșiși, recăpătarea încrederii este aproape o batălie continuă cu sine. Dar merită! Merită fiecare temere învinsă, fiecare pas făcut, fiecare căzătură și fiecare ridicare! Pentru că, de fapt, la sfârșitul zilei contează că am mai adăugat câțiva metri către obiectivul final!
5. Entuziasmul
Am citit mai demult într-o carte ”Pune tot ce ai în tot ce faci!”, iar pentru mine acest lucru înseamnă entuziasm izvorât din inimă! Dacă am uitat, ar trebui să învățăm de la cei mici, ei sunt entuziaști din naștere! La ei totul este frumos și trăiesc fiecare experiență ca pe ceva extraordinar!
Împregnați-vă cu entuziasmul copiilor și, pe cât posibil, nu le mai tăiați avântul cu propoziții de genul: ”nu te mai ambala așa!”, ”liniștește-te” etc. Mai bine copiați-i și bucurați-vă împreună cu ei!
6. Autodisciplina
Cuvântul ”disciplină” vine din latină – discipulus, discere – și are originea în ”a învăța”. Așadar, prin disciplină învățăm, iar prin autodisciplină evoluăm!
O persoană obișnuită care trăiește 70 de ani și-a petrecut timpul astfel: 3 ani învățând, 8 ani s-a distrat, 6 ani a așteptat, 11 ani a muncit, 22 de ani a dormit și deja s-au făcut 50 de ani!
Tu ce fel de program ai? Cum îți petreci timpul și de când vrei să începi să te autodisciplinezi? Cum ar fi să începi chiar de ACUM?
7. Perseverența
Îmi place o parte dintr-un discurs al unui președinte american care spune foarte bine ce importantă este perseverența:
”Nimic în lumea asta nu poate înlocui perseverența. Talentul nu o poate înlocui. Nimic nu este mai obișnuit decât să întâlnești oameni de talent ratați. Nici geniul nu poate să o înlocuiască. Geniile neînțelese sunt ceva aproape proverbial. Nici educația nu poate înlocui perseverența. Lumea este plină de ratați cu educație. Perseverența, hotărârea și munca susținută determină rezultate deosebite!”
Toate persoanele de succes spun că totul li se datorează faptului că nu au renunțat după eșec! Acolo unde mulți dintre noi sunt tentați să renunțe, și chiar o fac, ceilalți perseverează!
Sunt doar 7 ”ingrediente” și 2 exemple! Acum sunt sigură că ați văzut care este legătura dintre ele!
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different