De profesie antreprenor. După imobiliare și eoliene, Bogdan Mihalcea pariază pe viticultura biodinamică
Totul a pornit din pasiune, pentru că doar din pasiune poți să începi un business în care primele rezultate le poți obține doar după opt ani. Mulți dintre cei cu care a început aventura în lumea vinului încă fac parte din echipă. Singurele dezamăgiri pe care le-a avut au fost de la oamenii cu care a lucrat pe vinificare. Până a găsit formula câștigătoare, a schimbat 3 oenologi: 2 străini și un român.
„Eu am vrut un om care să păstreze cât mai mult din calitatea produsului. Și aici mi-a fost greu să găsesc pentru că mulți sunt buni doar la nivel declarativ. Trebuie să-i vezi la lucru. Când am găsit un băiat tânăr, frumos, pasionat, pe care am crezut că-l fac starul lumii, pentru că-i dădeam ceea ce avea nevoie, mi-am dat seama că lucrurile nu stăteau așa cum declara. În această meserie este și mult sacrificiu. Este plăcut să bei un pahar de vin dar în perioada septembrie-octombrie nu dormi”.
Bogdan Mihalcea, omul din spatele vinului, este un antreprenor prin excelență. Spune că nu-și amintește să fi fost vreodată angajat. „Nu știu care este piața în România dar ea va crește pe măsură ce lumea va înțelege ce înseamnă un vin bun.”
Viticultura biodinamică presupune stimularea activității în sol, protejarea plantelor de boli, fungi și buruieni prin lucrări specifice solului și plantei, care exclud utilizarea de produse chimice de sinteză (ierbicide, fungicide, pesticide), stimularea biodiversității în vie (intercalarea culturilor de câmp, rotația culturilor intercalate sau cultivarea de plante aromatice între rândurile de vie) dar și respectarea cu strictețe a calendarului fazelor Lunii pentru alegerea momentului optim de executare a diferitelor lucrări în vie. „Vinul biodinamic are la bază o filosofie de producție care evită procesarea industrială, a explicat antreprenorul. „Eu nu zic, beți acest vin că este un vin curat. Eu spun, gustați și vedeți dacă vă place” adaugă Bogdan Mihalcea. „E posibil să gustați un vin biodinamic și să nu vă placă.”
Primele distincții pentru vinul obținut la Peștera, în Dobrogea, au venit chiar de la cel mai important concurs internațional de vinuri biologice din lume, Millesime BIO, care se desfășoară în Provence și la care s-au înscris aproape 1.500 de vinuri. „La Millesime BIO am luat aur pentru Roze Cabernet Sauvignon 2017 și argint pentru Muscat Otonel 2017 și Sauvignon Blanc 2017” a explicat Ivona Dobre, director general Domeniul Bogdan. Compania deține și administrează 154 de ha de teren pe care se practică viticultură biodinamică, în cunoscuta podgorie Murfatlar D.O.C. După o investiție însumată de peste 7 milioane de euro , începând din 2016 vinurile produse de Domeniul Bogdan au primit certificatul „biologic”, conform normelor europene. Au aplicat la un fond european și mai investesc încă 3 milioane de euro în construcția unei crame.
Biodinamica, cea mai veche mișcare „organică” în agricultură
Biodinamica reprezintă cea mai veche mișcare „organică” în agricultură, apărută în anii 1920. Principiul fundamental este stimularea activității vitale din sol, astfel încât substanțele din pământ să fie eliberate și asimilate de plante, pentru că doar într-un sol vital și bogat microbiologic se pot obține culturi sănătoase, echilibrate și rezistente.
Cel care a teoretizat sistemul biodinamic a fost filozoful antropozof Rudolf Steiner în 1924, pe baza unei teorii elaborate în 1913, și anume antropozofia, care în esență se rezumă la conceptul că ansamblul om-natură-univers este abordat holistic, în relații armonioase și reciproc intercondiționate. Viața în toate formele sale este influențată de forțele din Pământ și din Univers, rezonând cu ritmurile Lunii, Soarelui, planetelor, stelelor.