De ce să apelez la un coach şi nu la un prieten?
Sub nicio formă nu susţin că una sau mai multe sesiuni de coaching reprezintă un panaceu universal, uneori avem nevoie doar de un umăr al unui prieten, sau avem nevoie de susţinere din partea unui consilier, a unui mentor sau a unui psiholog, în funcţie de provocarea în faţa căreia ne găsim. Cred că este util să înţelegem care sunt unele dintre principalele elemente ce caracterizează o sesiune de coaching, care o diferenţiază de o simplă conversaţie cu un prieten.
Îţi găseşti propriile răspunsuri şi soluţii – într-o relaţie de coaching coach-ul îi va facilita clientului găsirea propriilor sale răspunsuri şi soluţii, nu i le va oferi acestuia. Aceasta este una dintre diferenţele importante dintre o conversaţie de coaching şi o simplă conversaţie cu un prieten, care ar putea avea tendinţa să ofere propria sa interpretare şi posibile soluţii pentru situaţia discutată. Este firesc din partea unui prieten să facă acest lucru, simţind că în acest fel te sprijină. Este posibil ca în unele situaţii să îţi fie de folos soluţiile oferite de cineva apropiat, dar la fel, este posibil ca în altele să ai nevoie să îţi identifici tu soluţiile şi să îţi accesezi propriile resurse, nu să îţi fie oferite „soluţii la cheie”. Riscul care poate să apară în momentul în care preiei soluţiile oferite de altcineva se referă la faptul că acestea se bazează pe experienţa, resursele şi perspectiva celeilalte persoane, nu ale tale. Coaching-ul are la baza principiul conform căruia clientul este în mod natural creativ, plin de resurse şi întreg şi îi acordă de la bun început acestuia încrederea că are puterea şi resursele pentru a face în viaţa sa schimbările pe care le doreste, îl plasează pe o poziţie puternică (clientul nu este o persoană neajutorată, dimpotrivă). „De ce coaching? Pentru valoarea pe care o aduce experienţa şi implicarea persoanei cu care lucrezi. Orice prieten, oricȃt de apropiat, nu poate compensa cunoştinţele practice şi implicarea susţinută. Întrebările care ţi se pun pe parcursul unei şedinţe, de la un coach care a facut efortul de a te cunoaşte, care "ştie despre ce vorbeşte", care poate a mai întȃlnit situaţiile respective, are ori o intuiţie dezvoltata ori un spirit de observaţie deosebit, vin parcă "la fix", nu ai senzaţia că persoana respectivă îşi dă cu parerea” este de părere Lucia M., care a experimentat ambele situaţii.
Concentrarea asupra soluţiei, nu asupra problemei – o sesiune de coaching va fi orientată către găsirea unor soluţii şi către acţiune, către identificarea acelui prim pas pe care îl poţi face pentru a atinge ce ţi-ai propus. Conversaţia de coaching prin structura sa se concentrează în această direcţie, către explorarea realităţii, a situaţiei în care te găseşti, pentru ca apoi să meargă spre facilitarea găsirii unor opţiuni, a unor direcţii de actiune, astfel încȃt să poţi depăşi problema. Sesiunea de coaching va contribui la lărgirea perspectivei asupra situaţiei în care te găseşti, oferindu-ţi posibilitatea de a o privi şi din alt unghi. „Cu un prieten există riscul de a rămȃne centrat pe problemă, de a o dezbate pe toate părţile, de a cădea într-o stare de "fraternizare" în sensul obţinerii de înţelegere şi compasiune şi de a valida problema. Cu un coach, conversaţiia va fi orientată spre soluţiie, spre găsirea următorului pas, spre depăşirea problemei. Coach-ul va manifesta înţelegere şi compasiune orientȃnd în acelaşi timp clientul spre găsirea resurselor de a-şi depăsi problema şi de a o transforma într-un catalizator pentru propria sa evoluţie” afirmă Gabriela G. referindu-se la sesiunile de coaching.
Spaţiul creat, lipsa judecăţii şi obiectivitatea (şi aici nu mă refer la spatiul fizic, ci la spaţiul creat de energia din relaţia dintre coach şi client) – într-o conversaţie de coaching unul din aspectele importante se referă la spaţiul creat, care este unul sigur, în care te poţi deschide, în care poţi explora în siguranţa şi îţi poţi găsi cele mai potrivite soluţii pentru tine. Într-o sesiune de coaching se urmăreşte tocmai crearea acestui cadru sigur, de încredere, în care clientul se poate deschide. Schimbările prin care trece clientul în cadrul sesiunilor de coaching, în unele cazuri schimbări majore, profunde, care presupun asumarea unor riscuri din partea clientului, ieşirea acestuia din zona de confort, necesită acest cadru sigur. Apoi, într-o conversaţie de coaching nu te vei simţi judecat, evaluat. În conversaţia cu un prieten, acesta poate fi subiectiv în privinţa temei discutate şi poate aduce propriile sale interpretări şi judecăţi cu privire la aceasta, bazȃndu-se pe istoria comună pe care o aveţi.
Bineînţeles, mai există şi alte diferenţe între coaching şi simpla conversaţie cu un prieten, însă am considerat că acestea trei sunt printre cele mai importante care trebuie menţionate. Coaching-ul, conversaţia cu un prieten, sesiunile de consiliere cu o persoană specializată, nu se exclud una pe cealaltă, este însă important să identificăm cȃnd avem nevoie de fiecare dintre ele şi ce ne aşteptăm să obtinem de la acestea astfel încȃt să primim maximum de valoare.
Ofelia Neagu este life coach în formare Noble Manhattan, urmând anterior o formare NLP Master Practitioner IANLP. Este trainer certificat şi are o experienţă de peste 9 ani în comunicare, atât in business, căt şi în sectorul non-profit. Mai multe informaţii la: ofelianeagu.webs.com