De ce pierzi oportunități? Cum le poți fructifica?
Poate acesta este motivul pentru care pierzi oportunități, deoarece ai impresia că totul este o competiție, un joc de poker, un vis nu tocmai plăcut în care vrei să alergi repede, dar te înfiori la gândul că doar cei care te aleargă pot face acest lucru la viteza pe care, de fapt, tu ai dori să o ai. Oprește-te chiar în această clipa să mai gândești astfel. Viața nu este un joc sau, cel puțin, nu este doar asta. Dacă te-aș întreba de ce trăiești, ce ai răspunde? Traiești pentru că poți construi, îmbunătăți situațiile nu tocmai plăcute cu care interacționezi și oferi zâmbete celor din jurul tău. Uite câteva motive. Îți plac? Mai mult, azi te-ai putut ridica din pat? Ai putut mânca? Ai putut viziona ultimul videoclip al artistului preferat? Ți-ai putut pune căștile în urechi? Ai putut vorbi la telefon cu un coleg? Răspunsul probabil că este da. Dacă poți realiza astfel de lucruri (probabil spui că sunt banalități) atunci de ce nu poți realiza și lucrurile care te vor face mulțumit? Tot ce se schimbă este nivelul de dificultate pe care trebuie să-l depășesti. Asta presupune puțin mai multă planificare decât pentru a viziona un videoclip, antrenament și concentrare, însă o concentrare relaxată, nu una tensionată.
Bun. Ai trei aspecte importante acum în viața ta: Planificare, Antrenament, Concentrare (PAC). Acum când vezi o oportunitate, tot ce trebuie să faci este PAC! Nu ai job-ul dorit. Și ce dacă? Încearcă de 1.000 de ori, astfel îți vei îmbunătăți planificarea (modelul de e-mail, personalizarea mesajelor, felul în care abordezi companiile, canalele pe care le folosești pentru a te promova, mediul pe care îl frecventezi etc.), antrenamentul (rapiditatea de a identifica oportunități și de a le fructifica) și concentrarea (calitatea acțiunilor tale: CV-ul să nu aibă greșeli de ortografie, mesajul tău să fie concret, explicit).
Viața este competiția cu tine însuți. Nu fugii de această competiție încercând să crezi că adversarii tăi sunt societatea, companiile reticente ș.a.m.d. Acestea sunt doar obstacole pe care le poți depăși. Așadar, cu toată emoția din piept (şi totodata înarmat cu bun simț – este nevoie) încearcă să abordezi mai curajos lucrurile care te interesează.
Poate vrei să-ți deschizi o firmă, fii curajos! Ai grijă însă, nu exagera. Planifică-ți acțiunile. Ține minte de PAC! Nu te demotiva dacă nu reușești din prima, a doua, a treizecea încercare. Ușor, ușor vei reuși.
Ideal ar fi să-ți faci un target sau o listă cu obiective. Ex: Mâine vreau să contactez 10 companii și să personalizez mesajele pentru fiecare în parte, ulterior, pentru a mă relaxa, să-mi aleg o carte pe care să o citesc.
Aplică metoda PAC!
Mihai Silviu Botezatu promovează implicarea activă a tinerilor în societate. Domeniile sale de activitate: Resurse Umane (Recrutare, Consiliere și Administrație) și Vânzări Business 2 Business.