Cum ştii că eşti pe drumul cel bun?
Întrebarea mea „cum ştii că eşti pe drumul cel bun” include două aspecte la care vă propun să reflectaţi:
- Cum măsori progresul făcut către ţelul propus?
- Cum ştii dacă ceea ce faci este într-adevăr potrivit pentru tine?
Cum măsori progresul făcut către ţelul propus?
În orice proces de coaching este absolut necesară stabilirea unor „indicatori” care să ne arate dacă ne-am atins obiectivul asumat la începutul programului. Aceştia se stabilesc la început, înainte de a iniţia orice acţiune în direcţia atingerii obiectivului vostru. Ştiu că poate părea că „reinventez roata”, dar mi se pare important să subliniez cât de necesar este să ne stabilim „indicii”, repere, atât la început, care să ne arate dacă am atins obiectivul final, cât şi pe parcurs. Acestea sunt menite să ne ajute de-a lungul drumului să măsurăm progresul, astfel încât să putem face ajustările necesare pe parcurs. Mi se pare important să subliniez şi necesitatea existenţei acestor evaluări intermediare dat fiind faptul că am observat că în multe cazuri uităm de ele, fiind astfel „deturnaţi de la traseu”. Apoi ne întrebăm de ce nu reuşim să atingem ce ne-am propus mult prea târziu.
Imaginaţi-vă că aţi pornit cu maşina la un drum de câteva sute de kilometri şi nu mai verifcaţi deloc câţi kilometri aţi parcurs, dacă nu cumva aţi intrat pe un drum greşit şi tot mergeţi sperând că veţi ajunge în final la destinaţie, iar apoi vă miraţi că au trecut deja ore bune de când aţi pornit la drum şi nu mai ajungeţi, dimpotrivă, pare că vă depărtaţi de destinaţia finală. Tot aşa stau lucrurile şi cu reperele pe care este important să vi le stabiliţi încă dinainte de a porni la drum.
Vă propun să vă notaţi undeva răspunsurile la următoarele întrebări, care vă vor ajuta să vă clarificaţi modul în care veţi evalua atingerea obiectivului final (puteţi face acest lucru având în vedere elemente ce ţin de voi şi de cei din jur, este însă important să vă reamintiţi să îmbinaţi aceste două elemente, astfel încât să nu ajungeţi, de exemplu, să evaluaţi doar bazându-vă pe elemente exterioare, ce ţin de cei din jurul vostru).
- Cum îţi dai seama că ţi-ai atins obiectivul propus?
- Acum că v-aţi atins scopul ce faceţi (enumeraţi acţiuni pe care veţi face în momentul în care aţi atins ce v-aţi propus)?
- Cum vă simţiţi acum că v-aţi atins obiectivul?
- Prin ce vă arată cei din jur că aţi atins ce v-aţi propus? (aşa cum spuneam puteţi verifica şi raportându-vă la cei din jurul vostru, având grijă să combinaţi această verificare cu o evaluare a propriei persoane şi a propriilor acţiuni)
Aş vrea acum să vă invit în primul rând să vă gândiţi cât de frecvent veţi „măsura” progresul către obiectivul vostru final (această frecvenţă depinde şi de orizontul de timp în care v-aţi propus să atingeţi obiectivul; în plus, ea trebuie să fie realistă şi să vă lase suficient spaţiu de acţiune între evaluări. Dacă măsuraţi progresul prea des şi nu aţi avut timp să faceţi prea mulţi paşi în direcţia atingerii a ceea ce v-aţi propus, este posibil să rămâneţi cu impresia că nu aţi reuşit nimic în intervalul dintre evaluări şi astfel să vă descurajaţi, iar pe de alta parte, dacă lăsaţi să treacă prea mult timp, este posibil să nu vă daţi seama cât aţi deviat de la ceea ce v-aţi propus). În plus, este important să stabiliţi de la început ce veţi evalua în etapele intermediare. Care sunt acele repere care vă vor spune că sunteţi pe drumul cel bun?
Cum ştii dacă ceea ce faci este într-adevăr potrivit pentru tine?
La un nivel mai profund putem, de asemenea, evalua dacă acţiunile pe care le facem sunt aliniate scopului, misiunii noastre în viaţă şi valorilor importante după care ne ghidăm. V-aş propune să priviţi această întrebare- cum ştii dacă ceea ce faci este potrivit pentru tine- luând în considerare trei elemente:
- Alinierea cu misiunea voastră în viaţă
- Alinierea cu valorile importante pentru voi
- Beneficiile şi dezavantajele pe termen scurt, mediu şi lung
Pentru a vă clarifica aceste elemente vă propun să luaţi o foaie de hârtie şi să scrieţi „ceea ce fac acum (numiţi acţiunea concretă) contribuie la împlinirea misiunii mele personale în viaţă….(continuaţi descriind exact modul în care activitatea în care sunteţi implicaţi contribuie la atingerea misiunii voastre)”.
Apoi, după ce v-aţi clarificat valorile, ce este important pentru voi, continuaţi să scrieţi „ceea ce fac acum respectă valorile mele prin… (şi continuaţi descriind modul în care valorile voastre sunt onorate prin ceea ce faceţi).
Odată ce aţi clarificat dacă şi cum vă respectaţi valorile prin ceea ce faceţi, continuaţi descriind cât mai detaliat beneficiile şi dezavantajele care pot să apară în urma acţiunilor voastre, pe termen scurt, mediu şi lung pentru voi şi pentru cei din jur.
Aş vrea să închei întrebându-vă cât de frecvent şi cum evaluaţi dacă sunteţi pe drumul cel bun, cum vă daţi seama dacă ceea ce faceţi este potrivit pentru voi.
Ofelia Neagu este life coach în formare Noble Manhattan, urmând anterior o formare NLP Master Practitioner IANLP. Este trainer certificat şi are o experienţă de peste 9 ani în comunicare, atât in business, căt şi în sectorul non-profit. Mai multe informaţii la: ofelianeagu.webs.com