Cum să-ți îmbunătățești capacitatea de memorare în câteva minute – Test
Se spune că un om obișnuit pierde cam patruzeci de zile pe an pentru a compensa lucrurile pe care le-a uitat. La fel făcea și tânărul jurnalist Joshua Foer, care, neștiind ce să facă după absolvirea colegiului, s-a apucat să scrie un articol despre niște oameni care participau la ceea ce se numește Campionatul de Memorare al Statelor Unite. Sună ciudat și, trebuie să mărturisesc, puțin neobișnuit, iar eu, personal, am fost destul de rezervat în primă fază. Pur și simplu nu aveam chef să citesc o carte despre niste ciudățenii ale naturii care memorează tot felul de lucruri inutile, mai ceva ca hard disk-urile. Însă cartea lui Foer, frumos scrisă și foarte bine documentată, nu este despre niște ciudățenii ale naturii, ci despre oameni obișnuiți care fac exerciții de îmbunătățire a memoriei. Și le puteți face și dumneavoastră. Chiar acum. Foer spune că principiul de bază al tuturor tehnicilor de memorare este acela conform căruia creierele noastre nu își amintesc la fel de bine toate tipurile de informații, iar ideea generală a majorității tehnicilor de memorare este de a schimba orice lucru plictisitor – care este introdus în memorie -, în ceva colorat și interesant, diferit de ce ați văzut până atunci, încât e imposibil să îl uitați. Într-unul dintre capitolele cărții, numit Palatul memoriei, am dat peste următorul exercițiu.
Să presupunem că avem următoarea listă:
Usturoi murat
Brânză de vaci
Somon (afumat cu turbă, dacă este posibil)
Șase sticle de vin alb
Trei perechi de șosete
Trei cercuri pentru dansul hula
Tub de oxigen
Mașină de gheață carbonică
E-mail Sofiei
Catsuit de nuanța pielii (combinezon mulat pe corp, folosit ca lenjerie erotică)
De găsit filmul cu Paul Newman – Cineva acolo sus mă iubește
Megafon și scaun de regizor
Cârnați de elan??
Harnașament și frânghii
Barometru
Să recunoaștem că nu este tocmai cea mai obișnuită listă din lume, dar să știți că o veți putea memora foarte ușor. Și vă previn că veți pătrunde în “mândra tradiție a mnemotehnicienilor”, care există, conform legendei, din secolul al V-lea î.Hr. “Ideea tehnicii de memorare este de a crea un spațiu imaginar, un loc care vă este bine cunoscut și pe care îl puteți vizualiza cu ușurință, iar apoi de a popula acel loc cu imagini reprezentând orice doriți să vă amintiți.” Ca de exemplu, lista de mai sus. Romanii o numeau “metoda loci”, iar mai târziu a primit numele de Palatul memoriei. Palat sună pompos și nu trebuie să fie palat sau nici măcar o clădire, ci o stradă sau un apartament. Sau mai multe. Tot ce contează este să le cunoașteți foarte bine și să vi le amintiți ușor. Vizualizați, de exemplu, apartamentul în care locuiți sau o stradă pe care mergeți în fiecare zi. Să luam apartamentul și vă rog mult să faceți exercițiul în timp ce citiți.
Imginați-vă o sticla de usturoi murat la intrarea în bloc. Încercați să o vizualizați. Tocmai ați instalat imaginea multisenzorială a usturoiului murat. Acum mergeți spre casă și, la intrarea în lift sau pur și simplu pe casa scării, imaginați-vă o cadă plină cu brânză de vaci în care face baie Claudia Schiffer. (Este exemplul din carte, dar vă puteți imagine absolut orice persoană doriți. De exemplu, pe Mihai Eminescu). O vedeți pe Claudia (sau pe Eminescu) bălăcindu-se în cada aia care dă pe afară? Ideea este ca imaginea destinată palatului memoriei să fie cât mai bizară, amuzantă sau destrăbălată. Tocmai ați memorat brânza de vaci. Al treilea lucru pe listă este somonul afumat cu turbă. Gândiți-vă că intrați în casă și, imediat în stânga, pe o măsuță, aveți o porție zdravănă de somon afumat care parfumează tot holul. Acum gândiți-vă că în bucătărie aveți șase sticle de vin alb pe masă. Să presupunem că vinurile sunt diferite și însuflețite, astfel încât ele nu doar că stau pur și simplu în bucătărie, ci discută între ele calitatea pe care o au. Exact, gândiți-vă la șase sticle de vin alb care vorbesc între ele. Acum, undeva în apropierea mesei, aveți cele trei perechi de șosete. Sau, dacă doriți, puneți câte o șosetă pe fiecare sticlă de vin alb, ca să faceți imaginea și mai memorabilă. Sau ca să le faceți să tacă. Lăsați bucătăria și gândiți-vă că în sufragerie sunt trei femei care dansează hula-hoop cocoțate pe canapea. Megeți spre baie și gândiți-vă că vedeți un bărbat cu un tub de oxigen scufundându-se în chiuvetă. Pentru asta, bărbatul stă cu picioarele pe o mașină de făcut gheață carbonică, care scoate un fum alb ca o ceață densă. (Țineți pasul?) E-mailul este ceva mai greu de memorat, spune Foer, dar hai să spunem că o rudă îndepărtată de la țară (trecută de prima tinerețe), despre care nu știați că folosește calculatorul, se află în balcon cu un laptop în poală și trimite un e-mail Sofiei, dar nu mă refer la capitala Bulgariei, ci la o persoană pe care o chemă așa. Sau, dacă ați fost la Sofia, în Bulgaria, asociați o imagine de acolo. Dintr-un motiv pe care nu îl cunoașteți, rubedenia poartă un ciudat catsuit de culoare pielii. Plasați undeva, pe pervaz, un DVD cu filmul "Cineva acolo sus mă iubește" în care joacă Paul Newman. Acum mergeți mai departe spre dormitor. Aici un membru al familiei dumneavoastră stă într-un scaun de regizor și dă ordine printr-un megafon gigantic unor actori numai de el văzuți. Pe fereastra dormitorului, în exterior, vedeți un alpinist utilitar atârnat cu harnașament și frânghii, care mănâncă cârnați de elan și se laudă că i-a găsit la un preț excepțional. Poate că barometrul e mai dificil de memorat, dar am putea să ne imaginăm un obiect cu o coloană de mercur care oscilează anormal de mult, undeva pe un perete din apropiere.
Tocmai ați stocat un mare număr de amintiri într-un context foarte controlat. Ați creat un palat al memoriei și tot ce trebuie să faceți pentru a vă aminti lucrurile din listă este să vă întoarceți la scara blocului și să vizualizați sticla de usturoi murat care vă întâmpină. Apoi să continuați cu cada de baie plină cu brânză de vaci. Veți vedea că funcționează. Despre multe alte tehnici de memorare, care, prin exercițiu, ne pot duce la niște performanțe pe care nu ni le imaginăm, citiți în cartea lui Joshua Foer, Memoria Inteligenței, publicată la editura Litera.