Cum să îmi cresc valoarea în companie
Mi-am dat seama că este un subiect de actualitate. Traversăm o perioadă de instabiliate economică, multe companii mari au făcut restructurări anul acesta. În aceste condiții, ce avem de făcut pentru a ne păstra locul de muncă?
Mai întâi, există o serie de motive pentru care o companie decide să renunțe la angajați:
- Restructurare din motive de reorganizare internă;
- Restructurare pentru reducerea cheltuielilor, situație în care fie se reduce numărul angajaților pe anumite poziții, fie se renunță total la anumite poziții din organigramă;
- Demitere pentru eliminarea salariilor foarte mari – situație în care, în general, se pleacă de comun acord, cu pachet compensator (au existat numeroase situații în ultimii ani de renunțare la persoane aflate pe poziți de management și promovarea liniei de management imediat inferioare);
- Incompatibilitate cu poziția, cu compania și politicile acesteia sau cu managementul;
- Lipsa rezultatelor.
În general însă, o companie “sănătoasă” nu va renunța la un angajat valoros, ale cărui rezultate sunt vizibile.
Am întâlnit multe persoane, în ultima perioadă, cărora le fusese restructurata poziția, însă, datorită rezultatelor pe care le avuseseră li s-a oferit o altă poziție în cadrul organizației.
Dacă ar fi să dau câteva exemple de acțiuni prin care un angajat își poate crește valoarea în companie, acestea ar fi:
- Proactivitate;
- Orientarea către rezultate;
- Eficiența, un bun time management;
- Atingerea și depășirea rezultatelor;
- Implicare în proiecte suplimentare;
- Atitudine “îmi pasă” (nu vreau doar să câstig un salariu, vreau să contribui activ la dezvoltarea companiei, a departamentului, etc.)
- Sprijin pentru ceilalți membri ai echipei;
- Împărtășirea cunoștințelor și a experienței în interiorul organizației.
Pe scurt, un angajat pe care vrei să îl păstrezi este acela care aduce valoare adaugată departamentului și, respectiv, companiei în care lucrează. Dacă acesta ar pleca, lipsa lui s-ar simți.
Vă pot da un exemplu referitor la ceea ce înseamnă pentru mine un angajat valoros. Recent, una dintre colegele noastre a decis să se mute în altă țara. Inițiativa, implicarea și responsabilitatea de care a dat dovadă o fac greu de înlocuit. Când m-a anunțat că va pleca îmi spunea că nimeni nu este de neînlocuit, însă, pentru mine nu a fost doar un angajat, ci o persoană pe care eu nu îmi doresc să o înlocuiesc. Prin urmare, chiar dacă va pleca din țară i-am propus o colaborare „de la distanță”.
Uneori nu este suficient ca cineva să își realizeze atribuțiile și atât, contează cum face acest lucru, cu câtă implicare, devotament și dorință de a se depăși pe sine în ceea ce face.
Sintetizând cele de mai sus, vă recomand să urmăriți să depășiți un nivel slab sau mediocru dacă doriți să „vă creșteți valoarea în companie”. Așadar, să fiți peste așteptări în cele mai multe dintre sarcinile pe care le aveți de realizat.
Floriana Enescu este Managing Director în cadrul companiei de executive search Qualia.