Cum să fii lider în haita ta
Iată câteva sfaturi care îți pot fi de folos pentru a fi un bun lider:
1. Dacă vrei să fii respectat, învață să respecți la rândul tău. Este foarte important să câștigi putere făcând ceea ce trebuie să faci, nu călcându-i pe cei din jur în picioare. Astfel te vei bucura de respectul celorlalți. Arătând respect nu înseamnă că ești mai slab, ci că ești atent la nevoile celor din cadrul echipei tale. Nu lăsa ca cei inferiori ție să ia bunătatea ta drept o slăbiciune.
2. Pentru a fi un bun lider, trebuie să știi să comunici, să discuți orice problemă cu ceilalți și să fii pregătit să faci față și situațiilor care implică aspecte emoționale.
3. Învață să riști și să iei tu toate deciziile. Nu îți fie teamă că vei greși la un moment dat. Există momente când oamenii trebuie să-și asume riscuri. Pentru a-ți face un nume, trebuie în primul rând să fii hotărât și să nu îți fie frică să iei decizii.
4. Nu uita să fii deschis la minte și să fii dispus să încerci lucruri noi legate de munca ta. Vei avea șanse mai mari să devii un bun lider decât dacă ești o persoană rigidă în principii și acțiuni.
5. Nu uita că o gândire pozitivă și o motivație pe măsură îți sunt indispensabile. Un lider adevărat vizualizează succesul, luptă pentru a-l obține și în final îl va face să devină realitate.
6. Conștientizează că trebuie să înveți în permanență, în special în domeniul tău de activitate, și să te specializezi încontinuu. Fiecare dintre noi își dorește să își depășească propriile limite și să ajungă în punctul în care poate demonstra de ce este în stare.
7. Muncește mai mult decât ceilalți pentru că, fără să muncești din greu, nu vei ajunge niciodată lider.
8. Nu uita totuși că lider nu înseamnă neapărat șef.
Cum te formezi ca lider
Se pot deprinde abilitățile de lider? Da. Există o tehnică prin care pot fi cultivate. Este ca și cum ai încerca să înveți să joci tenis de masă.
În ce constă antrenamentul de formare ca lider? În îmbunătățirea unor abilități specifice. Este necesară claritatea în mesaje pentru a putea capta atenția oamenilor. În plus, trebuie să înveți să-i respecți pe cei din jurul tău, să-ți asumi responsabilitatea pentru faptele tale și ale celor din jurul tău. Imaginează-ți că un lider trebuie să fie un catalizator pozitiv pentru a putea conduce un grup. Oamenii trebuie să aibă încredere în tine, să-și dea seama că viziunea ta este cea corectă și că-i îndrepți pe drumul cel bun. Iar ei te urmează.
În plus, trebuie să fii serios și să ai valori etice. Aceste lucruri sunt valabile în cazul liderilor pozitivi. Sunt și lideri negativi, care nu respectă aceste calități, însă procesul de formare este același. Oamenii au încredere în ei, sunt persoane puternice, comunică foarte clar etc.
Calitățile unui conducător
În primul rând, un lider trebuie să aibă viziune. Ideea este că poți fi lider în momente în care nu conștientizezi neapărat acest lucru. Poți să fii lider în fața prietenilor tăi atunci când spui să mergi la o terasă, dar aici discutăm despre niște acte care schimbă coeziunea unui grup sau un destin. Și, atunci, important este să-ți dorești să îi conduci pe oameni și să-ți asumi răspunderea. Trebuie să te gândești și să vizualizezi că tu îi vei conduce într-o perioadă de timp pe acei oameni, astfel încât să-ți asumi succesul și eșecul.
Trebuie să ai curaj. Indiferent cât de mic este grupul, vei fi contestat. Nu poți conduce 100% un grup. În plus, un lider este empatic cu oamenii săi, știe să delege anumite sarcini și știe cum să-și planifice resursele. Oricum, important este să-ți asumi responsabilitatea și să vrei să faci lucrul acesta.
Cum putem identifica liderii?
Hitler, de exemplu, a fost un lider foarte bun, dar direcția lui a fost negativă. Dar chiar dacă etica nu l-a îndreptat către calea pozitivă, ca exercițiu de leadership, știm că a mobilizat milioane de oameni – doar că ținta era o viziune pe care a avut-o doar el. În contrast, îl putem aminti pe Nelson Mandela, care și la peste 90 de ani era urmat de oameni, după zeci de ani.
Este un risc pentru un angajator să aibă în echipă un lider?
Este foarte important să ai în echipă un lider, pentru că el poate fi și un foarte bun „follower”. Și atunci el va ști și să urmeze, iar acesta este un caz foarte fericit. De ce? Imaginați-vă climatul organizațional ca o barcă, în care fiecare membru al echipei primește câte o vâslă.
Poate exista astfel o barcă în care echipa vâslește într-un mod sincronizat și merge în aceeași direcție, dar și o barcă în care fiecare membru lovește apa în direcții diferite. Într-o situație de genul acesta, un lider va înțelege care este fluxul de răspundere și cel de autoritate și va lua deciziile corecte. Prin urmare, el poate fi un foarte bun conducător pentru cei din echipă și un foarte bun „follower” pentru cei care sunt deasupra sa ierarhic.
Puțini dintre noi ne naștem lideri, dar dacă ținem cont de acești câțiva pași, putem să sperăm că într-o zi vom fi capabili să conducem o echipă care să ne urmeze la bine și la rău, alături de care să putem atinge succesul.