Cum să ai o carieră și o viață de familie împlinită
Ca să poți evalua corect, dacă dispui de resursele necesare sau dacă ești dispus să faci o serie de sacrificii, ar trebui mai întâi să cunoști dinainte ce presupune alegerea acestui stil de viață. Cel mai dificil se pare că este atunci când în familie ambii soți sunt implicați în activități profesionale care-i suprasolicită și doresc să aibă și o viață de familie obișnuită, eventual și copii.
În astfel de circumstanțe viața devine foarte stresantă, iar alegerile implică de fiecare dată o pierdere sau o renunțare.
Să stau după program să-mi termin proiectul sau să merg la serbarea copilului?
Să merg la conferință în weekend sau să particip la nunta verișoarei soției?
Astfel de alegeri pot naște ușor conflicte cu repercusiuni puternice asupra ambilor soți. Nu mai există suficient timp și energie pentru toate nevoile ce se nasc în cadrul relației maritale și de familie. În conflictul carieră-familie, solicitările de la serviciu și din familie sunt incompatibile într-o anumită privință.
În familiile în care ambii soți urmează o carieră profesională, literatura de specialitate consideră ca fiind stresante următoarele aspecte:
- prezența altor persoane aflate în întreținere (copii de vârstă mică, bolnavi cronici, părinți în vârstă),
- incapacitatea partenerilor de a se putea concentra pe treburile casnice și familie când sunt acasă și invers, de a se concentra la sarcinile de serviciu când sunt la muncă,
- imposibilitatea soților de a pleca în timpul programului de la serviciu pentru a-și putea rezolva probleme personale,
- împărțirea responsabilităților casnice în funcție de normele de gen tradiționale,
- lipsa organizării și prioritizării sarcinilor datorate indeciziei cu privire la care rol este mai important la un moment dat, familia sau cariera.
Capacitatea de a gestiona într-un mod flexibil aceste dificultăți duce la o adaptare și satisfacție maritală sporită. Modul în care aceste cupluri dedică timpul lor şi împart responsabilităţile reflectă importanţa pe care o acordă celor două roluri, de muncă şi de familie.
În ciuda multitudinii de factori de stres există și beneficii în acest stil de viață. Pe lângă câștigurile financiare care cresc nivelul de trai, majoritatea părinților cred că prin deținerea ambelor roluri (profesionale și parentale) i-au făcut să fie niște părinți mai buni pentru copiii lor. De asemenea, pentru femei, împlicarea în rolul profesional poate reduce responsabilitățile din familie şi să contribuie la o relaţie de căsătorie mai echitabilă, care poate creşte calitatea relaţiei.
Mulţi cercetători au emis ipoteza că odată cu creşterea ocupării forţei de muncă de către femei ar rezulta mai multe relații de cuplu egalitare și că în astfel de familii bărbații se implică în mod egal și echitabil în sarcinile găspodărești, având în vedere că ambii soți vor avea și un serviciu. Însă, deși există un nivel ridicat de aşteptări cu privire la egalitatea în căsătorie, în ciuda acestor schimbări de atitudine, relațiile de cuplu continuă să fie structurate pe diferenţe bazate pe gen. Modul în care cuplurile împart responsabilitatea în principalele arii ale vieţii pare să fie vital în înţelegerea strategiilor lor de adaptare pentru echilibrarea relației familie – muncă.
Pentru multe dintre activități, soţul şi soţia acceptă responsabilitatea comună, dar, de fapt, doar ocazional soţia şi soţul efectuează împreună aceste sarcini. Soţul poate a sprijinit dorinţa soţiei pentru a urma o carieră şi a încurajat-o în acest sens, dar comportamentul său de acasă este cel mai bine descris ca un soţ util, dar nu și un partener egal.
Când aceste cupluri solicită sprijin psihologic, consilierii evaluează atât beneficiile, cât și responsabilitățile celor două roluri și modul în care sunt ele percepute de fiecare partener, putând astfel să fie identificate atât sursele de conflict cât și sursele de satisfacție ale relației.
Strategiile principale de consiliere pentru cuplurile cu soți de carieră constau în :
- Conștientizarea prejudecăților și stereotipurilor acestui stil de viață. Ce au fost învăţaţi în familia de origine, în grupurile sociale frecventate sau prin intermediul mass-media?
- Informarea cu privire la beneficiile şi provocările cu care se pot confrunta.
- Conștientizare propriilor gânduri, sentimente, valori şi convingeri cu privire la rolurile de gen.
- Explorarea atitudinilor partenerilor de cuplu cu privire la responsabilitățile casnice, raportat la valorile lor.
- Analiza aşteptărilor cu privire la responsabilităţile şi diviziunea muncii care pot afecta relaţia.
- Managementul timpului. Intervenţii practice care implică strategii de programare a activităților.
- Motivarea cuplului pentru a lua măsuri concrete în adaptarea comportamentelor lor la propriile valori.
Realinierea aşteptărilor şi rolurilor este o provocare constantă și presupun căutarea unor noi modalităţi de a răspunde nevoilor de a conserva resursele de timp şi energie. Modificările semnificative în acest stil de viață sunt date de trecerea de la rolurile tradiționale la cele egalitare. În aceste familii structurarea și dinamica rolurilor se realizează în funcție de principiul echității, astfel încât partenerii își ajustează conduitele ca schimbul de bunuri și servicii să fie comparabil.
Cuplurile ar putea fi încurajate să exploreze şi să discute priorităţile în viaţa de familie comparativ cu avansarea în carieră. Există și posibilitatea realizării unor programe de prevenire pentru problemele tipice asociate cu acest stil de viaţă. Strategiile generale pot fi elaborate, însă intervențiile vor fi adaptate pentru particularitățile fiecărei relații. Se pot forma grupuri de sprijin în care cuplurile pot beneficia de experiența altor cupluri similare. O şansă pentru discuții cu alţii cu interese similare poate oferi acestor cupluri posibilitatea de a obţine propriile soluţii creative.
Drd. Sonia Vrîncianu este psihoterapeut de familie și cuplu în cadrul People Develop Center.