Cum lansezi cu succes propria afacere?
Drumul excelenței nu e niciodată simplu, dar merită să îl parcurgi!
Se spune că primul an într-o afacere este cel mai stresant. Provocările sunt mari, iar lipsa de experiență te face să te panichezi.
Vestea bună este că poți să întâmpini multe situații stresante atunci când ai deja o educație antreprenorială formată.
Ți-am pregătit 3 sfaturi de aur pe care le dau tuturor celor ce vor să își deschidă o afacere, care te vor ajuta să faci primii pași în lansarea afacerii tale de succes.
1. Pune totul pe hârtie
Știu, să faci un plan de afaceri(o mapă întreagă) poate să pară prea mult la început. Așa că începe simplu – notează toate ideile tale într-un document sau pe o foaie de hârtie.
De ce să faci asta? Pentru că vei obține claritate. Odată ce vei vizualiza toate ideile tale, creierul tău va începe automat să facă ordine în ele.
Exact, vei începe să ai un plan.
Notează cine pot să fie clienții tăi.
Dacă sunt femei sau bărbați, vârsta, ocupația, salariul mediu, hobby-uri, tot ce îți imaginezi, apoi răspunde la întrebarea care este problema lor pe care o rezolvă afacerea ta?
Notează câte posturi vor fi în afacere atunci când va fi gata, chiar dacă la început vei face tu absolut tot. Așa vei ști unde trebuie să ajungi.
Pune-ți un target. La un an de la lansarea firmei unde vrei să fii? Care va fi cifra de afaceri? Notează target-ul și pune hârtia undeva unde o vezi zilnic. Așa vei ști pentru ce muncești.
Un mic sfat – dacă tu crezi că vei ajunge la punctul 0 în șase luni, pune target-ul de un an! Așa este cel mai sigur. În euforia deschiderii propriei afaceri, e foarte probabil să nu estimezi realist, așa că te sfătuiesc să îți iei această marjă de precauție.
2. Fă un buget!
Dacă nu ai măcar un plan financiar minimal, riști să fii îngropat în facturi, taxe și impozite. Chiar dacă vei avea surprize pe parcurs, încearcă să prevezi cât mai multe cheltuieli.
Fii foarte atent!
Separă banii pe care îi rulezi în afacere de banii personali. Riști să devii frustrat dacă iei bani de acasă pentru afacere.
De multe ori cheltuielile pe care tu le estimezi, ajung să fie duble. Spun din proprie experiență. Așa că înmulțește cu doi banii de care ai nevoie până când vei ajunge pe profit, ca să nu te blochezi mai târziu.
Ca să nu duci grija zilei de mâine până când vei începe să faci profit, pune deoparte economii suficiente pentru a trăi la același nivel de trai pentru încă un an.
Așa ai spatele asigurat și te poți concentra pe afacere!
3. Creează rețele puternice!
Un principiu care se aplică în toate aspectele vieții, dar mai ales în business este: „Dacă vrei să ajungi undeva, cel mai bine este să găsești pe cineva care a fost deja acolo” – Robert Kiyosaki
De ce să bați la porți închise când poți să le deschizi cu ajutorul persoanelor care au trecut deja pe acolo?
Încojoară-te de oameni de la care ai ce să înveți! Mergi la evenimentele unde se află acei oameni și fă networking.
Îți garantez că vor fi uși care se vor deschide mai ușor!
Evident, aceștia sunt primii pași, dar sunt importanți pentru sănătatea companiei tale.
După ce i-ai făcut pe aceștia, asigură-te că înveți continuu – mergi la cursuri, citești și faci tot ceea ce ține de tine pentru a crește frumos afacerea!