Cum îți influențează vârsta cariera
Studiul făcut de compania Spherion în 2014 a demonstrat că atitudinea pe care angajații o adoptă față de potențialul lor profesional și față de abilitățile colegilor și sefilor săi depinde de vârsta lor.
Este adevărat că angajații tineri au mai multe prejudecăți decât cei mai în vârstă?
Conform studiului menționat mai sus, tinerii din generația Y, cei născuți între anii 80’ și 90’, sunt mai critici privind capacitatea profesională a celorlalți, și mai ambițioși când vine vorba de oportunitățile oferite de carieră și de obiectivele lor profesionale în comparație cu ceilalți colegi mai în vârstă. Înainte de a trage concluzii asupra modului în care colegii și supervizorii săi se descurcă la locul de muncă, tinerii angajați au tendința de a folosi vârsta drept criteriu de analiză. De asemenea, 40% dintre tineri au recunoscut că vârsta șefului le influențează percepția asupra capacităților acestuia, generația Y vrând să fie instruită de către supervizori înaintați în etate deoarece se presupune că au mai multă experiență. Cu toate acestea, cercetătorul Sean Lyons susține că și generația personelor născute între 1946 și 1964, numită și generația baby boomers, are idei preconcepute privind tinerii percepuți ca fiind răsfățați și egoiști, și ca având așteptări nerealiste legate de recompense și laude.
Când ești tânăr simți că ai mai multe oportunități
Tinerii au o viziune mai puțin limitată asupra obiectivele lor profesionale. În timp ce oamenii mai în vârstă sunt dispuși să lucreze pe un post entry-level mai mulți ani, tinerii angajați consideră că îndrumarea lor le asigură o evoluție profesională constantă și deci pot avansa rapid în carieră. Această generație vrea să își facă auzite ideile, vrea să i se ofere oportunitatea de a se dezvolta personal și profesional la locul de muncă, și de a-și depăși limitele. Ei nu vor să stagneze, aflându-se într-o continuă schimbare.
Aceștia cred și că tinerețea lor le poate aduce avantaje de care cei mai în vârstă nu au parte. 61% dintre tineri cred că datorită vârstei lor, li se oferă mai multe oportunități, în timp ce 55% dintre angajații mai în vârstă consideră că vârsta lor reprezintă un impediment pentru evoluția lor profesională. Cu toate acestea, cum rămâne cu faptul că cei mai în vârstă au mai multă experiență, fapt care ar trebui să îi ajute să treacă peste limitele impuse de vârstă?
Milioane de oameni se confruntă cu teama de a fi concediați nu pentru că nu au experiență și abilitățile necesare ci din cauza vârstei lor înaintate. Sunt destul de răspândite miturile conform cărora angajații mai în vârstă sunt rigizi, își iau prea multe zile libere din cauza sănătății șubrede, și nu fac față tehnologiei avansate. Este adevărat că tinerii sunt mai rapizi însă cei mai în vârstă lucrează cu mai multă răbdare și știu cum să facă față stresului.
Pentru a putea trece peste diferențele specifice fiecărei vârste și peste prejudecăți, este esențial să adopți o atitudine pozitivă care se bazează pe compromisuri, încredere și înțelegere. Dacă faci parte din generația baby boomers este bine de știut că primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a-ți schimba ideile preconcepute despre tinerii angajați este să conștientizezi potențialul acestora. Odată ce îți dai seama de valoarea lor, ești dispus să îi privești cu mai multă îndulgentă și să le împărtășești propriile aspirații. Celor care fac parte din generația Y le este recomandat să își privească colegii și supervizorii mai în vârstă cu respect, oferindu-le în același timp șansa de a-i îndruma. Realizând faptul că generația baby boomers poate fi un adevărat sprijin datorită experienței acumulate de-a lungul anilor, tinerii au ocazia să își atingă mai ușor obiectivele profesionale.