Cu cine e mai bine sa lucrezi: cu un sef femeie sau cu un sef barbat?
Aparitia conceptului “leadership feminin” si cresterea numarului femeilor care detin pozitii de conducere au dus la cresterea vizibilitatii femeilor in mediul de afaceri, politic sau cultural si, probabil, la o (aparenta) crestere a rivalitatii intre sexe. Nu am spus intamplator aparenta. Pe parcursul timpului am intalnit femei care aveau incredere in potentialul barbatilor de a fi sefi si femei care sustineau ca ele pot face aceasta meserie mult mai bine.
De asemenea, am intalnit si barbati care apreciau capacitatea de a coordona a femeilor aflate in pozitii de management si barbati care considerau ca locul femeilor este in alta parte, nu in fruntea unei companii. Asadar, parerile sunt impartite si exista multe nuante de gri. Cred ca atat femeile cat si barbatii pot fi sefi buni. Diferentele intervin la nivel de stil de management si calitati manifestate in maniera de a conduce. Ganditi-va sincer la sefii pe care i-ati avut/ observat de-a lungul carierei voastre. Puteti spune ca inclinati cu argumente si dovezi clare in favoarea unui anumit gen?
Sa luam “pachetul de calitati” ce face dintr-un om un bun manager: sociabilitatea, tactul, prezenta de spirit, intuitia, imaginatia in rezolvarea unor situatii neprevazute, capacitatea de analiza si sintetiza; rapiditatea in gandire si in luarea deciziilor; simt de organizare; onestitatea, corectitudinea, obiectivitatea; abilitatile de comunicare; puterea de munca; capacitatea de adaptare la un program de lucru neregulat. Pentru un psiholog este usor de observat ca aceasta este o imbinare de trasaturi, unele specific feminine, altele specific masculine, dar sunt trasaturi la care ambele genuri au acces, doar ponderea si modularea lor difera de la un gen la altul.
Un aspect important ce trebuie mentionat in evaluarea acestei dileme este urmatorul: exista domenii in care femeile sunt in general mai talentate decat barbatii si invers. Spre exemplu: in resurse umane vom intalni mult mai multe femei decat barbati; in IT vom intalni mai multi barbati decat femei. Este natural ca dintre acestia sa se dezvolte buni manageri, deoarece in definirea unui bun manager intra si intelegerea si aprofundarea domeniului in care activezi.
Potrivit unei analize realizate pe baza mai multor studii care au avut ca si tema potentialul de leadership al femeilor, a reiesit faptul ca cei mai buni sefi pentru actuala forta de munca – femei sau barbati – sunt aceia al caror stil de leadership este cel mai des asociat cu cel al femeilor. Acelasi studiu a exclus ideea conform careia barbatii nu ar fi buni sefi.
Personal consider ca cel mai important este sa vedem dincolo de gen. Ce isi doresc de fapt angajatii de la un sef? Vor sa fie apreciati pentru munca pe care o desfasoara si sa fie ascultati. Multi angajati nu isi doresc doar sa preia niste ordine sau cerinte. Sa ne gandim la una dintre cele mai importante responsabilitati ale unui sef: aceea de a pastra omenii valorosi. Cu siguranta ati auzit macar o data expresia “Un angajat isi paraseste seful, nu compania”. Potrivit studiilor, comportamentul superiorului direct este crucial in decizia unui angajat in a parasi sau nu un angajator. Asadar, comportamentul si personalitatea unui manager influenteaza atat evolutia subordonatilor in cadrul companiei, cat si performanta acestora. Astfel, determinant nu este genul, ci comportamentul specific.