Criza financiară europeană pare să se fi aplanat
2012 nu a fost un an bun pentru Europa. Zona euro a alunecat din nou în recesiune pentru prima oară în trei ani, rezultatul fiind apariţia unei importante scindări în Europa. În timp ce Europa de Sud şi de Est s-a confruntat cu o rată extrem de ridicată a şomajului şi o creştere a nivelului sărăciei, cetăţenii din ţările nordice au continuat să se afle, în ciuda crizei, într-o situaţie relativ bună. Rata şomajului este relativ coborâtă în Austria, Luxemburg, Germania şi Olanda, situându-se între 4,5 procente şi 5,6 procente.
În consecinţă, aşteptările privind starea economiei şi veniturile au crescut din nou uşor în majoritatea Europei, rămânând însă la un nivel extrem de coborât. În schimb, dorinţa de cumpărare a scăzut la sfârşitul anului în majoritatea ţărilor, mulţi consumatori suferind efectele scăderii veniturilor, măririi impozitelor şi şomajului ridicat. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa şi SUA, o privire de ansamblu asupra evoluţiei aşteptărilor privind starea economiei şi veniturile şi a dorinţei de cumpărare în rândul consumatorilor din 12 ţări europene şi din SUA.
România: noul guvern face planuri pentru amendarea Constituţiei
În România, cel de-al patrulea trimestru al lui 2012 a fost dominat de alegerile parlamentare din decembrie. În cadrul campaniei electorale, primul ministru Victor Ponta a dus o luptă dură împotriva rivalului său, preşedintele Traian Băsescu. Aşa cum anticipaseră sondajele, Victor Ponta a câştigat alegerile. Cel mai important proiect al guvernului său din acest an este amendarea Constituţiei. Numai astfel va fi posibilă o reformă a administraţiei din România. Mai sunt multe de făcut şi în privinţa economiei. Ca şi multe alte ţări europene, România este în plină recesiune. În trimestrul al treilea, PIB a scăzut cu 0,5 procente, comparativ cu anul precedent. Economiştii preconizează însă o uşoară creştere de 0,8 procente pentru întregul an 2012, şi de 2,2 procente pentru anul în curs.
Aşteptările privind starea economiei: -8,7 puncte
Aşteptările privind veniturile: -7,7 puncte
Dorinţa de cumpărare: -24,2 puncte
Aşteptările privind starea economiei: speranţă precaută într-o îmbunătăţire
Punctul critic al crizei financiare pare să fi fost depăşit. Consumatorii din majoritatea ţărilor europene par să împărtăşească această opinie a experţilor. Cu toate că există încă multe incertitudini şi riscuri, speranţa într-o redresare nu prea îndepărtată pare să se răspândească treptat în toată Europa. În multe ţări ale sondajului, aşteptările privind starea economiei au rămas în general stabile sau au înregistrat o uşoară ameliorare în ultimul trimestru al lui 2012, continuând însă să se situeze la un nivel coborât. Un studiu comparativ a arătat că cea mai bună prognoză privind starea economiei se înregistrează în România (-8,7 puncte), urmată de Germania (-17,6 puncte) şi Bulgaria (-20,8 puncte). Cea mai mică probabilitate de redresare economică în cursul următoarelor luni se înregistrează în Spania (-52,6 puncte). Consumatorii portughezi sunt şi ei destul de negativi în evaluarea stării economiei (-50,7 puncte), urmaţi de greci (-50,0 puncte). Valorile indicatorului s-au îmbunătăţit însă uşor în ambele ţări.
În Spania şi în Grecia însă, un sfert din populaţie nu are un loc de muncă. În total, în cele 17 ţări din zona euro, numărul şomerilor se ridică la 18,8 milioane.În noiembrie, rata şomajului a crescut pentru a patra oară consecutiv, ajungând la 11,8 procente. Consecinţele sunt şocante. Ca rezultat al pierderii de locuri de muncă, veniturile disponibile în ţările de la periferie scad cu repeziciune. Grecii dispun în prezent de cu aproape o cincime mai puţini bani decât în 2009. Scăderea a fost de 8 procente în Spania şi 7 procente în Cipru. Experţii preconizează că criza de pe piaţa muncii se va intensifica şi mai mult în acest an, urmând ca rata şomajului să urce la circa 20 milioane în a doua jumătate a anului. Acesta ar trebuie să fie însă apogeul. Datele de pe noiembrie sugerează deja că se va înregistra de fapt o încetinire a tendinţei descendente. Creşterea şomajului în zona euro a fost mai lentă decât în cele două luni anterioare, experţii anticipând o uşoară scădere, la 19,6 milioane de şomeri, în 2014.
SUA: discuţiile sunt dominate de criza datoriilor şi de conflictul bugetar
În SUA, principalele subiecte de discuţie în al patrulea trimestru au fost alegerile prezidenţiale şi dezvoltarea economică ulterioară a ţării, precum şi conflictul bugetar care a mocnit până la sfârşitul anului. Democraţii şi republicanii au ajuns la un compromis de abia în al unsprezecelea ceas. Partidele vor trebui să se gândească din nou la ceva în februarie. Până atunci, este necesar şi un compromis pentru reducerea cheltuielilor guvernamentale. Dacă Congresul nu ajunge la un acord, mult temuta sechestrare ar putea avea loc, ceea ce ar însemna reduceri automate ale cheltuielilor de 1,2 miliarde USD în următorii zece ani. Până în prezent, rezultatul negocierilor a fost că, începând de la data de 1 ianuarie 2013, cei mai bogaţi americani, în jur de 2 procente din populaţie, s-au văzut obligaţi să plătească impozite mai mari. În plus, ajutoarele financiare asigurate de guvern celor circa două milioane de şomeri pe termen lung vor continua timp de încă un an. Compromisul împiedică creşterea automată a impozitelor, care ar fi afectat majoritatea cetăţenilor SUA. El nu va elimina problemele bugetare, însă deocamdată oferă o oarecare garanţie împotriva realunecării în recesiune a celei mai mari economii din lume. Va fi însă extrem de dificil ca până în martie să se ajungă la o înţelegere privind problemele de rezolvat. La aceasta se adaugă şi nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale din SUA. Guvernul trebuie să îşi reducă de urgenţă cheltuielile, şi să îşi mărească veniturile pentru a rămâne solvabil. Dacă limita împrumuturilor nu creşte ca urmare a unei înţelegeri între partide, solvenţa SUA va fi ameninţată. Această nesiguranţă este de asemenea reflectată destul de clar de valorile actuale ale indicatorilor pentru aşteptările privind starea economiei şi veniturile, precum şi pentru dorinţa de cumpărare.
Aşteptările privind starea economiei: ian. 4,6 puncte Medie: 14,0 puncte
Aşteptările privind veniturile: ian. 4,7 puncte Medie: 18,7 puncte
Dorinţa de cumpărare: ian. -6 puncte Medie: -5,4 puncte