Conspirația celor bogați. Cele opt noi reguli ale banilor
Fără îndoială că Robert T. Kiyosaki, un american născut în Hawaii, cu descendență japoneză, autorul cărții din titlu, este el însuși un om bogat. Kiyosaki este unul dintre acei oameni bogați care oferă soluții cititorilor lui mai puțin bogați, și desconspiră pas cu pas câteva elementa cheie care au făcut ca, de-a lungul istoriei, 90% dintre oameni să nu știe de fapt aproape nimic despre bani. În teoria lui Kiyosaki, cea mai mare parte a omenirii a fost ținută departe de conoștințele financiare deliberat, tocmai pentru a nu înțelege cum se fac banii. În opinia lui, actuala criză financiară a început în anul 1971, atunci când “președintele american Nixon a eliminat, fără acordul Congresului, cotarea standard a dolarului în funcție de aur și a schimbat regulile banilor – nu numai pentru Statele Unite, ci pentru întreaga lume.” Această decizie a permis Rezervei Federale să tipărească bani după bunul plac, fără acoperire economică. La fel face acum Banca Centrală Europeană. Astăzi, companii uriașe și bănci din categoria “prea mari ca să dea faliment” sunt refinanțate tot cu bani tipăriți, iar bula continuă să crească.
Autorul învinovățește sistemul american de învățământ, lăcomia băncilor din lumea întreagă, Rezerva Federală americană și celelalte instituții financiare care tipăresc bani fără acoperire și nesăbuința unor oameni de decizie care au făcut în așa fel încât societatea în care trăim astăzi să fie profund dezechilibrată. Potrivit lui Kiyosaki, sistemul de învățământ ne învață să stăm în banca noastră, să ne specializăm în ceva, să economisim, să stăm departe de datorii și să ținem cu dinții de locul de muncă. Însă poate că ar trebui să înțelegem mai bine ce înseamnă taxe, datorii, inflație, pensionare și ce sunt acelea fonduri mutuale. Desigur, dacă ați auzit de derivate, acele instrumente financiare despre care mulți economiști vorbesc pe un ton misterios, ca și cum numai ei le pot înțelege, vă asigur că nu sunt nici pe departe atât de complicate și Kiyosaki le despică suficient de simplu încât și un școlar le va putea înțelege.
Fiind un tip inteligent, care știe el însuși cum să facă bani, Kiyosaki nu uită să își facă reclamă pe parcursul cărții la un joc inventat de el și care se numește Cashflow, despre care afirmă că poate învăța pe oricine cum să își administreze banii și chiar să îi facă fără efort. De-a lungul cărții sunt explicați foarte simplu o serie de factori de care trebuie să ținem cont și să descoperim noi oportunități în problemele financiare actuale.
După ce am citit această carte, apărută la Curtea Veche, în traducerea lui Bogdan Șerbănescu, m-am gândit că ar trebui inclusă în programa școlară de la liceu. Nu doar în cele cu profil economic, ci absolut în toate liceele. Astfel, elevii și-ar putea începe viața profesională având o perspectivă mult mai largă asupra banilor și, aș spune, asupra lumii profund materialiste în care trăim.