Climategate, noul Watergate
Pe motoarele de cautare, termenul „Climategate” depaseste in numar de cautari chiar clasicul termen „Global Warming” (incalzire globala). In lumina noilor date, a crescut numarul celor care cred ca aceasta teorie este o farsa promovata de ecologistii fundamentalisti si imbratisata interesat de clasa politica.
Mai mult, Grupul Interguvernamental pentru Schimbarile Climaterice (IPCC), aflat sub egida ONU, a recunoscut ca una dintre previziunile sale din raportul care, in 2007, i-a adus, impreuna cu fostul vicepresedinte al SUA, Al Gore, Nobelul pentru Pace, este „o regretabila eroare”. IPCC sustinea ca ghetarii din Himalaya se vor topi pana in 2035. Informatia, prezentata ca o certitudine stiintifica, era de fapt preluata dintr-o revista.
Desi nu poate baga mana in foc pentru catastrofa climatica a Terrei, expertul meteo dr. Elena Cordoneanu crede ca, chiar si numai pentru un plus de curatenie pe pamant, in apa si in aer, merita sa tinem cont de alarma trasa de adeptii schimbarii climatice. „Am gresi daca am anula tot continutul rapoartelor IPCC. Scandalul Climategate nu exclude complet posibilitatea incalzirii globale si nu anuleaza validitatea tuturor studiilor in jurul acestei teorii”. La o cercetare IPCC pun umarul mii de specialisti, autori si referenti. Inainte de publicare, lucrarea este trimisa la unitati de cercetare din lume, ONG-uri de mediu si guverne, iar fiecare comentariu care se intoarce este analizat si introdus in raport doar daca este fundamentat.
In decembrie 2009, sefii statelor lumii s-au intalnit la Copenhaga pentru a stabili de comun acord un plan de reducere a emisiilor de gaze (specialistii IPCC afirma, cu probabilitate de 90%, ca emisiile de gaze cu efect de sera in atmosfera sunt raspunzatoare de actualul fenomen de incalzire globala a climei). Era de asteptat ca discutiile sa fie dificile, continua dr. Elena Cordoneanu, pentru ca marii poluatori ai lumii sunt cei care trebuie sa reduca cel mai mult aceste emisii. Cum acest lucru inseamna afectarea anumitor interese economico-financiare, tot ei sunt cei care ingreuneaza ajungerea la un acord. Pana in 2012, cand se incheie vechiul tratat de la Kyoto, noul tratat ar trebui sa fie gata sa intre in vigoare. Despre taxele pe emisiile de CO2, intens criticate, expertul meteo afirma ca acestea sunt menite sa protejeze mediul: „Aplicarea taxei are la baza unul dintre principiile de baza ale conceptului de dezvoltare durabila al UE care spune pe scurt: poluatorul plateste”. Sursa principala de poluare a atmosferei este producerea de energie prin arderea combustibilului fosil (carbune, petrol, gaze naturale). Prin urmare, efectul acestei taxe ar urma sa fie incurajarea producerii de energie din surse regenerabile (soare, vant, ape termale, caderi de apa, valuri).
Cel mai important parametru care vorbeste despre incalzirea climei este temperatura medie globala a aerului la suprafata pamantului (uscat si apa), temperatura care, in ultima suta de ani, a crescut cu aproape 1 grad Celsius. „Efecte ale actualului proces de incalzire a climei pamantului sunt deja vizibile. Nivelul oceanului planetar a crescut, zone costiere joase au fost inundate, insule mici si joase au disparut, frecventa evenimentelor de vreme extrema a crescut, lipsa apei s-a accentuat in zonele aride, ecosistemele sunt perturbate si unele specii sunt amenintate cu extinctia. Dar problemele mari ar putea veni de acum incolo”, avertizeaza dr. Elena Cordoneanu. Si in tara noastra specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie au decelat o tendinta de crestere a temperaturii medii, precum si o crestere a frecventei cantitatilor exceptionale de precipitatii. „Nuantele de excesivitate ale tipului nostru de clima s-ar putea accentua. In special verile ar putea fi mai fierbinti si mai uscate. Zonele din sudul si sud-estul tarii ar putea fi expuse aridizarii”.
Despre iarna pe care am traversat-o, expertul meteo spune ca nu a fost grea, ci normala. „Iernile din urma au fost prea blande si din acest motiv am uitat cum sunt iernile normale. Oricum ar fi, ea nu ne spune nimic despre cum va fi vara. Estimarile de lunga durata sunt inca de domeniul cercetarii”.
In timpuri istorice, au fost perioade in care gheata a acoperit aproape complet suprafata pamantului (erele glaciare), perioade urmate de o incalzire a climei. Specialistii spun ca la baza acestor mari variatii climatice trebuie sa fi stat schimbari ale parametrilor de miscare a pamantului in jurul soarelui si in jurul axei sale de rotatie sau variatia energiei emisa de soare. Acum, omenirea traverseaza o perioada de interglaciatiune care ar fi inceput, spun paleoclimatologii, in urma cu aproximativ 10.000 de ani. Si in cadrul acestei perioade interglaciare clima a avut variatii, mai mici. Problema este ca aceasta incalzire pare sa nu fie determinata de cauze naturale, completeaza expertul meteo, dr. Elena Cordoneanu.
Expert meteo Dr. Elena Cordoneanu
- 1975-februarie 2005, meteorolog la Administratia Nationala de Meteorologie (meteorolog previzionist, cercetatoare in modelarea atmosferica, sefa Centrului National de Prognoza);
- in 1994, din partea Meteo-France a primit medalia „Le Verrier”, care la momentul respectiv mai fusese acordata doar de noua ori unor persoane din afara Frantei;
- Doctor in Fizica, specialitatea Meteorologie, 1995;
- a lucrat in Organizatia Meteorologica Mondiala, ca expert, in departamentul de Servicii Publice de Vreme;
- din 2005, devine expert meteo Realitatea TV. In 2008, emisiunea „Saptamana de vreme” a castigat premiul de excelenta al Societatii Europene de Meteorologie;
- din februarie 2007, membru al Retelei Europene pentru comunicarea schimbarilor
- climatice aflata sub coordonarea Comisiei Europene.