Cine ne consumă timpul în fiecare zi
Îi ştim, dar nu ştiu cum se face că de mulţi dintre ei nu reuşim să scăpăm şi pace! Ca de obicei, ceea ce vă împărtăşesc este experienţă proprie plus 'best practices' de la coachee-ii mei.
Faceţi o “to do list” în fiecare seară pentru ziua următoare şi una duminică pentru săptămâna ce urmează. Puneţi pe listă tot ceea ce vreţi să obţineţi, şi pe plan profesional, şi pe plan personal, pe două coloane (dacă este posibil). Bifaţi-le de îndată ce le-aţi atins, face bine psihicului!
Verificaţi ce moment al zilei este cel mai bun pentru voi şi folosiţi-l pentru cea mai solicitantă activitate. Lăsaţi perioada de după prânz, de exemplu, pentru lucrurile cele mai simple.
Mânuiţi fiecare hârtie ce vă poposeşte pe birou O SINGURĂ DATĂ! Rezolvaţi-o, delegaţi-o, îndosariaţi-o sau aruncaţi-o la gunoi.
La fel şi cu emailurile: citiţi-le O SINGURĂ DATĂ! Răspundeţi, salvaţi, printaţi şi îndosariaţi sau ştergeţi! E mai simplu decât vă imaginaţi!
Eliminaţi dezordinea atât de pe birou, cât şi de acasă. Cu siguranţă vă va fi mult mai uşor să identificaţi şi să vă concentraţi pe ceea ce este cu adevărat important pentru voi.
Delegaţi task-urile de rutină către cei care le pot face într-un mod eficient şi, evident, la un cost mai scăzut pentru companie. Daţi instrucţiuni clare şi setaţi deadline-uri.
Instruiţi-vă oamenii din subordine despre cum să facă faţă urgențelor 'obișnuite' pentru a le controla singuri.
Amintiţi-vă că în primul rând sunteţi oameni, şi mai apoi manageri. Fiţi drăguţi, dar sinceri, cu cei din jur. Secretarele, asistentele sau personalul de suport vă vor prelua din task-uri când veţi avea nevoie şi în timp util.
Distribuiţi întotdeauna agenda pentru orice meeting pe care îl iniţiaţi, incluzând şi ora la care trebuie să se încheie întâlnirea. Începeţi la timp, nu aşteptaţi întârziaţii şi invitaţi numai persoanele care trebuie să-şi aducă contribuţia la ceea ce se discută.
Nu luaţi laptopul acasă, nu luaţi problemele acasă, nu vă mai gândiţi la serviciu atunci când sunteţi în famile. Aveţi mai multe şanse să vă vină o idee bună a doua zi dimineaţă dacă staţi liniştiţi, decât dacă vă îngrijoraţi sau vă gândiţi continuu la ea.
Iar dacă, după toate acestea, ziua vi se pare tot lungă, poate că ceea ce faceţi nu vă mai incita la fel cum o făcea acum ceva vreme. Poate e cazul să schimbaţi ceva… E bine să vă gândiţi!
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different