Cele 4 ingrediente esențiale ale performanței
O zicală din popor spune: „Teoria ca teoria, dar practica ne omoară”. Se aplică perfect în cazul performanței și, mai ales, în direcția obținerii acesteia.
Cu toții cunoaștem persoane care au obținut performanță într-un domeniu sau altul. Avem prieteni a căror succese sunt indiscutabile, știm colegi care reușesc să obțină rezultate excepționale, admirăm actori, scriitori, sportivi, speakeri, avem oameni pe care îi considerăm adevărate modele de urmat pentru că reusesc să ajunga acolo unde își propun.
Și uitându-ne la ei, admirativ de altfel, ne încolțește în minte ideea că și noi am putea să ne atingem visele mărețe pe care le avem, să devenim oameni de succes în domeniul nostru, să obținem atât de râvnita performanță.
Așa că ne apucăm de treabă. Punem mâna pe niște cărți despre performanță, citim despre câteva concepte, despre strategiile ce putem să le abordam, despre cât de ușor reușesti doar dacă îți propui, despre gândirea pozitivă, despre cum alții au reușit și despre cum succesul e în mâinile fiecăruia dintre noi.
Simplu și util!
Ca să fim siguri că suntem pe drumul cel bun, după ce am terminat de citit tot ceea ce ne-a căzut în mână despre performanță, mergem și la niște cursuri. Alegem, firesc, ceva de dezvoltare personală pentru că am aflat deja că drumul spre performanță începe prin a te cunoaște pe tine, prin a îți identifica propriile resurse și a le folosi eficient.
În plus, participăm și la diferite alte cursuri sau workshop-uri despre performanță personală, profesională și organizațională.
În acest moment știm! Avem cheia spre succes! Așa că începem să gândim niște obiective, le trecem pe o foaie, ne facem un plan despre cum să le atingem, transferăm toată energia noastră pozitivă către îndeplinirea lor, alegem ce strategii o să folosim și suntem gata să primim performanța.
Doar că timpul trece și, la un moment dat, constatăm cu stupoare că nu se schimbă nimic. Obiectivele nu le atingem, performanța pare o luminiță dintr-un tunel fără sfârșit, ajungem să credem ca tot ceea ce am citit și cursurile la care am participat sunt niște „americanisme” și spunem despre cei pe care îi admiram, și datorită cărora am declanșat acest proces de perfecționare individuală, fie că s-au născut talentați (și noi nu), fie că soarta e mult mai generoasă cu ei (și cu noi nu).
Și aici ne întoarcem la diferența între teorie și practică. De cele mai multe ori, știm, teoretic, ce ar trebui să facem, doar că în practică nu facem nimic, nu reușim să punem în aplicare strategiile și nu suntem constanți în acțiunile pe care le întreprindem.
Și totuși, cum reusesc cei care obțin rezultate excelente? Cum reușesc cei care par să învingă orice obstacol în drumul lor către performanța? Ce au ei în plus?
Ei adaugă în reteța performanței cele 4 ingrediente esențiale:
1. Autodisciplina. Într-un program de-al său, Brian Tracy definea autodisciplina astfel: „autodisciplina înseamnă să faci ceea ce trebuie să faci, atunci când trebuie să faci, fie că îți place sau nu”.
Iar marea problemă pentru majoritatea dintre noi este aceea că nu vrem să facem lucrurile care nu ne fac plăcere. Într-adevăr, este foarte important să facem ceea ce ne place și să ne placă ceea ce facem. Însă, realizarea anumitor obiective implică și sacrificii uneori.
Degeaba ne dorim să realizam un anumit lucru, ne stabilim obiective și ne construim planuri, dacă nu avem autodisciplina necesară pentru a ne duce la îndeplinire țelurile propuse.
Cei care au reușit să obțină în viață ceea ce și-au dorit, cei care răzbat și ies din mulțime, cei care reușesc să vadă viața cu plăcere, nu dețin calități supranaturale, care i-au propulsat pe drumul reușitei, așa cum am avea tendința să credem.
Sunt oameni normali care au reușit însă să își cultive un înalt grad de autodisciplină, au reușit să facă ceea ce trebuie să facă.
2. Automotivarea. A VREA să faci ceva și A FACE ceva sunt două lucruri diferite. Prima afirmație este doar o dorință, a doua afirmație implică acțiune. Diferența între cele două stă în automotivare.
3. Autodezvoltarea. Indiferent câte știm în momentul de față, cu siguranță că în lume mai sunt multe lucruri pe care dacă le-am cunoaște ne-ar ajuta să fim azi mai buni decât ieri și mâine mai buni decât azi.
Fii proactiv în învățare, ascultă și filtrează informațiile. Acceptă schimbarea și vezi oportunitățile în fiecare situație.
4. Autoanaliza. Ca să putem știi unde am ajuns, ce am făcut, cum să continuam mai departe, e obligatoriu să ne uităm permanent la ceea ce s-a întâmplat până acum.
Analizează la rece, trage concluziile și alege cei mai buni pași spre a merge mai departe.
Și uite așa ne-am ales din nou cu 4 concepte, expuse teoretic, care, la prima vedere, sunt extreme de simple. Suntem disciplinați, motivați, învățăm, analizăm sau, cel puțin mulți dintre noi, așa credem că facem.
Și atunci, cum se face că abandonam un regim de slăbit la prima tentație a unei pătrățele de ciocolată, că renunțăm cu atâta ușurință la a mai merge la sală, că ne reapucăm de fumat doar la câteva zile după ce ne-am lăsat? Ne alegem cu atât de multă grijă dorința pe care să o spunem în gând de Anul Nou și totuși dupa un an ne dăm seama că nu am realizat-o. Ce ne lipsește din cele 4 ingrediente?
Te invit să gasești răspunsul la întrebare și să îți construiești propria rețetă spre performanță. Ești pregătit?
Sunt Iulia Nechita, psiholog și trainer, și cred cu tărie că oricine poate să fie și să facă orice atât timp cât își dorește suficient de mult, muncește și crede în visul său.
Experiența acumulată atât în mediul organizațional, cât și în colaborarea cu companii de consultanță, m-a ajutat să creez programe în care oamenii și-au conștientizat resursele personale și potențialul, s-au dezvoltat personal și profesional și au descoperit că atitudinea este cea care face diferența și care te poate transforma într-un învingător.