Ce presupune îndeplinirea planurilor profesionale
Gândește în felul următor: Este bine că stiu ce am de făcut, deci acum pot să controlez deciziile pe care le voi lua fiind conștient că am un scop clar: Să duc la bun sfârșit planurile mele!
Când știi unde trebuie să ajungi, vei observa și mai multe drumuri sau mijloace care te duc în direcția potrivită, așa că nu te speria dacă uneori va trebui să optezi și pentru alte “mijloace de transport” decât cele obișnuite.
Cele mai simple sau cele mai obișnuite activități din viața ta îți arată că poți să reușești prin modalități diversificate. Câteva exemple: Vrei să cumperi pâine, dar la brutăria preferată este închis, după ce conștientizezi lucrul acesta, te îndrepți către o altă brutărie sau alt magazin, dar tot vei cumpăra pâine; Dacă ai uitat să pui seara benzină la mașină, dimineața optezi pentru un taxi, autobuz, metrou ș.a.m.d.; Echipele de fotbal își schimbă de multe ori tactica de joc din cauza accidentelor neașteptate ale unora dintre jucători, cu toate acestea multe dintre ele se mobilizează și prestează un joc bun. Viața ta personală este plină de improvizații – concluzia este că acestea există și în viața profesională și te pot ajuta foarte mult. Tu ești dirijorul parcursului tău profesional.
Este foarte important că atunci când vezi un drum închis ce nu îți permite să-ți atingi planul profesional – obținerea unui job care să-ți placă, integrarea într-un program de training, construirea propriei afaceri, învățarea unei limbi străine, alegerea unui internship/stagiu de practică, obținerea unei promovări la serviciu, creșterea eficienței rezolvării sarcinilor de zi cu zi ș.a.m.d. – să nu te concentrezi doar asupra acelui context din respectivul moment. Analizează-l puțin, vezi ce nu a mers bine, și încearcă printr-o altă metodă. Pune-ți urmatoarele întrebări:
- Mă pot descurca singur sau am nevoie și de perspective altei persoane?
- La cine pot apela?
- Unde aș fi putut să lucrez mai bine?
- Ce puncte slabe din planul meu le pot consolida?
- Trebuie oare să muncesc mai mult sau să mă odihnesc mai bine? Am un echilibru între cele două?
- Sunt destul de bine informat cu privire la obiectivul pe care mi l-am propus?
- Ce mă motivează foarte mult? Mă poate ajuta o astfel de motivație? Poate reprezenta elemental supriză al planurilor mele profesionale?
După ce ți-ai adresat astfel de întrebări, spune-ți:
- Trebuie să mai încerc (poți chiar să-ți stabilești și un număr de încercări)
- Pot face asta, mă voi antrena mai bine.
- O să încerc să fiu în fiecare zi motivat
- Promit să mă organizez și să îmi planific acțiunile care au nevoie de acest lucru
- Pot obține cele mai bune rezultate
- Mă voi informa mai des asupra punctelor mele de interes (o să citesc, o să consult diverse opinii, o să stabilesc strategii)
- Am încredere în mine întotdeauna.
Mihai Silviu Botezatu promovează implicarea activă a tinerilor în societate. Domeniile sale de activitate: Resurse Umane (Recrutare, Consiliere și Administrație) și Vânzări Business 2 Business.