Ce alternative are un manager care isi doreste o schimbare in cariera insa climatul economic nu este favorabil schimbarilor?
Aceasta este o decizie pe care trebuie sa o luam cu suficient discernamant, mai ales in situatia in care avem responsabilitati financiare semnificative. Putem spune ca in contextul actual, daca nu suntem atenti, putem cadea usor din lac in put.
Exista doua tipuri de alegeri pe care le-am intalnit. Manageri care pana la urma au decis sa ramana in companie, chiar daca nu mai erau motivati de pozitia pe care o detineau si manageri care si-au asumat riscul de a pleca din organizatia respectiva. Dintre acestia, o parte au ales calea antreprenoriatului, iar ceilalti au “vanat” pozitii in alte organizatii.
Ambele alternative prezinta aspecte pozitive si negative. Un manager care nu se mai simte motivat la locul de munca, pe termen lung, risca sa nu-si mai gaseasca locul in acea organizatie, sa nu mai rezoneze cu valorile si cu misiunea acesteia. Aceste trairi pot avea impact pe termen lung asupra randamentului la locul de munca.
Exista riscul ca nivelul de proactivitate si performanta sa scada iar, in unele situatii, managerii sa nu-si mai atinga obiectivele. In contextul crizei financiare, un manager care alege sa ramana intr-o organizatie chiar daca isi doreste o schimbare este mai putin expus la riscul de a nu-si gasi un nou loc de munca intr-un timp scurt.
De exemplu, am intalnit o persoana, director comercial intr-o companie multinationala care a ramas fara job in 2009. Timp de un an de zile a cautat un job cu un pachet salarial similar. Dupa un an era dispus sa scada semnificativ nivelul salarial (cu aproximativ 1000 Euro), dar cauta cel putin o pozitie similara cu cea recent detinuta. In prezent are doar cateva colaborari pe proiect, dar inca nu si-a gasit un job.
Asadar, in aceasta situatie recomand parcurgerea unor pasi:
- Apeleaza la sfatul unui bun specialist in resurse umane, o persoana care intelege bine actuala piata a muncii pentru a te putea ghida acolo unde nu ai suficiente informatii.
- Evalueaza obiectiv nivelul profesional, raportat nu doar la compania in care lucrezi, ci si la piata (in contextul actual specialistii si managerii valorosi, care au adus un impact evident benefic in companiile in care lucreaza, sunt foarte cautati). Vreau sa imi schimb jobul pentru un altul pe o pozitie superioara? Daca e asa, trebuie sa stiu ca multe companii in perioada aceasta nu isi asuma riscul de a angaja persoane care nu sunt deja la acelasi nivel cu pozitia deschisa.
- Trebuie sa raspunzi obiectiv la urmatoarea intrebare: pentru ce vreau sa fac o schimbare, ce urmaresc sa gasesc?… Un sef mai bun, un climat mai apropiat valorilor mele, mai multi bani? Este esential sa iti definesti aceste asteptari inainte de a porni in cautarea jobului. Sfatul nostru este urmatorul: oricare ar fi motivele pentru care urmariti sa schimbati jobul luati in considerare si ideea de a gasi o companie stabila. In acest climat economic, stabilitatea si nivelul de performanta al unei firme ar trebui sa fie printre criteriile principale de selectie.
- Acord importanta alegerii industriei. Daca jobul dvs este de asa natura incat va permite tranzitia usoara dintr-o industrie in alta, sunteti norocosi. In mod evident, in ultimii 2 ani am putut observa industrii care au continuat sa fie pe val, nu au avut de suferit din cauza crizei (ex. Industria IT&C) si industrii care in continuare au de suferit. Din observatiile noastre, majoritatea corporatiilor au inceput parca mai mult decat inainte, sa puna criterii destul de rigide referitoare la provenienta din aceeasi industrie a specialistilor si managerilor pe care vor sa ii angajeze. Avem insa, exemple clare, de foarte buni profesionisti care au reusit sa sparga barierele si sa aduca valoare in industrii diferite fata de cele in care acumulasera experienta.
- Nu te lasa ghidat in alegerea pe care o faci doar de zvonurile pe care le auzi de la prieteni sau cunostinte despre o anumita companie. Lasa-ti libertatea de “a pune eticheta” singur, abia dupa ce intri in contact cu compania respectiva. De exemplu, o persoana pe care am angajat-o recent pe o pozitie de HR Director intr-o companie multinationala imi spunea ca 80% dintre informatiile negative primite de la diverse persoane despre compania respectiva inainte de a incepe activitatea nu erau adevarate, fiind doar interpretari sau zvonuri.
Daca dupa o analiza atenta ajungeti la concluzia ca merita sa va schimbati jobul, optati pentru: o industrie care nu a fost foarte afectata de criza, o companie stabila, un climat care sa fie in acord cu valorile si principiile voastre, un sef cu care “sa fi avut aceea chimie”, de la primele intalniri. Veti spune ca perfectiunea nu s-a nascut intr-un job, puteti sa va faceti insa, favoarea de a selecta jobul care indeplineste macar 2 conditii dintre cele de mai sus. Referitor la partea financiara – nu va faceti mari sperante in a va dubla venitul. Desigur, exista si optiunea unei cresteri semnificative, insa nu mai este atat de des intalnita comparativ cu perioada de dinainte de criza.