Care este soluţia dacă nu poţi angaja persoane cu dizabilităţi în companie
Un studiu recent, realizat de firma de curatenie profesionala Piontani Cleaning Services, legat de angajarea persoanelor cu dizabilități, relevă o situație interesantă: 6 din 10 manageri nu ar avea nimic împotriva angajării persoanelor cu handicap pentru curățenia biroului, dacă serviciile prestate sunt de calitate. Doi din zece directori ar cere însă explicații de la patronul firmei de curățenie cu privire la angajarea persoanelor cu dizabilități. Peste 12% din managerii intervievați au declarat că, în cazul în care ar observa poersoane cu handicap făcând curățenie, ar solicita creșterea numărului angajaților, pentru ca acțiunea de curățenie să fie mai eficientă.
Întrebați fiind dacă ar fi de acord cu angajarea persoanelor cu dizabilități, managerii chestionați în sondajul realizat de firma Piontani au declarat în proporție de peste 80% că nu ar fi deranjați. Doar 7% dintre manageri au declarat că se tem că respectivele persoane s-ar putea accidenta sau că nu ar fi eficiente (8%).
În general, managerii apreciază angajarea persoanelor cu disabilități de către firmele care fac curățenie la birou. O firmă de curățenie care angajează persoane defavorizate este percepută în mod pozitiv de către 6 din 10 manageri, aceștia consideră că este un lucru bun faptul că astfel de persoane primesc o șansă. De asemenea, 2 din 10 declară că nu este important cine lucrează, ci rezultatul.
“Sondajul arată o deschidere clară a managerilor către serviciile oferite de firmele care angajaează persoane cu dizabilități. Numărul foarte ridicat al managerilor care apreciază serviciile firmelor care angajează astfel de persoane este o confirmare că eforturile noastre de a oferi șansa integrării lor în societate este în același timp o decizie corectă de business”, afirmă Ionel Ghiță, fondatorul Piontani Cleaning Services.
Companiile cu peste 50 de angajați sunt obligate, prin lege, să angajeze persoane cu dizabilități. Mai precis, 4% din forța de muncă trebuie să aparțină acestei categorii dezavantajate și vulnerabile. În cazul în care societățile, prin natura pieței muncii sau a obiectului de activitate, nu pot angaja persoane cu dizabilități, plătesc taxe suplimentare la bugetul de stat.
Companiile au la dispoziție un mecanism fiscal foarte simplu pentru evitarea acestor cheltuieli suplimentare: achiziția de bunuri și servicii de la unitățile protejate în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.
Firma de curățenie profesională Piontani Cleaning Services este înregistrată fiscal ca unitate protejată conform Legii 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap. Acest lucru înseamnă că, apelând la serviciile Piontani, firmele cu peste 50 de angajați pot deduce integral cheltuielile aferente obligațiilor privind angajarea persoanelor cu handicap.
Iată și un exemplu de calcul: în limita procentului de 4%, firmele trebuie să plătească pentru fiecare angajat jumătate din salariul minim pe economie. Dacă dintre cei 51 de angajați ai unei societăți comerciale, niciunul nu este o persoană cu dizabilități, atunci compania respectivă va plăti 525 de lei la stat. Iar suma datorată autorităților crește pe măsură ce firma respectivă angajează mai multe persoane. Firmele sunt obligate să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.
Unitățile protejate sunt operatori economici cu personalitate juridică, indiferent de forma de proprietate și organizare, care au cel puțin 30% din numărul total de angajați persoane cu handicap încadrate cu contract individual de muncă. Dincolo de avantajele fiscale, societățile comerciale care aleg să cumpere bunuri și servicii de la unitățile protejate beneficiază și de alte avantaje. Ele pot demonstra astfel partenerilor de afaceri că sunt preocupate cu adevărat de integrarea persoanelor cu handicap în societate și că “pun umărul” la dezvoltarea economiei sociale în România.
Piontani Cleaning Services oferă servicii de curățenie în București pentru spații comerciale și birouri și în Londra pentru clienți casnici.
Cele trei grafice folosite:
1.Dacă ați vedea că persoana care face curățenie la sediul firmei dumneavoastră este defavorizată:
Colaborarea cu firma de curățenie nu ar fi afectată în cazul în care firma ar avea angajate persoane defavorizate, susțin 6 din 10 respondenți. În schimb, 2 din 10 manageri ar cere explicații la patronul firmei de curățenie cu privire la acei angajați.
2.Ce părere aveți despre angajarea persoanelor defavorizate într-o firmă de curățenie?
Majoritatea managerilor consideră că nu este o problemă angajarea persoanelor defavorizate îmtr-o firmă de curățenie, pe 8 din 10 nu îi deranjează.
3.Ce părere aveți despre o firmă de curățenie care angajează persoane defavorizate?
O firmă de curățenie care angajează persoane defavorizate este percepută în mod pozitiv de către 6 din 10 manageri, aceștia consideră că este un lucru bun faptul că astfel de persoane primesc o șansă. De asemenea, 2 din 10 declară că nu este important cine lucrează, ci rezultatul.