Cafea fără zahăr, zona de confort și schimbările care îți vor da viața peste cap
Când am încercat fără zahăr, a fost oribil. Au fost câteva zile în care am pendulat între a bea în continuare cafea sau a o scoate și pe ea din consumul zilnic.
Încet, însă, am început să mă obișnuiesc. Și după câteva luni de zile mi-am dat seama că până atunci nu băusem niciodată cu adevărat cafea. Mă complăcusem în același gust ani de zile.
Am descoperit în timpul scurs de atunci că fiecare tip de cafea, fiecare fel de a prepara cafeaua îmi aducea altă senzație, alt gust, altă savoare. Până atunci băusem cafea doar pentru a însoți o țigară și pentru a băga ceva cofeină în mine, care să mă țină treaz câteva ore. De când o beau fără zahăr, mă bucur de ea.
Fiecare dintre noi ne bem cafeaua în felul nostru personal, așa cum am fost învățați, așa cum ne place sau credem că ne place, pentru că nu am încercat altfel. Pentru mine, cafeaua fără zahăr este singurul mod în care am descoperit cu adevărat cafeaua. Sunt sigur că pentru alții zahărul este cel care de fapt le dezvăluie multitudinea de gusturi. Pentru că suntem diferiți și simțim altfel.
Ceea ce am învățat însă este că atunci când ceva trebuie să se schimbe în viața mea, trebuie să fiu un pic mai deschis la minte. Să fiu un pic mai puțin rezistent în a accepta schimbarea. Să ies din zona mea de confort și să încerc să văd dacă totuși nu mai este ceva interesant și dincolo de orizonturile călduțe pe care le cunosc atât de bine.
Fiecare dintre noi trecem zilnic prin schimbări minore, iar, din când în când, prin câteva schimbări care avem impresia că ne vor da viața peste cap. Și prima reacție este să ne opunem, să luptăm ca schimbarea să nu aibă loc, să nu tulbure apele liniștite în care ne relaxăm. Este o reacție absolut normală și nu este nimic de blamat. Este în firea umană.
Pe de altă parte, data viitoare când aflați că ceva se va schimba în viața voastră, când aveți impresia că cerul se prăbușește peste voi, că nu va mai fi bine de acum încolo, poate ar fi bine să vă opriți un pic și să vă gândiți dacă nu cumva totul se petrece în capul vostru.
Să respirați adânc și să vă imaginați că nu mai puneți zahăr în cafea. Că primele înghițituri sunt groaznic de amare. Dar că, de la un moment încolo, o să descoperiți noile arome ale noii voastre vieți. Și că s-ar putea peste nu mult timp să vă întrebați zâmbind: „de ce am pus până acum zahăr în cafea?”
Lucrez din 2009 la UniCredit Consumer Financing, ocupând în prezent funcția de Head of Commercial Management and Development Function. Am o experiență de 14 ani în companii multinaționale (Connex/Vodafone, Raiffeisen Bank, UniCredit Consumer Financing), din care mai mult de 12 ani în poziții de People Management.