Atitudinile care stau în calea dezvoltării personale
Răspunsul este dat de frecvența cu care alegem să ne expunem diferitelor tipuri de emoții. Suntem limitați atunci când continuăm să accesăm aceleași emoții determinate de aceleași atitudini în fiecare zi. Asta ne arată că suntem prizonieri într-un fel de dependență care ne face să reciclăm permanent experiențe trecute, ca și cum viața noastră ar fi un film cu variațiuni pe aceleași teme, cum ar fi: respingere, dependență, eșec, fugă, neasumarea responsabilității, tristețe etc.
Evadarea din închisoarea vechilor atitudini, emoții și comportamente o poate face doar o minte deschisă și nelimitată, care vede în fiecare nouă zi o oportunitate de a descoperi și de a crea lucruri noi.
Dar cum aflăm dacă avem o minte deschisă?
Viața ta semănă mai mult cu linia locală de transport în comun, în care autobuzul trece de fiecare dată prin aceleași stații sau abundă de experiențe și emoții diverse? Analizează de câte ori ești conștient de repetitivitatea șabloanelor minții tale și de câte ori îți pui sub semnul întrebării propriile credințe și percepții personale și vei afla cât de măreață sau îngustă este perspectiva ta asupra vieții. Acest proces de contemplare a minții și de analiză cere un efort deosebit pentru că pune la încercare relațiile tale semnificative, înțelegerea propriilor emoții și în final toată arhitectura vieții tale de zi cu zi. În timp, ne-am format atitudini constante față de alți oameni, locuri, lucruri sau evenimente care ne ajută să ne adaptăm și să facem față cerințelor sociale. Aceste atitudini ne trec viața pe pilot automat și sunt foarte rezistente la schimbare. Ele sunt similare unor soft-uri care s-au născut în urma unui șir lung de experiențe asemănătoare și se fortifică de fiecare dată când aplicându-le, obținem aceleași rezultate.
Dar de puține ori suntem conștienți de faptul că noile contexte în care ne aflăm, deși seamănă cu unele din trecut sunt fundamental diferite și necesită de fiecare dată o analiză nouă și o abordare nouă, care să ia în calcul toate aspectele și mai ales să corespundă nevoilor prezente care sunt în continuă schimbare.
Vrei să faci o schimbare?
Este dificil dar nu imposibil. Tendința noastră este să punem posibilitățile pe care le conștientizăm într-un scenariu al minții. Obținem astfel un deznodământ la nivel imaginar, care de regulă ne oprește din a experimenta și a testa ipotezele în realitate. Aceste scenarii ne constrâng în acțiune și de multe ori premisele de la care pornesc sunt greșite. Marile proiecte care au ajuns să fie realizate au pășit pe cărări neobișnuite, ieșite din tipare și au fost testate în realitate, nu în scenariile unei minți guvernate de limitări.
Oprește-te din a mai reacționa la ceea ce este în jurul tău în baza vechilor deprinderi. E timpul să acționezi și să experimentezi ceva nou, cu o atitudine diferită. De exemplu, poți face un proiect nou care te incită, dar în loc să-l privești din perspectiva rezultatelor, poți să-l privești ca pe o oportunitate de a vedea încotro te duce punerea în practică a unei idei, acceptând și bucurându-te de toate oportunitățile întâlnite.
Vrei ca schimbarea pe care o faci să fie durabilă?
Dacă ai făcut primul pas alegând o altă perspectivă prin care să analizezi o situație și o altă atitudine înainte de a trece la acțiune, e timpul să extinzi procedura la diferite aspecte din viața ta care te nemulțumesc. Schimbarea durabilă este un proces care se desfășoară în timp, întrucât mintea este consecventă în a te duce în trecut pentru a găsi soluții la probleme noi. Astfel veți înceta să creați un viitor bazat pe trecut, vă opriți din a recicla permanent vechile emoții, experiențe și vă oferiți șansa dezvoltării personale.
Drd. Sonia Vrîncianu este psihoterapeut de familie și cuplu în cadrul People Develop Center.