Ai rămas fără job de astăzi. Cum te relansezi profesional
Dacă tocmai ai devenit șomer, probabil ai de-a face cu o mulțime de sentimente contradictorii. Cel mai proeminent este, probabil, teama. „Ce o sa fac eu acum?” Șomajul te face să te întrebi cum ai de gând să supraviețuiești financiar, ce vei face dacă te vei îmbolnăvi și care sunt următorii pași ce ar trebui făcuți în această situație. Află răspunsurile la toate aceste necunoscute și vei suporta temerile mai ușor.
1. Primul lucru pe care îl faci după ce ți-ai pierdut locul de muncă este să afli dacă ești eligibil pentru ajutorul de șomaj de la stat. Supraviețuirea ta financiară depinde de primirea unui cec săptămânal. Află cât vor dura resursele financiare. Dacă poți evita să faci datorii sau să epuizezi economiile ar fi minunat. Va trebui să elaborezi un buget care îți va permite să reduci cheltuielile cât de mult posibil.
2. Dacă fostul angajator a prevăzut un plan de asigurare de sănătate, ca parte a pachetului de beneficii, află cum poți plăti pe cont propriu această contribuție la stat. O boală poate șterge economiile tale și poți intra în datorii mari, foarte repede.
3. Determină dacă o schimbare de carieră este în ordine. Dacă sunt disponibilizări masive în domeniul tău, poate dorești să iei în considerare o schimbare la un domeniu care este în creștere, sau cel puțin stabil. Asigură-te că îți faci temele primul pentru că nu vrei să ajungi din nou într-un domeniu cu prea puține oportunități de angajare.
4. În plus față de grija de a alege o profesie care are o perspectivă decentă, vei dori să te asiguri că este potrivit pentru tine viitorul job. Făcând o evaluare de sine îți va permite să înveți ceea ce este de interes pentru tine, care sunt valorile tale legate de muncă, tipul de personalitate și aptitudinile, astfel încât să le poți potrivi cu o nouă carieră. Este posibil să ai nevoie de ajutor profesionist cu asta.
5. Fă-ți timp pentru a-ți îmbunătăți abilitățile deja existente și, de ce nu, pentru a le înmulți. Află care sunt cele mai valoroase pentru angajatori în domeniul tău și participă la cursuri sau caută tutoriale online gratuite. Caută programele de formare low cost oferite de organizațiile locale.
6. Este probabil ca obiectivul tău principal, acela de a găsi un nou loc de muncă, să fie cât mai curând posibil. Singura excepție care ar putea să îți cam dea planurile peste cap este ca noul job să nu îți permită te pregătești suplimentar.
În primul rând vei avea nevoie de un CV competitiv. Asigură-te că evidențiezi competențele care sunt cele mai căutate în domeniul tău. Lasă oamenii din rețeaua ta profesională să știe ce se întâmplă și nu-ți fie rușine să ceri păreri sau chiar locuri de muncă. După astea vor urma interviurile prin care trebuie să treci. Nu este de neglijat ținuta office de la interviul de angajare.
Sfaturi:
1.Faptul că te afli într-o situație foarte stresantă, și fiind ușor supărat, sau chiar furios, este normal, nu reacționa mânat de acese sentimente.
2.Ia o mică pauză pentru a evalua situația ta, dar încearcă să nu te complaci în auto-milă.
3.Învață din această experiență.