Adevărul despre trecerea de la angajat la antreprenor
Fac ce îmi place, îmi fac singur programul, nu îmi dă nimeni ordine, în prezent lucrez cam 4-5 ore pe zi, am un venit confortabil, iar uneori, într-o luni dimineaţa, în timp ce valuri de oameni se duc cu capul aplecat la muncă, eu merg relaxat într-o cafenea să-mi beau cafeaua şi să citesc o carte.
Asta fiind spus, este important să menţionez că:
1) Lucrurile nu au stau întotdeauna aşa ca antreprenor.
Am luat-o pe cont propriu în 2007. De atunci și până azi am avut etape lungi de timp în care lucram câte 10-12 ore pe zi, în care câștigurile erau atât de mici încât trebuia să mă împrumut ca să-mi plătesc chiria, sau în care nu dormeam nopţile gândindu-mă la cum să-mi pun business-ul pe calea cea bună.
În mare, acest business este acum pe calea cea bună, dar nu au fostul totul lapte şi miere până aici.
Uitându-mă în jurul meu la antreprenorii de succes pe care-i cunosc, am observat absolut de fiecare dată un fenomen similar. Au trecut printr-o perioadă de încercări serioase, care deseori a durat câţiva ani, înainte sa aibă succes în business.
Ca angajat, poate că te plictiseşti la job, poate că te plafonezi, poate că ai discuţii imbecile cu şefii, poate că nu eşti plătit cât meriţi, dar rareori un angajat va trece printr-o astfel de perioadă de încercări. Iar ca antreprenor, este probabil că vei trece printr-una, şi ai nevoie să o accepţi.
Postam recent pe Twitter şi pe Facebook un citat care mi se pare foarte pertinent în această privință, care spune că antreprenoriatul înseamnă a trăi câţiva ani din viaţă ta cum majoritatea oamenilor nu sunt dispuşi, pentru a trăi restul vieţii cum majoritatea oamenilor nu pot.
Gândește-te la ideea asta şi ţine cont de ea.
2) Nu e suficient să încerci, ai nevoie să găsești o formulă care funcționează.
Aş vrea să îţi pot spune că e suficient să porneşti pe cont propriu şi ,după o perioadă de zbucium şi muncă asiduă, vei reuşi. Însă nu este aşa.
Trecerea prin această perioadă este un element important, probabil inevitabil, dar nu este suficient şi nu îţi asigură succesul. Mai e nevoie şi să faci business în mod eficient şi înţelept. Altfel perioada de zbucium se va menţine.
A face business eficient înseamnă, din perspectiva mea, mai multe lucruri.
În primul rând ai nevoie să îţi alegi nişa potrivită. Nu este suficient să porneşti pe o ideea de business pur şi simplu pentru că sună bine sau ţi s-ar părea interesant să ai un astfel de business.
Ceea ce oferi este esenţial să rezolve o nevoie reală pentru soluţionarea căreia oamenii sau organizaţiile sunt dispuşi/dispuse să plătească. Asta implică o analiză serioasă a pieţei, a competiţiei şi a abilităţii tale de a te diferenţia pe piaţă.
Mai ai nevoie şi de abilităţi de business. Nu este destul să fii un contabil bun pentru a avea un business de contabilitate de succes. Este important să poţi face eficient și vânzări, marketing, account management, planificare strategică etc.
Pentru că un business, pe lângă activitatea sa centrală, implică multe alte activități de suport. Dacă optezi să ai şi angajați, ei pot prelua o parte din aceste activităţi sau din activitatea centrală. Dar atunci ai nevoie de alte abilităţi, precum recrutare, formare, management şi leadership.
Din fericire, toate aceste abilități sunt învăţabile, însă asta cere timp şi efort. Şi e bine să nu pleci de la premisa că le ai pur şi simplu pentru că, cel mai probabil, te înşeli.
Nu în ultimul rând, este vital să fii capabil să înveţi din propriile greşeli şi să te adaptezi.
Fiecare business e unic şi are o formulă unică de succes. Pentru a descoperi formula care funcţionează pentru business-ul tău, va trebui să încerci tot felul de acţiuni şi abordări, să vezi ce rezultate dau şi să le modifici corespunzător.
Asta înseamnă că trebuie să fii foarte atent la rezultate, obiectiv în analiza lor şi dispus să accepţi când acţiunile tale nu produc rezultatele dorite, pentru a face schimbări. Speranţă oarbă nu este utilă în dezvoltarea unei afaceri.
Cred că mulţi oameni pot fi antreprenori împliniţi şi de succes. Şi cred că trecerea de la angajat la antreprenor merită făcută.
Însă este important să pleci la drum cu ideile şi instrumentele adecvate. Sper că astăzi te-am ajutat să obţii o parte din ele. Succes!
Eduard Ezeanu
Coach, Art of Confidence