7 pași pentru a-ți îmbunătăți relația cu un coleg pe care îl urăști
Imaginează-ți cea mai bună relaționare pe care o poți avea cu persoana respectivă
În primul rând și celălat este un om ca și tine, în spatele oricăror măști sau roluri pe care le are sau le joacă. Este un om cu bune și cu rele, iar acum este cazul să te concentrezi doar pe cele bune. Imaginează-ți cum ar fi dacă v-ați înțelege de minune? Cum ar fi dacă tu și celalalt ați putea să ajungeți la un numitor comun în legatura cu obiectivele voastre, cu rolurile fiecăruia și cu procedurile folosite? Până unde ar merge o asemenea relaționare? Ți-ai îndeplini obiectivul cu un minim de efort de comunicare și cu maxim de etică și respect sau ai vrea să construiești o relație de colaborare ce poate aduce beneficii și pe viitor?
Definește „metaobiectivul”
Cu siguranță există un metaobiectiv, acel obiectiv ce conține de fapt toate obiectivele voastre. Gândește-te la obiectivul cel mare al acelui proiect în care sunteți implicați amândoi sau, chiar mai departe, la obiectivele companiei. Sunteți amândoi în aceeași barcă! În momentul în care l-ai găsit, este necesar să îl prezinți și celuilalt astfel încât toate animozitățile să fie uitate, măcar pentru o vreme. Dacă ele revin, faceți în așa fel încât motivația pentru metaobiectiv să fie mai mare decât motivația ego-ului personal, oricare ar fi ea. Și legat de ego-ul tău, și al celuilalt…
Împarte metaobiectivul în obiective mai mici
Este necesar să știi care sunt obiectivele fiecăruia în acest proiect comun. Deocamdată doar identifică-le și notează-le, chiar dacă în legătură cu unele dintre cele ale colegului „dificil" poți avea puncte de vedere diferite. Acum este momentul să îți construiești o viziune de ansamblu, dar cu cât mai multe detalii.
Unește, acolo unde este posibil, obiectivele comune, punctele comune, orice aveți în comun în acest proiect sau în general
Acum este momentul să identifici acele obiective unde tu și celălalt ați putea să fiți de acord și lucrează pe acestea cât mai în detaliu. Este necesar, pentru bunul mers al proiectului, să aveți o discuție cât mai constructivă în legatură cu acele subiecte de interes comun. Și atâta timp cât mergeți cu acestea cât mai în amănunt este posibil să găsiți elemente comune și pentru acele obiective unde credeai că situația este ceva mai dificilă sau poate chiar critică. Lucrând împreună, de multe ori descoperi lucruri inedite și speciale legate de celălalt, lucruri ce te pot impresiona și apropia de el.
Clarifică și (re)negociază roluri
Când toate obiectivele comune, dar și cele în care încă mai aveți până ajungeți la un numitor comun, sunt îndeajuns de clare este bine să vă concentrați pe roluri. Ce istoric în proiecte comune aveți? Ce roluri ați avut atunci? În ce rol te simți cel mai confortabil? Dar celălalt? Ce ați putea lua bun din relațiile voastre, chiar și tensionate, din trecut, și să aduceți și în acest proiect? Unde ar rămâne punctele vulnerabile? La ce ești dispus să renunți pentru a face acest proiect și această relație să funcționeze?
Verifică eficiența procedurilor actuale
De multe ori procedurile folosite până atunci sunt cele care duc către conflicte. Ai putea să creezi singur sau cu celălalt o procedură de lucru împreună? La acest moment chiar ar fi posibilă o astfel de acțiune deoarece știți foarte bine ce obiective aveți și ce roluri ați vrea să jucați în acest proiect. Deci sunteți pe drumul cel bun spre a duce proiectul la bun sfârșit.
Verifică relaționarea interpersonală
Până la acest punct probabil că ai realizat deja că problemele de procedură sau de „sistem”, coroborate cu o deficiență de comunicare, sunt cele care duc către problemele legate de comportament și atitudine. Ce-ar fi să revezi acum care erau acele „probleme” pe care le vedeai înainte de a începe să lucrezi la punctul 1? S-au rezolvat între timp? Le vezi cu alți ochi? Dacă încă mai există, poate este cazul să îți iei inima în dinți și să discutați față în față aceste lucruri! În fond și la urma urmei sunteți doi oameni maturi, cu bune și cu rele fiecare, doi angajați ai aceleiași companii care aveți destule obiective și lucruri în comun! Ce poate fi de „netrecut”?
Cu toate acestea în minte poți porni la drum pentru un meeting cu „persoana în cauză”! Și, chiar dacă mai ai îndoieli legate de o relaționare pozitivă gândește-te că interesul sincer în spusele celuilalt, feedback-ul constructiv și motivația că puteți să vă atingeți obiectivul împreună pot să facă minuni! Și amintește-ți mereu: sunteți oameni înainte de a fi angajați! Iar oamenii sunt frumoși!
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different