5 sfaturi pentru a te face ascultat într-o prezentare
Din păcate, exemplele enumerate mai sus reprezintă situaţii care fac parte din realitatea celor mai mulţi prezentatori. Aproape că ne-am obişnuit cu ideea că la o prezentare urmează să te plictiseşti. Prea puţini sunt cei care reuşesc să facă prezentări captivante, care să ţină publicul aproape. Am ascultat peste 1.000 de prezentări de-a lungul timpului şi am lucrat cu zeci de persoane, având toate funcţiile posibile şi am văzut ce anume funcţioneză şi ce nu pentru a capta atenţia publicului.
1. Promite
După ce vei citi acest articol, vei ști care sunt 5 metode ce nu dau greş, pentru a capta şi a menţine atenţia publicului. Ţi-am captat atenţia?
Oamenii vor să ştie cu ce anume vor pleca de la prezentarea ta. De aceea îţi recomand ca la început de prezentare să introduci o frază în care să spui foarte clar cu ce anume se alege persoana de la prezentarea ta.
Un alt exemplu este : „La sfârșitul acestei prezentări vei primi cele 3 resurse care, dacă le studiezi şi le aplici în viața ta, îți vor transforma radical modul în care faci vânzări.”
2. Variază
Ai asistat vreodată la o prezentare în care vorbitorul vorbea monoton? Dacă da, câte secunde ai reuşi să asculţi acea persoană? Vocea ta este extrem de importantă într-o prezentare. Practic, varietatea vocală este condimentul discursurilor. Atunci când variezi volumul, ritmul, tonalitatea pe parcursul prezentării, ai mult mai multe șanse să ţii atenţia publicului de partea ta.
3. Oferă o demonstraţie
„Am nevoie de un voluntar din public. Cine se oferă? Excelent. Acum o să te rog să ne spui care este cel mai frumos loc pe care l-ai vizitat în acest an și ce s-a întâmplat acolo. ________ . Câți dintre voi ați fost convinși să vizitați acel loc? Ați observat ce impact are povestea asupra noastră?”
Pune o persoană din public să demonstreze informația despre care tocmai ai vorbit sau pe care vrei să o prezinţi.
4. Foloseşte un obiect
Poți să folosești un cub rubik, o chitară, un creion, o monedă, o carte. Poți folosi orice obiect care te ajută să subliniezi mesajul pe care vrei să îl transmiți. Jamie Oliver, într-un discurs excelent la conferința globală TED a folosit un pahar de sticlă, un bol de sticlă și o roabă în care a turnat sute de cuburi de zahăr.
Această metodă este una din cele mai puternice pentru a face ca prezentarea ta să fie memorabilă.
5. Foloseşte întrebări autoadresate
Ce sunt întrebările autoadresate? Sunt întrebările pe care le spui cu voce tare și la care îți dai singur răspuns. Stop!
Te invit să citeşti încă o dată paragraful anterior. De ce? Pentru a vedea că am folosit această strategie şi în scris. Întrebarea „Ce sunt întrebările autoadresate?” este o întrebare autoadresată.
Alte exemple sunt „De ce este acest lucru important? Pentru că …” , „Ce înseamnă să restructurezi o companie? Înseamnă să … ”, „Cum poți să pui acest model în aplicare? Primul lucru pe care este nevoie să îl faci este să …”
Ca un ultim sfat, pe lângă cele 5 metode de a te face ascultat la o prezentare, descoperă plăcerea de a vorbi în public.
Paul Ardeleanu este cel mai tânăr speaker profesionist din România. Lucrează în calitate de Public Speaking coach şi trainer la Coaching4you, una din cele mai active firme de business coaching şi training din România. În cadrul firmei, Paul îi sprijină pe manageri, antreprenori şi speakeri profesionişti să îşi dezvolte muşchiul vorbirii în public pentru a avea prezentări memorabile şi de impact. Acesta este trainer atestat CNFPA, livrând traininguri de Presentation Skills de mai bine de 4 ani.