5 motive pentru a pune „în ghetuţe” un plan de dezvoltare
La rândul meu, deşi eram convins de importanţa pe care o are dezvoltarea în performanţele pe termen lung ale angajaţilor mei, am prioritizat-o adesea în mod eronat. Vă prezint mai jos cele 5 motive care m-au convins să construiesc un plan pentru fiecare angajat din echipă, fără a mai amâna nici măcar o zi.
- Niciodată nu există un moment POTRIVIT să începi. Acel moment este ACUM. Conducând o echipă de vânzări, mi s-a întâmplat de foarte multe ori să-mi treacă prin gând următoarele afirmaţii: „ne dezvoltăm după ce ne realizăm obiectivele”, „ne-am realizat obiectivele, trebuie să menţinem performanţa, ne dezvoltăm luna viitoare ” sau „ce înseamnă doar două luni consecutive de rezultate bune?”. Desigur, există o listă şi cu alte motive serioase: am oameni în concediu, se lansează produse noi şi acestea au prioritate, vine Crăciunul, vine Paştele şi multe altele.
- Piaţa se schimbă într-un ritm alert. Trăim într-o eră în care, dacă nu ai contact cu profesia ta un an de zile, de exemplu, când te întorci ai impresia că ai intrat într-o altă poveste. O astfel de situație este cel mai des resimțită de mămicile care se întorc din concediul de maternitate. Ne adaptăm pe parcurs, dar oare este suficient? Sau am avea nevoie de abilităţi noi, comportamente noi care să ne asigure succesul? De cele mai multe ori ce ţi-a asigurat succes anul acesta nu are nicio legătură cu succesul tău de anul viitor. Mai mult, un business va creşte mereu direct proporţional cu dezvoltarea oamenilor care fac parte din acesta.
- Dezvoltarea este un factor motivațional. Nu mă refer aici la situaţia bine cunoscută „dacă eşti cuminte, îţi aduce moşul un training”, ci mă refer la un principiu fundamental al motivării explicat mai în detaliu de către Daniel Pink în cartea sa „Drive”. Oamenilor le place să fie buni la ceea ce fac şi se simt bine atunci când le este recunoscută performanţa.
- Nimeni nu cunoaşte mai bine decât noi nevoia echipei noastre de a se dezvolta. Desigur, compania ne poate pune la dispoziţie diverse instrumente, ne poate creea un cadru propice dezvoltării, dar ulterior este responsabilitatea noastră să alegem ceea ce se potriveşte echipei. Nu toată lumea are nevoie de training. Doar noi împreună cu angajatul putem alege metodele potrivite în funcţie de experiența profesională a acestuia.
- Perspectiva dezvoltării va crește atașamentul angajatului față de companie. Dacă vezi mereu traiectoria ta şi progresul pe care l-ai făcut până în prezent, eşti nerăbdător să parcurgi restul drumului. De asemenea, ești recunoscător pentru dezvoltarea ta de până acum. Nu-i aşa că îţi doreşti să faci parte din această companie pentru cât mai mult timp?
Cunoaştem deja motivele pentru care amânăm dezvoltarea: nu avem bani, nu avem timp, trebuie să aducem rezultate, iar a scoate un om din producţie ar însemna o pierdere pentru companie. Ştim de asemenea că rezultatele nu se văd imediat şi mai mult de atât, totul merge bine în acest moment. Însă o ultimă întrebare pe care ar trebui să ne-o adresăm este: „Cum va arăta piaţa în 2-3 ani şi ce abilităţi noi ar trebui să dobândească acum echipa mea pentru a face faţă atunci?”. Oamenii sunt cea mai importantă resursă a noastră. Cât de mult preţuim noi ceea ce contează cu adevărat pentru ei?
Sunt trainer şi totodată antreprenor, cu experienţă în vânzări, management, project-management şi learning & development. Am lucrat 4 ani în Vodafone România ca agent de vânzări, manager de magazine şi team leader-ul echipei de training. Începand cu septembrie 2012 am luat calea antreprenoriatului, punând bazele unui start-up prin care doresc să aduc o contribuţie la dezvoltarea celor din jurul meu. În acelaşi timp sunt preşedintele unui ONG pe care l-am înfiinţat la vârsa de 18 ani – BYP. Acesta îşi propune să reprezinte un punct intermediar între facultate şi primul job, oferindu-le astfel studenţilor, nu doar informaţii noi, ci şi ocazii diverse de a le pune în practică. Obiectivul meu este de a crea o comunitate a oamenilor extraordinari, persoane care se remarcă în orice mediu şi care îşi urmăresc constant visele. Sunt pasionat de training, inter-relaţionare şi leadership de 7 ani şi cred neclintit că printr-un proces constant de dezvoltare poţi ajunge oriunde îţi doreşti.