18 lucruri pe care ar fi trebuit să ni le spună cineva la 18 ani
Sistemul românesc de învăţământ nu permite elevilor să înţeleagă ce e important pentru ei şi nici ce le-ar plăcea să facă. Poate cu o singură excepţie: dacă sunt foarte buni la sport şi dacă excelează la o anumită materie. Orele de dirigenţie, probabil singurele în care întrebarea „tu ce ai vrea să faci cu viaţa ta?“ ar putea fi pusă, sunt transformate în ore de fizică, matematică sau română, în funcţie de materia pe care o predă dirigintele. Elevii sunt luaţi de val şi de părinţi. Vor să facă ce cred că trebuie şi ce le spun părinţii să facă. Iar părinţii ar vrea să-şi trimită odraslele exact acolo unde ei nu au reuşit să ajungă. Câţi elevi de liceu se văd în viitor patroni de cafenea, bucătari, croitori, bloggeri sau scriitori? Câţi dintre ei se văd ingineri în construcţii, IT-işti, PR-işti, avocaţi sau contabili? Este limpede că cei mai mulţi urmează în viaţă traseul trasat de alţii, şi numai o mică parte au suficient curaj să se reorienteze. Pe blogul Marc and Angel Hack am dat peste un articol foarte interesant pe acest subiect. Într-o dimineaţă, în timp ce Marc Hack citea o carte la o cafenea, un puşti de 18 ani l-a întrebat dacă îi place ce citeşte. Cei doi au început să discute, iar tânărul, care tocmai terminase liceul, i-a spus, printre altele, „n-am nicio idee ce aş vrea să fac cu viaţa mea“. Marc i-a dat cele mai bune sfaturi de care a fost capabil în acel moment, însă după câteva ore de deliberări şi alte câteva ceşti de cafea, a scris 18 sfaturi care ar putea fi date tutror elevilor la orele de dirigenţie.
1.Încearcă să nu-ţi fie teamă de greşeli. Greşelile ne învaţă lecţii importante. Cea mai mare greşeală pe care o putem face este să nu facem nimic pentru că ne e prea teamă să nu greşim. „Aşa că nu ezitaţi şi nu vă îndoiţi de voi înşivă,“ spune Marc. În viaţă sunt rare ocaziile când ni se oferă şanse, astfel că trebuie să ni le creăm noi înşine. Niciodată nu vom fi 100% siguri că va funcţiona, dar putem fi 100% siguri că nu va funcţiona dacă nu vom face nimic. De cele mai multe ori trebuie să acţionăm, pentru că se poate încheiea numai în două feluri: ori ai succes, ori înveţi ceva. Gândiţi-vă bine, dacă nu acţionaţi, bateţi pasul pe loc.
2. Găseşte munca aceea pe care îţi place să o faci, oricât de grea ar fi. „Dacă aş putea să-mi dau mie însumi sfaturi, la vârsta de 18 ani, mi-aş spune să-mi orientez cariera nu urmând ideile altora, ţelurile şi recomandările lor. Mi-aş spune să nu aleg o anumită specializare doar pentru că e populară, sau pentru că, e demonstrat statistic că absolvenţii de acolo fac cei mai mulţi bani. Mi-aş spune că cel mai important ar fi să găsesc acea muncă grea care mi-ar face plăcere,“ spune Marc. Atâta timp cât rămânem sinceri faţă de noi înşine şi ne urmăm propriile interese şi valori, putem avea succes datorită pasiunii. Şi, poate cel mai important, nu ne vom trezi câţiva ani mai târziu lucrând într-un domeniu pe care îl dispreţuim, întrebându-ne cum naiba vom face asta pentru următorii 30 de ani? Dacă vă surprindeţi la un moment dat lucrând din greu la ceva, ar fi bine să nu vă opriţi.
3. Investeşte timp, energie şi bani în tine în fiecare zi. Dacă sunteţi interesaţi de propria persoană, nu aveţi nimic de pierdut şi, pe parcurs, veţi putea schimba traiectoria vieţii voastre. Sunteţi pur şi simplu produsul a ceea ce ştiţi. Cu cât cheltuiţi mai mult timp, energie şi bani pentru a acumula conoştinţe pertinente şi importante în ceea ce vă interesează, cu atât veţi deţine control asupra vieţii voastre.
4. Explorează idei şi oportunităţi noi cât mai des. Teama noastră naturală de eşec şi de situaţii stânjenitoare ne determină să nu încercăm lucruri noi. „Dar trebuie să ne ridicăm asupra acestor temeri, pentru că povestea vieţii noastre este alcătuită din punctul culminant al multor experienţe mici şi unice. Şi cu cât avem mai multe experienţe unice, cu atât mai mult povestea noastră devine mai interesantă. Ar fi bine să încercaţi cât mai multe experienţe noi în viaţă şi să vă asiguraţi că le împărtăşiţi cu oameni la care ţineţi. „Să nu acţionezi înseamnă să nu trăieşti“.
5. Îmbunătăţeşte-ţi abilităţile şi concentrează-te pe mai puţin. „Gândiţi în termeni de Karate: o centură neagră valorează mai mult decât o centură. Dar oare o centură maro pare mai impresionantă decât una roşie? Probabil că pentru majoritatea omenilor răspunsul este nu. Amintiţi-vă că societatea îi pune pe piedestal pe experţi. Contează să munceşti din greu, dar nu şi dacă te împarţi în mai multe direcţii. E bine să vă concentraţi doar pe lucrurile la care sunteţi buni, pentru că aveţi şi mai multe şanse să deveniţi şi mai buni.
6. Oamenii nu citesc gândurile. Spune-le la ce te gândeşti. Oamenii nu vor şti cum te simţi până când le vei spune cum te simţi. „Şeful tău? Da, el nu ştie că tu speri să fii promovat pentru că nu i-ai oferit niciun indiciu în acest sens. Tipa aia drăguţă cu care nu ai vorbit pentru că eşti prea timid? Da, nu ţi-a acordat nicio atenţie pentru că nici tu nu i-ai acordat ei nicio atenţie. În viaţă trebuie să comunicăm cu ceilalţi. Şi adesea trebuie să deschidem gura să vorbim. Trebuie să le spunem oamenilor ce credem. E chiar atât de simplu.“
7. Ia decizii rapid şi acţionează. Ori acţionaţi repede atunci când apare o nouă oportunitate, ori altcineva o va face în locul vostru. Nu puteţi schimba nimic şi nu puteţi face progrese stând pe loc şi gândindu-vă cum ar fi fost să acţionaţi. Amintiţi-vă că este o mare diferenţă să ştiţi că puteţi face un lucru şi chiar să îl faceţi. Cunoşterea este inutilă dacă nu este folosită.
8. Acceptă şi îmbrăţişează schimbarea. Indiferent cât de bună sau rea este situaţia în momentul de faţă, se va schimba. Acesta este singurul lucru pe care puteţi conta. Aşa că îmbrăţişaţi schimbarea şi realizaţi că apare dintr-un motiv. Nu va fi mereu uşor şi limpede la început, dar pănă la urmă va merita.
9. Nu-ţi face prea multe griji despre ce cred ceilalţi. De cele mai multe ori, ceea ce cred ceilalţi oameni despre tine nu prea contează. „Când aveam 18 ani, m-am lăsat influenţat de colegii de la liceu şi apoi de cei de la facultate. Şi, uneori, m-au îndepărtat de ideile şi ţelurile în care credeam. Realizez acum, zece ani mai târziu, că a fost o prostie, mai ales când îmi dau seamă că cei mai mulţi oameni care îmi influenţau deciziile nici măcar nu mai fac parte din viaţa mea. Cu excepţia cazului în care vă doriţi să lăsaţi o primă impresie bună, (primul interviu, prima întâlnire etc.) nu vă lasaţi influenţaţi de ce spun ceilalţi. Ce cred şi ce spun ei nu contează. Ce contează este cum te simţi tu în legătură cu un anumit lucru.
10. Fii mereu onest cu tine însuţi şi cu ceilalţi. O viaţă trăit onest faţă de tine însuţi şi faţă de ceilalţi este de nepreţuit şi ne dă liniştea de care avem nevoie.
11. Vorbeşte cu cât mai mulţi oameni. Şefi, colegi de clasă, profesori sau colegi de facultate. Alţi studenţi de la alte specializări. Seminarişti, prieteni ai prietenilor şi aşa mai departe. De ce? Pentru că e bine să cunoaştem cât mai mulţi oameni. De multe ori ne angajăm undeva pentru că un prieten ne-a recomandat cuiva. Atunci când angajatorii vor să mai aducă un om nou, îşi întreabă apropiaţii dacă ştiu pe cineva de încredere. Construiţi-vă o reţea de conoştinţe cât mai mare. Cu cât ştiţi mai mulţi oameni, cu atât veţi avea mai multe şanse să profitaţi de mai multe oportunităţi.
12. Rămâi în fiecare zi doar cu tine cel puţin zece minute. Foloseşte timpul aceasta ca să te gândeşti, să plănuieşti, să reflectezi şi să visezi. Aşa te poţi concentra mai mut pe ce vrei să faci şi unde ţi-ar plăcea să ajungi.
13. Pune multe întrebări. Este o mare aventură să pui întrebări, să te interesezi. În timpul procesului de „investigaţie“ căutarea în sine e mai importantă decât răspunsurile la întrebări. Răspunsurile vin de la ceilalţi oameni, din universul cunoaşterii, din istorie şi din intuiţia şi înţelepciunea propriei persoane. Răspunsul nu va apărea niciodată dacă nu vei pune întrebările potrivite.
14. Exploatează resursele pe care le ai la dispoziţie. Uneori vedem oameni cu diverse handicapuri şi care, cu toate astea, sunt celebri şi fericiţi. De pildă, Stevie Wonder este nevăzător. Dar asta nu l-a împiedicat să-şi exerseze auzul, pe care l-a folosit apoi în pasiunea sa pentru muzică. Acum are 25 de Premii Grammy în palmares.
15. Trăieşte puţin sub posibilităţile tale. Trăieşte o viaţă confortabilă, nu una irosită. Nu cheltui să-i impresionezi pe ceilalţi. Nu trăi păcălindu-te că viaţa se măsoară în produse materiale. Manageriază-ţi banii înţelept, astfel că banii nu vor ajunge să te managerieze pe tine.
16. Fii respectuos cu ceilalţi şi fă-i să se simtă bine. În viaţă şi în afaceri, nu contează foarte mult ce spui, dar contează mult cum îi faci pe oameni să se simtă. Respectă-i pe toţi oamenii cu care intri în contact, la fel cum îi respecţi pe bunicii tăi. Respectul aduce cu sine şi răsplată.
17. Excelează în ceea ce faci. Nu are niciun rost să faci ceva dacă nu eşti bun. Excelează în munca ta şi în hobby-urile tale. Dezvoltă-ţi o reputaţie pentru tine însuţi, o reputaţie consistentă.
18. Fii cine trebuie să fii. Trebuie să îşi urmezi pasiunea pentru care te-ai născut. Unii s-au născut să fie muzicieni, alţii s-au născut să fie poeţi, iar alţii s-au născut să facă afaceri. Acestea sunt doar câteva exemple, însă e bine să fiţi ceea ce vă mişcă, ceea ce vă face să vă simţiţi bine. Nu vă irosiţi viaţa îndeplinind visurile şi dorinţele altora.