15 pași pentru a învinge autosabotarea
Autolimitările reprezintă, de fapt, un autosabotaj, adică ne angajăm în comportamente ce ne conduc către rezultate pe care noi nu ni le dorim; adică, de fapt „ne tăiem singuri creanga de sub picioare.”
Dacă îți dorești să elimini autosabotajul din viața ta, atunci poți să te pui pe treabă astfel:
1. Admite că te autosabotezi. Admițând că ești angajat, măcar din când în când, în acțiuni care te duc către eșecuri sau dezamăgiri, este primul pas către o soluție. Iar acest lucru este specific oricărei greșeli pe care o facem: mai întâi să admintem că facem acea greșeală.
2. Conștientizează și scrie pe o foaie de hârtie cum te autosabotezi. Gândește-te la anul care a trecut și scrie cum te-ai autosabotat, cum te-ai limitat singur, în toate zonele vieții tale: serviciu, viață personală, relații, bani etc.
3. Admite că ești responsabil pentru toate gândurile și acțiunile tale. Acesta este un pas extrem de important: când vei admite 100% că tu ești responsabil pentru gândurile și acțiunile tale, vei înceta să dai vina pe ceilalți.
4. Ai aflat între timp când și cum te autosabotezi. Atunci fă-ți un plan cum vei trece peste orice încercare de autosabotare pe viitor, cum o vei contracara.
5. Împărtășește-ți planurile. În doi ai mai mult curaj și vei avea pe cineva aproape; poate fi un prieten, un membru al familiei sau chiar, mai bine, un coach sau un mentor.
6. Admite că schimbarea se va face cu efort. Dar că meriți! În fond și la urma urmei este vorba despre tine și despre viața ta!
7. Crede în tine! Iar dacă acum ți-e greu, caută metode de a-ți întări încrederea în tine! Îți va fi mai ușor cu un partener alături, pentru că vă puteți încuraja reciproc!
8. Promite-ți că din acest moment încetezi să te mai autosabotezi. Poți chiar să scrii pe o hârtie această promisiune și să o semnezi. Va avea un efect extrem de puternic!
9. Sărbatorește-ți eforturile care dau rezultate. Meriți să sărbatorești dacă ai avut un succes pe acest drum al schimbării. Și cu cât vei sărbători mai des, cu atât vei prinde mai mult curaj, iar lucrurile vor fi din ce în ce mai ușoare!
10. Învață. Citește orice crezi că ți se potrivește legat de motivație, emoții, obiective etc.
11. Fii atent. Îți vor mai reveni gânduri și emoții negative, însă dacă vei fi atent și vei trece la acțiune imediat ce observi un astfel de gând sau emoție, ai toate șansele să reusești!
12. Dă-ți voie să te transformi. Deschide-ți mintea către noi posibilități, prinde oportunitățile care te înconjoară. Gândește diferit. Te poți chiar juca și găsi diverse personaje și pune-te în locul lor. Întreabă-te „ele cum ar gândi sau ce ar face?” și cu siguranță îți vor veni și ție idei valoroase.
13. Gândește-te și la posibilitatea de a folosi suport profesionist, dacă începi să dai înapoi sau ești departe de a-ți găsi singur resursele și puterea. Poate fi un consilier, un coach sau chiar o persoană care a trecut cu succes prin așa ceva.
14. Perseverează. Este singura metodă care dă rezultate. Cu siguranță, dacă te oprești vei eșua. Dacă perseverezi oricum te vei transforma!
15. Reînnoiește-ți promisiunea scrisă ori de câte ori vei cădea iar în autosabotaj și căutarea vinovaților în afara ta.
Aplicând toți acești pași, vei fi uimit să constați că ești din ce în ce mai mulțumit, îți vei vedea propria transformare, vei simți cum lumea împrejurul tău se schimba, pentru că tu te-ai schimbat. Este doar meritul tău!
Dana Burghel – Work–Life Balance Coach
Oblio Learning – authentically different