“Nimic nu este la întâmplare. Totul este adus în viață cu un scop”. Trăirile unui om care a intrat în antreprenoriat, după mulți ani petrecuți în multinaţională
Alina Răducan a intrat în zona de antreprenoriat după mulți ani petrecuți în multinaţională. A ales să își urmeze pasiunea, cu alte cuvinte, a renunțat la cariera în care a investit timp și pasiune pentru a se dedica unei idei, unui business personal. Ce înseamnă acest antreprenoriat pentru Alina? Înseamnă Sweet Moments – o cofetărie cu o cifră de afaceri de 100.000 – 200.000 de euro, fondată în 2015 de către Andrei Răducan, soțul Alinei.
Ce înseamnă pentru ea magia unei alte profesii? „O nouă lume, o lume învăluită în mister, o lume pe care îmi doream să o descopăr din ce în ce mai mult, însă la momentul ințial nu m-am gândit că poate fi atât de complex și uneori atât de dificilă”, spune Alina, care povestește nu atât despre experiențele unei asemenea provocări, ci depre trăirile pe care i le-a oferit acest drum nou.
Plăcerea oamenilor cu adevărat pasionați este să faca oamenii fericiți
Cofetăria pentru ea a fost, după cum subliniază, „un vis devenit realitate, o provocare a vieții, o dovadă de curaj și maturitate, înca o treaptă urcată pe scara vieții, o treaptă urcată împreună cu soțul meu, care m-a sprijinit și continuă să o facă mergând umăr lângă umăr în această călătorie fascinantă din lumea dulciurilor”.
Ce sfat ar da cuiva care ar dori să facă așa, ca ea, să își schimbe profesia pentru o pasiune? Alina le-ar spune atât: plăcerea oamenilor cu adevărat pasionați este să facă oamenii fericiți! “Este un sentiment unic când primesc cuvinte de mulțumire și apreciere pentru produsele oferite, respectiv pentru activitatea întregii echipe Sweet Moments”.
Desigur, a întâmpinat momente dificile, cu care s-a confruntat din momentul în care a plecat din „zona de multinațională“ în „zona de antreprenoriat“. Alina consideră ca fiind momente dificile „oamenii, interacțiunea cu forța de muncă atât de deficitară din România”. De asemenea, spune că „trăim o perioadă în care tinerilor nu le mai place să aibă un loc de muncă stabil, migrează dintr-o parte în alta, indiferent cât de mult suport le-ai oferi, financiar sau intelectual”.
Un alt moment dificil consider că este timpul acordat familiei. „Dacă atunci când ești angajat îți poți lua zilele de concediu care ți se alocă, în momentul în care ai un business pe care îl creezi de la zero, așa cum a fost conceptul Sweet Moments, de la gândirea logo-ului până la rețete personalizate și gustul adus fiecărui produs în parte, este foarte greu să mai ai un timp pus deoparte cel puțin în primii 2 ani.
Sweet Moments pentru mine și soțul meu a fost asemănător unui copilaș pe care a trebuit să îl creștem și să îl aducem la perioada de maturitate, în care devine independent de ajutorul și susținerea cuiva”.
Statul nu sprijină antreprenoriatul tânăr
O întreb dacă este greu, ori ușor să fii antreprenor în România. Alina este de părere că nimic nu este greu, când îți setezi un obiectiv. Însă este anevoios! „Statul nu sprijină antreprenoriatul tânăr, nu există consiliere antreprenorială, legislația se modifică mult prea des, finanțare din partea băncilor pentru proiecte noi sau extinderi aproape că nu există în zona de start up-uri…”.
Cum ar defini, din punctul ei de vedere, exprimarea „a urma propria cale”? „Cred că este calea pe care Dumnezeu a vrut să o urmez. Nimic nu este la întâmplare.Totul este adus în viață cu un scop, iar scopul meu în acest moment este sa fac oamenii fericiți și împliniți când mănâncă un desert. Nu este nimic mai frumos decât să muncești bine, să ai produse de calitate și să iubești ceea ce faci. Motto-ul nostru este: Fericirea are gust de dulce, dulcele Sweet Moments!”.
„Femeia e ca o punguță de ceai”
Ce intenții de viitor are? „Suntem în etapa de consolidare a business-ului, investim în proceduri noi, rețete noi, încercăm să mărim audiența clienților cărora dorim să ne adresăm, atât offline, cât și online”. Se consideră o luptătoare? Neevitând deloc întrebarea flatantă, Alina spune că pentru a avea succes trebuie ca în fiecare zi să faci eforturi mici, iar in final suma acestor eforturi va încununa victoria. Dacă îți place ce faci, atunci succesul va veni garantat.
„Îmi place mult ce spunea Eleanor Roosevelt: «Femeia e ca o punguță de ceai: nu știi niciodată cât de tare este până nu o vezi cum fierbe!» (zâmbește). Succesul se ascunde în ambiția de a nu renunța, oricât de greu ar fi și uneori în drumul acesta al antreprenoriatului sunt și momente grele”.