„Masterchef-ul” din IT. „Fermentează” un business cu bere artizanală
Lucrând într-o industrie în care trebuie să îţi foloseşti capul foarte mult, în care stresul este foarte mare, munca fizică făcută în weekend pare o zi la spa, mai ales dacă este dublată de satisfacţia unui lucru bine făcut și gustos.
„Când îţi faci berea acasă eşti ca un fel de chef bucătar, asta pentru că sunt mii de tipuri de reţete şi zeci de tipuri de hamei, malţ şi drojdie. Sunt elemente pe care le poţi combina în foarte multe feluri, iar când este fabricată acasă, de fiecare dată îţi iese altă bere”, afirmă Cristian.
Cum se face berea artizanală
Malţul trebuie zdrobit. Dar acesta nu se face precum făina. Există o moară specială, manuală sau electrică, iar după ce îl zdrobeşti, trebuie să-l pui în apă la o temperatură de 63-68 de grade şi îl ţii o oră. Apoi se fierbe, timp de 60 de minute sau 90, moment în care adaugi hameiul , în funcţie de reţetă.
„De aici îţi alegi cum vrei să fie berea pentru că hameiul poate să fie de amăreală, sau de aroma şi, în funcţie de reţetă, se poate întâmpla să pui 5-6 tipuri de hamei. În procesul de ţinut la căldură şi de fierbere se întâmplă anumite procese enzimatice şi de transformare a materiei în zaharuri şi alte substanţe. Iar din această cauză poţi să ajungi să ai mai mult sau mai puţin alcool, să fie mai dulce sau mai aromată”, povesteşte IT-istul.
După ce ai făcut fiertura (mustul de bere) o aşezi într-un vas în care pui şi drojdia, în funcţie de tipul de bere pe care vrei să-l faci. Apoi urmează partea plictisitoare: trebuie să stai două săptămâni să fermenteze berea.
Citește și: Băutura gentlemanilor. Când whiskey-ul devine carieră
„După aceste 14 zile, se mai adaugă nişte must de bere şi pui în sticle (Noi facem procesul de fermentare secundară în sticlă). Acolo mai fermentează timp de încă două săptămâni. Deci, putem spune că, după o lună poţi să încerci să bei o bere. Dar totul este în functie de tipul de bere! Sunt unele care se pot bea şi după doi ani”, spune Cristian.
În general, berile germane de grâu se beau proaspete. Pe acelea nu le poţi ţine prea mult pentru că se strică, dar sunt beri care se pot bea şi după 10 ani.
Cum „a fermentat” afacerea
Au şi anumite întâlniri ale berarilor artizanali, în care oricât de „gospodăresc” ar suna, degustă bere şi fac schimb de reţete. Cristian este novicele dintre cei trei asociaţi, el făcând prima bere în 2011. Aşa că după ce a început să se închege grupul, la finele anului trecut au înfiinţat o firmă pentru a putea face bere artizanală şi pentru a o putea vinde. Încearcă să aducă înapoi gustul berii tradiţionale.
„Oamenii nu ştiu că berile diferă foarte mult între ele. Şi vrem să le arătăm acest lucru. Mai ales că ar putea rămâne surprinşi când or sa guste o bere cu gust de cafea, sau cu gust de nuci şi caramel sau amară”, potrivit tânărului antreprenor.
La fabrică vor să înceapă cu patru tipuri de bere şi speră ca până la finele anului să le pună în vânzare. Vor fi beri clasice, în industria berii artizanale. Prima va fi o Indian Pale Ale (IPA), o bere cu mai mult hamei şi alcool. Următoarea va fi o Black IPA. Vor avea şi o Red Ale, o bere roşcată şi o Pale Ale, o bere mai uşurică pentru că nu are atât de mult hamei. În funcţie de reţete, acestea vor avea între 5 şi 8% alcool.
Cum aveau nevoie să pună şi ceva la CV-ul berii, cei trei şi-au încercat norocul cu berile lor la un concurs în Bulgaria. În 25 aprilie, au participat la o competiţie de Home Brewing, competiţie în care au participat numai berari de bere artizanală. Acolo au şi câştigat locul 1 la categoria ESB (Extra Special/Strong Beer) şi locul 2 la IPA (Indian Pale Ale). Au fost în jur de 60 de competitori.
Berea pentru Generaţia cu Cheia de gât
Au crescut în Generaţia cu Cheia la gât şi vor să îi dedice o bere specială, mai ales că este o mică parte din trecutul nostru. Sunt tineri ambiţioşi, dar şi provocările sunt pe măsură. Totul se face contra cronometru pentru că termenul limită este sfârşitul anului. Deja au făcut primii paşi spre a-şi deschide micuţa berărie. Fabrica nu are mai mult de 150 mp, fiind amplasată undeva în sudul Bucureştiului. În momentul de faţă sunt în stadiul în care montează instalaţiile şi „culeg” aprobările de la stat pentru ea. Până acum investiţia s-a ridicat la câteva zeci de mii de euro. Cristian nu poate da o cifră exactă pentru că, după cum spune el, de la o zi la alta mai apar alte noi cheltuieli.
La început nu vor avea angajaţi, dar nu pentru că nu au bani, ci pentru că vor să facă ei cum mâinile lor primele beri care vor ieşi din fabrică. Vor să fabrice în cantităţi mici, dar speciale. Berea va fi numai la 500 sau 330 ml, iar ca preţ, tânărul nu crede că berea va depăşi 10 lei. Locul de distribuţie va fi Centrul Vechi la Bucureștiului, dar şi câteva magazine specializate.
„De abia aştept să intru într-un bar şi să îmi văd berea servită”, spune Cristian.
Vor fi beri pentru oamenii care muncesc fizic foarte mult, beri pentru motocicliştii care după o zi lungă de mers doresc să se relaxaze cu o bere bună, beri pentru oamenii pasionaţi de maşini clasice. Vor fi beri artizanale pentru cei ca ştiu să aprecieze o bere, în adevăratul sens al cuvântului.