Românul cu aurul mov
Societatea lui a fost printre primele din țară care s-au axat pe cultivarea lavandei. Iar în cei peste zece ani de când produce răsad s-a impus pe acest segment. Se vorbește adeseori despre el ca fiind “românul care cultivă aurul mov“.
Mai întâi o “fișă tehnică“. Lavanda face parte din familia Laminaceae ordinul Lamiales și îşi are originea în SV-SE Europei. I se spune aurul mov deoarece vânzarea uleiului de lavandă a devenit o afacere prosperă de ceva timp. Având în vedere că este folosit în industria detergenților și a parfumurilor. Dar mai ales în zona terapeutică, în special pentru uleiurile de masaj și odorizanți.
Propriul soi de lavandă
Inginerul agronom George Marchidan este cel care a creat și omologat un soi de lavandă special aclimatizat pentru România. De anul viitor vrea să devină cel mai mare producător de floare și ulei de lavandă. Aceasta după ce va înființa 50 de hectare de cultură cu soiul pe care l-a creat. Și pe care l-a numit Lavandin. Iată ce spunea Marchidan în 2016: „Din această toamnă mi-am propus să introduc în România o tehnologie nouă de cultivare a lavandei. Este vorba despre o tehnologie răspândită în America, dar care până acum nu a fost adoptată în țara noastră. Vom fi așadar pionieri pentru că în toamnă vom înființa prima plantație de lavandă pe baza acestei tehnologii.“. Acum, odată cu omologarea noului soi, iată ce spune: „Rezistă până la minus 35 de grade. Cantitatea de ulei pe care o dă este foarte mare. Mirosul este foarte puternic, iar parfumul plantei uscate rezistă până la 18 luni”, a declarat antreprenorul pentru DC Business.
Totul a început pe când Marchidan avea doar 15 ani. De atunci și-a propus să înceapă o afacere. Cu lavandă. Demersul său, susținut și de familie, a avut succes. Nu i-a fost ușor. Deoarece a durat până a descoperit o metodă de înmulțire a butașilor. O metodă care să răspundă cerințelor sale. A durat, au fost multe experimente, iar costurile au fost pe măsură. Ulterior acestea s-au amortizat și el a constatat că a meritat efortul.. Prin urmare astăzi, tânărul inginer nu numai că are societatea sa din Buftea, care se numără printre cei patru mari producători de lavandă din țară. Are și propriul său soi de lavandă.