Provocările afacerilor sociale. „Încă două salarii minime pe economie mărite și o să fim nevoiți să închidem”
Produce dulcețuri, gemuri, zacuscă și murături fără conservanți, realizate după rețete tradiționale și cu o mână de oameni a ajuns să fie furnizorul unui important retailer de pe piața din România. Mai precis, vorbim de Tradițional Natur Berca, o afacere socială înființată de Asociatia Ortodoxă Filantropia Berca, situată în comuna Berca, din județul Buzău.
În mai 2016, familia Necula și-a susținut planul de afaceri în fața juriului Fabricat în Țara lui Andrei și a primit finanțare 32.000 euro. Apoi, soții Necula au achiziționat mese, aragaze, vase, butoaie și materie primă iar în toamna lui 2016 s-au apucat de treabă: au pus murături, varză, castraveți, zacuscă și au făcut gem de prune. Din banii obținuti din vânzări au început să facă și dulcețuri de diferite tipuri iar de anul acesta fac și siropuri.
„Primul an a fost foarte greu pentru noi. Am reușit să prindem un contract cu un retailer, dar pentru noi a însemnat să punem pe piață 40 de tone de produs ceea ce a fost foarte mult pentru că nu aveam nici experiența necesară ”, spune preotul Daniel Necula. „Ne-a fost foarte greu pentru că soțul meu este mai visător. El are ideea și după aceea spune «hai să facem». Am vrut să-i învățăm ceva pe copiii din Centru (n.r. centru de îngrijirea copiilor). Eu sunt contabil, soțul preot. Eu gătesc, mai bine, sau mai puțin bine, dar îmi place și am vrut să-i învățăm pe copiii din Centru ceva ușor. De la Primărie am aflat de Fabricat în Țara lui Andrei ”, adaugă Daniela Necula.
Dar cea mai mare problemă a soților Necula nu este nici aprovizionarea și nici ritmul comenzilor, ci mâna de lucru.
„Este și o să fie, cea mai mare problemă. NU mai găsești muncitori absolut deloc. Toți oamenii pricepuți și harnici sunt plecați afară. Aici au rămas puturoșii și nepricepuții. Noi am avut noroc și avem angajați buni dar nu mai găsești oameni în niciun domeniu. Am căutat oameni care să adune floare de tei și nu a vrut nimeni să vină. Și știți poate mai bine decât noi ce înseamnă zona de Ardeal, Timișoara, Arad, Cluj, este o catastrofă din acest punct de vedere. De aceea firmele apelează la filipinezi. Noi până acum am fost norocoși. ”, explică preotul Necula.
Firma a angajat trei persoane care fac parte din grupurile vulnerabile (șomeri) din Berca. În perioadele de vârf de producție lucrează și cu zilieri.
Au grijă de 170 de persoane
Soții Necula au fondat în 1994 Asociația Filantropia și au grijă de 170 de persoane, tineri și bătrâni. Primul gând, atunci când au decis să înceapă afacerea socială cu dulcețuri și murături, a fost să nu mai cumpere anumite produse de pe piață și să și le facă singuri. Tot ce înseamnă murături, varză, zarzavat, gemuri.
Preotul Daniel Necula se teme însă că ceea ce a construit în 14 ani ar putea să dispară în câțiva ani, iar cauza principală este creșterea nejustificată a salariilor.
„E o concurență atât de neloială între tot ceea ce înseamnă stat și privat, încât te doboară. Aici o să ne sufocăm, pentru că noi ca privați, oricât am vrea nu putem să dăm salariu unui muncitor mai mult de 1800 de lei. Ceea ce înseamnă fantastic de puțin, dar nu avem de unde să dăm mai mult. Nu poți să iei din altă parte ca să plătești salarii. Gândiți-vă că sunt instituții de stat care dau salarii mult mai mari. Noi avem spitalul de neuropsihiatrie în zonă, cu sute de angajați. Știți ce salarii iau angajații de acolo? 3000 de lei, 7000 de lei, 8000 de lei, spitalul concurează cu salariile celor de la Petrom. O asistentă medicală luna trecută, am văzut cu ochii mei, a luat 7200 de lei în mână. Eu la căminul de bătrâni nu pot da mai mult de 2000 de lei. Ori statul se împrumută pentru a putea da aceste salarii. Nu poți să îți faci niciun plan de afaceri, nici pe termen mediu. Nu poți să știi, se va mări iar de la anul salariul minim pe economie? S-ar putea la un moment dat cu încă două salarii minime pe economie mărite să fim nevoiți să închidem. Fără niciun fel de dubiu”.
Fabricat în Țara lui Andrei
Fabricat în Țara lui Andrei a fost o competiție de afaceri sociale, organizată de OMV Petrom, în parteneriat cu Fundația NESsT, cu scopul de a contribui la rezolvarea unor probleme sociale ale unor comunități. Pe parcursul celor două ediții desfășurate în 2013 și 2016, Fabricat în Țara lui Andrei a premiat 20 de afaceri sociale. Dintre acestea, 16 continuă să își desfășoare activitatea și să susțină dezvoltarea comunităților în care activează.
„Am avut trei proiecte sociale care produceau dulcețuri Bunicel, Fructos și NaturBerca și toate au primit finanțare. Însă toți spun că au aceeași problemă. Toți se plâng de lipsa de resursă umană, de sistemul de taxe și impozite, de faptul că nu există nicio facilitate pentru afacerile sociale. E greu să fii antreprenor în România. Nu te ajută nimeni cu nimic.”, explică Mona Nicolici, manager Relaţii Comunitare Petrom.