ORIGINALITATEA: sarea si piperul afacerii
Dupa ce a lucrat prin tara, peste hotare si pe vapoare, la un moment dat, a ajuns la concluzia ca trebuie sa faca ceva si pentru el. Asa ca, in martie 2007, impreuna cu sotia sa, a infiintat societatea Brothers Catering, iar in luna mai a aceluiasi an, brandul salt&pepper a avut prima sa iesire in lume. Asa cum ii sta bine unui nou venit in domeniu, salt&pepper catering a debutat cu dreptul.
A asigurat serviciile de catering la relansarea ziarului "Adevarul" si lansarea "Man Trucks" din Bucuresti si Brasov. Dintr-un foc, pentru cele trei evenimente, firma a incasat peste 30.000 de euro. Promovarea firmei s-a facut prin "word of mouth", clientii apreciind calitatea serviciilor.
120.000 de euro a fost cifra de afaceri din primul an de activitate. Anul 2008 a avut pentru firma de catering o crestere economica de 3,15% fata de 2007, ajungand la o cifra de peste 400.000 de euro. Profitul a fost reinvestit in utilarea bucatariei, in logistica si in pregatirea angajatilor.
Bogdan Ciubotariu, directorul general al firmei, spune ca in 2009 intentioneaza sa atinga o cifra de afaceri de 1 milion de euro, insa in conditiile economice actuale nu stie daca va ajunge la aceasta cifra. Situatia actuala fiind incerta, antreprenorul isi lasa grade de libertate, admitand ca s-ar putea sa nu-si atinga obiectivul.
DEBUT CU 15 LEI
Pregatirea afacerii, de la idee la punerea ei in practica, a durat trei saptamani. Businessul, isi aminteste Bogdan Ciubotariu, l-a inceput cu doar 15 lei in buzunar. Cu banii imprumutati de la prieteni si cunostinte, a inchiriat un spatiu in zona Obor pe care ulterior l-a renovat. Dupa doi ani, firma s-a mutat in zona Berceni pentru ca spatiul din Obor devenise prea mic, iar chiria era mult prea mare pentru acea zona.
COMENZI
Astazi numarul comenzilor oscileaza, nu este constant, asa ca nu se poate preciza un numar exact. "Nu suntem constanti pentru ca nu facem catering cu livrari. Se poate sa avem saptamana aceasta zece evenimente, iar in urmatoarele trei saptamani sa nu avem decat trei. De exemplu, in perioada de vara a anului trecut, numarul comenzilor a fost mai mic comparativ cu vara asta. In mod normal… "vara, afacerea merge mai bine", afirma antreprenorul.
In perioada ianuarie-februarie 2009, firma a avut mai multe solicitari de evenimente decat in aceeasi perioada din 2008, an considerat cel mai exploziv din punct de vedere financiar in toate domeniile, nu numai in alimentatie publica. Cea mai consistenta comanda la un singur eveniment corporatist, din punct de vedere al sumei incasate, a fost de 50.000 de euro.
VEDETELE
Pana acum, salt&pepper a pregatit masa pentru o serie de vedete. De la Lenny Kravitz, Metallica, Thievery Corporation si pana la trupele care au cantat la B’estfest in acest an. Omul de afaceri spune ca nici o vedeta intalnita pana acum nu a avut pretentii exagerate.
In portofoliul firmei intra, de asemenea, si spectacole de cultura, vernisaje sau actiuni caritabile.
DIFERENTIEREA
Pentru Bogdan Ciubotariu (foto dreapta) celelalte firme din domeniu nu sunt concurente, ci, mai degraba, tovarasi de drum. Cu toate acestea, subliniaza ca businessul lui vine cu ceva nou in domeniu: salt&pepper a adus in Romania conceptul de "finger food". "In plus", spune omul de afaceri, "nu spunem niciodata ca nu avem sau ca nu se poate, suntem flexibili, organizam petreceri cu tematica, chiar daca acest lucru nu e specificat de client. Trebuie sa iesi in evidenta, sa vii cu ceva nou".
De exemplu, daca un client nu are o tematica a petrecerii, firma de catering propune una. Daca evenimentul este corporate, se iau in considerare culorile brandului.
Tot la capitolul diferentiere, antreprenorul vorbeste despre calitatea mancarurilor care nu contin aditivi alimentari aflate in oferta firmei. In plus, suportul de prezentare a preparatelor este exclusiv din portelan, marmura, bambus, inox si sticla securizata. Fara falsa modestie, salt&pepper considera ca nu are concurenta pentru ca serviciile lor sunt unice: retete proprii si food design.
CRIZA
Antreprenorul afirma cu tarie ca nu crede in actuala criza si ca ea a fost inventata. "Practic", spune acesta, "este un fenomen psihologic". In schimb, din punct de vedere al consumului exagerat, exploziv, se poate ajunge la o criza alimentara. "Criza financiara nu exista, ea a existat in ’29-’33. Atunci, oamenii nu lucrau si nu aveau ce manca. In prezent, nu exista o astfel de criza".
Cu sau fara criza, businessul merge relativ bine, dar incasarile au scazut. De exemplu, la un eveniment corporate firma primeste 5.000 de euro fata de 10.000 de euro, asadar, tot de servicii de 5.000 de euro beneficiaza si clientul. "La o simpla analiza", spune antreprenorul, "economic, tot in aceeasi zona ne aflam".
Asadar, exista anumite schimbari atat din partea clientului, cat si din partea prestatorului. Pana la urma "este o situatie normala", crede directorul general al firmei, care vede in contextul actual o imprejurare benefica pentru firmele de catering. In acest fel, firma care va juca cinstit si va oferi calitate la un pret bun va iesi in evidenta si va ramane pe piata.
EVALUAREA BUSINESSULUI
"Businessul nu este de vanzare", tine sa sublinieze Bogdan Ciubotariu. Antreprenorul are in calcul planuri de francizare a brandului, insa acestea sunt inca pe masa de discutie.
"Asteptam sa treaca asa-zisa criza. Nu am gasit solicitanti care sa inteleaga domeniul alimentatiei publice si sa respecte anumite reguli stricte", afirma omul de afaceri, adaugand ca este in discutii cu unii solicitanti din Targu Mures si Brasov.
CLIENTII
Exista trei categorii de clienti, spune antreprenorul: in prima categorie intra cei care stiu ce vor de la un eveniment, in cea de-a doua, cei care nu detin decat locatia si, in ultima categorie, se afla cei care nu stiu cum sa organizeze evenimentul si nici ce tip de mancare doresc.
Atunci, reprezentantii firmei de catering sar in ajutorul clientilor punandu-le intrebari ajutatoare: Ce varsta au invitatii?, Care este numarul barbatilor si care este cel al femeilor? Ce bauturi prefera acestia? Asadar, in functie de tipul de bauturi preferate, reprezentantii firmei isi dau seama ce tip de preparate prefera cei prezenti la un eveniment.
Si acest criteriu, este de parere antreprenorul, reprezinta un factor de diferentiere fata de ceilalti din domeniu.
STRATEGII
Strategia salt&pepper din perioada urmatoare consta in reinvestirea permanenta a profitului, asocierea brandului cu evenimente reprezentative pentru target (festivalul de jazz, vernisaje, lansarea programului "Friends of MNAC") si comunicarea atributelor unice prin prezentarea originala a bufetului pentru ca un client sau un potential client sa poata recunoaste marca salt&pepper.
Pentru firma, 2009 va fi un an al comunicarii, de unde rezulta ca oficialii brandului si-au propus sa-si extinda vizibilitatea pe piata.