Totul despre folosirea mașinii de serviciu în interes personal
Folosirea respectivului vehicul este avantaj în natură, impozabil.
Codul fiscal consideră avantaj de natură salarială utilizarea oricărui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii sau închiriat de la o terţă persoană, în scop personal, cu excepţia deplasării pe distanţă dus-întors de la domiciliu sau reşedinţă la locul de muncă sau cel al desfăşurării activităţii. Aceasta este regula, de la care tot Codul fiscal prevede excepţii.
În 2016 este considerată avantaj în natură pentru salariat, avantaj impozitat cu 16%, folosinţa unui bun închiriat, nu numai a unui bun cumpărat. Potrivit Codului fiscal, şi leasingul operaţional este închiriere.
Dacă mașina aparține salariatului, iar angajatorul decontează benzina utilizată lunar de salariat, în interes personal, tratamentul fiscal este același: se datorează impozit pe venit și contribuțiile sociale.
În esență, un avantaj acordat salariatului de către angajator este impozabil la nivelul angajatului în categoria veniturilor din salarii, dacă reflectă folosință în scop personal a bunului sau serviciului acordat salariatului, că urmare a unei relații contractuale.
În schimb, deplasarea de la locul de muncă la domiciliu și invers nu reprezintă folosință în interes personal al salariatului.
În aceste condiții, pentru a beneficia de un tratament fiscal favorabil, angajatorul trebuie să fie în măsură a dovedi inspectorilor de control, scopul economic al utilizării bunului sau serviciului.
Așadar, societatea trebuie să prezinte toate documentele și informațiile necesare pentru a dovedi că autoturismul a fost utilizat exclusiv în scopul desfășurării activității economice
Concret, în cazul analizat, având în vedere că mașinile aparțin salariaților, o primă măsură care se impune este încheierea de contracte de comodat între salariat și angajator, contract din care să reiasă dreptul angajatorului, dar și necesitatea de a se folosi de mașina salariatului în vederea desfășurării activității zilnice.
Dovada utilizării exclusiv în scopuri economice, trebuie efectuată cu foile de parcurs întocmite precum și orice alte documente/date relevante în scest sens. Foile de parcurs cuprind numărul de kilometri parcurși pe fiecare rută în parte (KM la plecare-KM la sosire = KM efecuati). Astfel, în foaia de parcurs se consemnează toți kilometri efectuați, atât kilometri parcurși în interesul societății cât și dacă e cazul kilometri parcurși în interes personal. Atenție! Numărul de kilometri înscris în foaia de parcurs trebuie să corespundă cu numărul de kilometri de la bordul autoturismului.
În concluzie, dacă din foaia de parcurs, rezultă uzul strict în folosul societății a mașinii, salariatul nu va datora impozit și contribuții sociale pe acest avantaj.
Pct. 70 lit. a) din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal prevede că la stabilirea venitului impozabil se au în vedere și avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii, în scop personal.
Conform pct. 75 lit. a) și 76 lit. a) evaluarea folosinței cu titlu gratuit a vehiculului se face aplicându-se un procent de 1,7% pentru fiecare lună, la valoarea de intrare a acestuia. În cazul în care vehiculul este închiriat de la o terță persoană, avantajul este evaluat la nivelul chiriei. În cazul utilizării în scop personal a bunurilor din patrimoniul afacerii cu folosință mixtă, avantajul se determină proporțional cu numărul de kilometri parcurși în interes personal din totalul kilometrilor.
Potrivit pct. 109 drepturile salariale acordate în natură, precum si avantajele acordate angajatilor se evaluează conform pct. 74-76 și se impozitează în luna în care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor și avantajelor în natură primite de angajat se vor anexa la statul de plată.
Așadar, avantajul constând in utilizarea în scop personal a vehiculului, evaluat în conformitate cu cele mai sus menționate, se include în veniturile din salarii și se impozitează conform prevederilor art. 57 din Codul fiscal, cu excepția situației în care acesta este imputat salariatului.
În vederea determinării avantajului în natură, la stabilirea numărului de kilometri parcurși în interes personal nu se vor luă în considerare numărul de kilometri parcurși pe distanță dus-întors de la domiciliu la locul de muncă, evidențiată în foaia de parcurs. Avantajul se determină proporțional cu numărul de kilometri parcurși în interes personal din totalul kilometrilor astfel: valoarea de intrare a autoturismului x 1,7% x procentul de folosință în interes personal (nr. km parcurși în interes personal: nr. total de kilometri parcurși ).
Contravaloarea combustibilului folosita de salariat în interes personal suportată de către angajator intră în baza de calcul al impozitului pe venit în luna în care este acordată prin cumularea cu celelalte venituri salariale.
Potrivit dispozițiilor art. 57 alin. (1) din Codul fiscal , beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează și se reține la sursă de către plătitorii de venituri.
Astfel, angajatorul are obligația de a reține la sursă impozitul pe venit datorat de salariat asupra veniturilor salariale, neexistând posibilitatea legală ca acesta să fie suportat de către angajator.
În practică, contravaloarea impozitului datorat asupra avantajelor se suportă de angajator prin acordarea unei prime.