Suspendarea contractului individual de munca (II)
(continuare din numarul trecut)
Concediile fara plata pentru studii sau cele pentru interese personale suspenda contractul prin acordul de vointa al partilor, potrivit art. 54 din Codul muncii. Art. 51 din Codul muncii trece in revista ipotezele de suspendare a conventiei, cand initiativa apartine salariatului.
- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani. Acest concediu se poate acorda la cerere in continuarea concediului de maternitate sau in orice alt moment pana la implinirea varstei de 2, respectiv 3 ani. De acest drept se pot bucura si femeile care au adoptat, au fost numite tutore, li s-au incredintat copii spre crestere si educare ori care au luat copii in plasament familial.
-
concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
nconcediu paternal. Persoanele de sex masculin titulare ale unui contract individual de munca si carora li s-a nascut propriul copil, indiferent ca sunt casatorite sau nu cu mama copilului, dar locuiesc impreuna si au recunoscut copilul, au dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare. Daca tatal copilului a absolvit un curs de puericultura cu atestat, va mai putea obtine alte 10 zile lucratoare la concediul paternal. Indemnizatia de concediu este de 100% din salariul de baza al salariatului. - concediul pentru formare profesionala se acorda la solicitarea angajatului cu sau fara plata.
- exercitarea unei functii elective in cadrul organizatiilor profesionale, la nivel local sau central (indeplinirea unei functii la Camera de Comert si Industrie).
- participarea la greva.
- absentele nemotivate.
Suspendarea contractului individual de munca din initiativa patronului se produce cand:
- acesta efectueaza cercetarea disciplinara prealabila pentru a stabili sanctiunea care se impune in ipoteza comiterii de catre angajat a unei abateri disciplinare.
- introduce plangere prealabila impotriva salariatului sau acesta din urma a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu exercitarea functiei pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. Daca prezumtia de nevinovatie nu este rasturnata, salariatul va putea formula o cerere de reintegrare in munca prin care sa-si reocupe postul si sa beneficieze de o indemnizatie care sa acopere drepturile salariale de care a fost lipsit pe durata suspendarii contractului.
- firma isi intrerupe temporar activitatea din cauza unor motive economice, tehnologice sau structurale. Salariatii vor fi indrituiti la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
- detasarea este nu numai o cauza de modificare a contractului de munca, dar si de suspendare a executarii clauzelor contractuale fata de firma cedenta, urmand ca drepturile si obligatiile relevante sa fie exercitate si, respectiv, asumate de firma cesionara.
Urmeaza ca dinamica economico-sociala sa confirme sau sa infirme ipotezele mai sus infatisate.