Statutul profesiunii de medic
Cine poate fi medic?
- persoanele fizice de cetatenie romana, care detin o diploma de medic, eliberata de o institutie de invatamant universitar medical din Romania sau din strainatate, echivalata in conditiile legii;
- persoanele fizice care au cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene, ca urmare a modificarii operate prin Legea 495/2002.
La absolvirea institutiei de invatamant, medicul va depune juramantul lui Hippokrates, in varianta sa moderna, adoptata de Asociatia Medicala Mondiala cu ocazia Declaratiei de la Geneva din 1975.
Cele doua categorii de subiecte indicate mai sus pot profesa doar daca obtin avizul Colegiului Medicilor din Romania si autorizarea Ministerului Sanatatii si Familiei.
Medicul este subordonat exclusiv din punct de vedere administrativ. Independenta profesionala confera medicului drept de initiativa si decizie in exercitarea actului medical si in acelasi timp, atrage deplina raspundere a acestuia.
In ce conditii se poate exercita profesiunea de medic?
- cetatean roman cu domiciliul in Romania sau in strainatate, cetatean al unui stat membru al UE sau alt cetatean strain, in conditii de reciprocitate stabilite prin conventii;
- licentiat al unei institutii de invatamant universitar medical, in conditiile legii;
- nu se afla intr-unul din cazurile de nedemnitate care il fac incompatibil cu exercitarea profesiunii de medic;
- este apt, din punct de vedere medical, pentru a profesa.
Care sunt ipotezele de nedemnitate profesionala?
- condamnarea definitiva, chiar daca a intervenit reabilitarea, pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii, in circumstante legate de exercitarea profesiunii de medic;
- interdictia de a exercita profesiunea, pentru perioada stabilita prin hotarare judecatoreasca sau disciplinara.
Cu ce este incompatibila exercitarea profesiunii de medic?
- comertul cu produse farmaceutice;
- orice activitate de orice natura care ar impieta asupra demnitatii profesionale de medic sau ar aduce atingere bunelor moravuri;
- starea de sanatate necorespunzatoare profilului medical, atestata prin certificat medical emis de comisia de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca;
- folosirea cu buna stiinta a cunostintelor medicale in detrimentul bolnavului sau in scop criminal.
Care sunt actele necesare
pentru eliberarea autorizatiei
de libera practica?
- diploma eliberata de o institutie de invatamant universitar medical acreditata, potrivit legislatiei in vigoare;
- certificatul de cazier judiciar;
- certificatul de sanatate;
- avizul Colegiului Medicilor din Romania.
Colegiul Medicilor…
- este o organizatie profesionala;
- are caracter neguvernamental;
- are personalitate juridica;
- nu are scop patrimonial;
- promoveaza drepturile si interesele membrilor sai, apara onoarea, libertatea si independenta profesionala;
- vegheaza la modul in care sunt aplicate legile si regulamentele privind exercitarea profesiunii;
- elaboreaza, adopta si urmareste modul in care este respectat Codul de deontologie medicala;
- avizeaza eliberarea autorizatiei de libera practica;
- are atributii in domeniul cercetarii stiintifice;
- elaboreaza, impreuna cu Ministerul Sanatatii, metodologia de acordare a gradului profesional;
- monitorizeaza, prin intermediul structurilor sale din teritoriu, ca in asezamintele medicale sa fie respectata calitatea actului medical;
- acorda aviz pentru autorizarea de infiintare a cabinetelor medicale particulare si se pronunta in legatura cu demersurile intreprinse in vederea interzicerii instalarii si functionarii acestora;
- coopereaza cu Ministerul Sanatatii cat priveste formarea, specializarea si perfectionarea pregatirii profesionale a medicilor;
- avizeaza licentele de inlocuire temporara sau definitiva;
- promoveaza cooperarea externa cu organizatii profesionale similare;
- este organ special de jurisdictie, avand astfel caderea de a judeca abaterile de la normele de etica profesionala si de deontologie medicala.
Care sunt obligatiile membrilor Colegiului Medicilor?
- sa respecte regulamentele in vigoare care sunt legate de exercitarea profesiunii de medic;
- sa aplice in orice circumstanta normele de etica profesionala si deontologie medicala;
- sa acorde cu promptitudine ingrijiri medicale;
- sa respecte Statutul Colegiului Medicilor;
- sa utilizeze parafa cuprinzand numele, prenumele, gradul, specialitatea si codul pe toate documentele medicale pe care le semneaza.
Cum este structurat Colegiul Medicilor?
Colegiul Medicilor este organizat la nivel national si la nivel judetean, respectiv, la nivelul municipiului Bucuresti.
La nivel local, are o structura ce cuprinde o adunare generala, un consiliu judetean si un birou al acestuia din urma.
Consiliul judetean este format dintr-un numar de membri proportional cu numarul medicilor inscrisi in evidenta, alesi de adunarea generala. Deciziile in consiliu se iau cu votul a jumatate plus unu din numarul total al membrilor.
Biroul Consiliului este ales dintre membrii consiliului si are in componenta un presedinte, 3 vicepresedinti si un secretar.
La nivel national, conducerea Colegiului Medicilor se exercita de catre adunarea generala, consiliul national si biroul executiv.
Adunarea Generala este alcatuita din reprezentanti alesi prin vot direct si secret de adunarea generala din fiecare judet. Aceasta adopta cu un cvorum de 2/3 Codul de deontologie medicala si Regulamentul de organizare si functionare a Colegiului Medicilor din Romania.
Consiliul National conduce Colegiul Medicilor din Romania intre sesiunile adunarii generale si este alcatuit din cate un reprezentant din fiecare judet, din 3 reprezentanti ai municipiului Bucuresti si din cate un reprezentant al medicilor din fiecare minister, care dispune de retea sanitara proprie. Hotararile Consiliului se iau cu o majoritate calificata de 2/3 din numarul total al membrilor acestuia.
Biroul Executiv asigura activitatea permanenta a Colegiului, fiind alcatuit dintr-un presedinte, 3 vicepresedinti si un secretar.
Aspecte procedurale si sanctiuni
Membrii Colegiului care incalca juramantul depus, legile, regulamentele, si Codul de deontologie medicala vor suporta aplicarea uneia dintre urmatoarele sanctiuni disciplinare: mustrare, avertisment, vot de blam, suspendare temporara pe o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni a calitatii de membru al Colegiului Medicilor sau retragerea calitatii de membru al Colegiului, insotita de inaintarea propunerii catre Ministerul Sanatatii pentru retragerea autorizatiei de libera practica.
Mustrarea, avertismentul sau votul de blam sunt sanctiuni aplicate de catre consiliul judetean sau al municipiului Bucuresti. Masurile sanctionatorii pot fi atacate, prin introducerea in termen de 30 de zile de la comunicarea sanctiunii a unei contestatii la comisia deontologica de specialitate.
Suspendarea si excluderea temporara din profesiune sunt de competenta Consiliului National, cu efectuarea in prealabil a unei expertize de specialitate. Concluziile anchetei se comunica in mod obligatoriu, in termen de 24 de ore, Ministerului Sanatatii si persoanei juridice cu care medicul sanctionat a incheiat contractul de munca, pentru a lua o decizie cu privire la autorizarea de libera practica, precum si cu privire la contractul de munca. Impotriva suspendarii temporare sau excluderii din profesiune poate fi promovata in decurs de 30 de zile de la comunicarea sanctiunii, o contestatie la judecatoria in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea medicul sanctionat.
Din punct de vedere procedural, consiliul judetean reprezinta instanta de fond (prima instanta in fata careia este dedus litigiul), iar Consiliul National este instanta de recurs. Raspunderea disciplinara nu exclude raspunderea penala, contraventionala, civila si materiala, potrivit prevederilor legale.
Exercitarea fara drept a unei profesiuni, inclusiv a celei de medic, atrage raspunderea penala in conditiile art. 281 Cod penal, sanctiunea fiind amenda sau inchisoarea de la o luna la un an.