România, printre țările cu cele mai scăzute costuri privind concedierea angajaţilor
Pe de altă parte, cu cât un angajat are o vechime mai mare în muncă, costurile cresc semnificativ, potrivit celei de-a III-a ediții a Studiului internațional privind concedierea realizat de Deloitte Legal, rețeaua de societăți de avocați reprezentată în România de către Reff & Asociații. Studiul corelează procedurile de concediere din 31 de țări.
Potrivit scenariului ce presupune o vechime mare în muncă, România se situează pe locul al treilea în ceea ce privește costurile cu concedierea. „Concedierea din motive obiective care nu țin de angajat are costuri mai scăzute pentru angajator cu condiția să nu existe un contract colectiv de muncă la nivelul întreprinderii sau pe sector”, a spus Florentina Munteanu, Associate Partner Reff & Associații si coordonator al practicii de dreptul muncii din cadrul societății de avocați.
Citește și „Te adaptezi sau mori!” Era în care angajatorul e depășit de generația Y
„Dacă angajatorul este obligat să aplice doar condițiile din Codul Muncii, costurile sunt minime, respectiv o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare. Situația se poate schimba însă considerabil dacă vorbim de industrii în care există de contracte de muncă colective, unde, de regulă, există un pachet compensator care depășește semnificativ minimul cerut de Codul Muncii”, a adăugat Florentina Munteanu.
Studiul a scos la iveală că țările din Europa Occidentală se confruntă, în general, cu costuri mai mari comparativ cu cele din Europa Centrală. Totodată, costurile pentru angajatorii din toate țările participante la studiu se bazează pe trei scenarii implicând grade diferite de senioritate și pachete de remunerare diferite, precum și diferența între a fi concediat cu sau fără motiv, totalizând șase costuri comparative.
Pentru fiecare scenariu, studiul ia în calcul costul mediu pe care un angajator trebuie să-l suporte într-o țară pentru a înceta raporturile de muncă cu un angajat și pentru a ajunge la o înțelegere privind incetarea contractului de munca fără a ajunge în instanță.
Citește și Deficitul de leadership. De ce liderii buni sunt atât de greu de găsit
„Rezultatele studiului arată diferențe izbitoare între țări în privința costurilor, însă ar trebui să acordăm atenție și altor aspecte legate de modul in care poate interveni concedierea”, a spus Raluca Bontaș, Global Employer Services Director Deloitte România.
„De pildă, dacă România se numără printre țările cu cele mai scăzute costuri în privința concedierii pe motive ce nu țin de salariat, iar Belgia este cea mai scumpă în această privință, baza pe care un angajator român poate opera o astfel de concediere este total diferită de cea belgiană: dacă în cel de-al doilea caz nu e nevoie de o justificare pentru concediere, în România, legislația este foarte strictă, cerând angajatorilor să o justifice coresponzător”, a adăugat Raluca Bontaș.
Potrivit lui Bontaș, România are costuri mai mici cu concedierea salariaților având un salariu mediu (potrivit scenariilor din Studiu) datorită bazei de calcul folosite pentru calcularea compensației pentru preaviz cât și a celei pentru concediere, deoarece include, de regulă, doar baza anuală de salarizare. Spre deosebire de România, mai mult de 60% din țările participante la studiu oferă un pachet compensator pentru concediere, care include întregul pachet de remunerare aplicabil salariatului, nu doar salariul de baza. „Această abordare are impact și asupra costurilor cu asigurările sociale, care sunt proporțional mai scăzute comparativ cu alte țări”, a mai spus Raluca Bontaș.