O controversa veche: administratorul salariat
Si administrator, si salariat
Posibilitatea ca un administrator al unei societati comerciale sa cumuleze functia de administrator cu cea de salariat al societatii este un subiect care a starnit controverse semnificative atat cu privire la legalitatea unui astfel de cumul, cat si in ceea ce priveste oportunitatea acestuia.
Daca unele modificari legislative au lamurit situatia administratorului/directorului intr-o societate comerciala pe actiuni (contractele de munca ale acestora fiind fie suspendate, atunci cand administratorii/directorii indeplineau alte functii in societate, fie incetate de drept, atunci cand fusesera incheiate pentru indeplinirea mandatului de administrator), problema administratorului intr-o societate comerciala cu raspundere limitata a ramas deschisa.
Fara a intra in dezbateri legate de natura juridica a raporturilor ce se nasc intre administrator(i) si societatea comerciala pe care o administreaza, pentru a raspunde la intrebarea daca un administrator poate fi in acelasi timp si angajat al societatii cu raspundere limitata pe care o administreaza, trebuie sa pornim de la prevederile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Acestea prevad faptul ca obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in lege. Cu toate acestea, in lipsa unei interdictii exprese in lege, exista sustinatori ai opiniei potrivit careia relatia dintre o societate comerciala si administrator se poate concretiza si prin incheierea unui contract de munca.
In practica, pana la modificarea din anul 2006 a Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale (respectiva modificare a fost adusa prin art. I pct. 84 din Legea nr. 441/2006, publicata in MO partea I nr. 955 din 28.11.2006), existau multe situatii in care administratorul unei societati comerciale cumula si calitatea de salariat al respectivei societati, avand functia de administrator. Odata cu modificarea legii, acest cumul a fost interzis in mod expres cu privire la administratorii unei societati comerciale pe actiuni, in legatura cu care s-a prevazut suspendarea contractului individual de munca pe perioada exercitarii mandatului. Clarificari suplimentare au fost, de asemenea, aduse prin O.U. 82/2007 in ceea ce priveste situatia administratorilor/directorilor unei societati comerciale ale caror contracte de munca fusesera incheiate pentru a-si aduce la indeplinire mandatul de administrator, respectivele contracte de munca fiind incetate de drept.
Exista mai multe motive pentru care decizia de a incheia cu administratorul societatii un contract de munca pentru indeplinirea mandatului de administrator intr-o societate comerciala cu raspundere limitata trebuie cantarita cu multa atentie. Aceasta deoarece, in primul rand, contractul de munca presupune subordonarea salariatului fata de angajator, subordonare care nu se regaseste in persoana administratorului. Acesta este numit de Adunarea Generala a Asociatilor in vederea administrarii afacerilor societatii si reprezentarii acesteia in raport cu tertii. Administratorul se bucura, asadar, de libertate de actiune, actionand in numele si pe seama societatii, in limitele legii si ale obiectului de activitate a acesteia.
Concediere sau revocare?
Poate cel mai important aspect de luat in calcul il reprezinta modalitatea de incetare a relatiilor dintre administrator si societate. Daca un contract de mandat poate inceta prin simpla revocare a administratorului, acest lucru nu este posibil in cazul unui contract de munca. Cazurile de incetare a unui contract de munca sunt strict si limitativ reglementate de Codul muncii si de legislatia speciala aplicabila. Nerespectarea stricta a procedurilor de incetare prevazute de legislatia muncii atrage nulitatea deciziei de concediere si, la solicitarea salariatului concediat in mod abuziv, reintegrarea sa pe locul de munca pe care acesta il ocupa anterior concedierii. Salariatul se bucura, asadar, de o protectie deosebita, avand la indemana chiar posibilitatea reintegrarii in functie in cazul unei concedieri abuzive. Or, in ce priveste un administrator fata de care societatea si-a pierdut, de exemplu, increderea, sau ale carui capacitati manageriale incep sa nu mai dea randamentul cu care societatea era obisnuita sau la care aceasta se astepta, capacitati care au avut un rol determinant in vederea numirii administratorului respectiv, reintegrarea nu poate fi conceputa.
In aceste conditii, este normal ca societatea, prin Adunarea Generala a Asociatilor, sa aiba la indemana posibilitatea revocarii administratorului. In cazul in care aceasta intervine intempestiv sau fara justa cauza, administratorul va avea la indemana o actiune in pretentii impotriva societatii, fiind obligata la plata unor daune-interese, insa administratorul nu va fi indreptatit la reintegrarea sa in calitatea de administrator.
Incheierea unui contract de munca alaturat unui contract de mandat ar atrage probleme in momentul in care societatea ar intentiona numirea unei alte persoane in locul administratorului existent. In aceste conditii, chiar daca administratorul respectiv ar fi revocat, acesta ar continua sa fie salariat al societatii avand functia de administrator, deoarece legislatia muncii nu contine nici o prevedere conform careia revocarea din calitatea de administrator ar constitui o cauza de incetare a contractului de munca, iar cauzele de incetare sunt strict si limitativ prevazute de lege.
Din acest punct de vedere, nu excludem situatia ca pentru unele persoane fizice ce indeplinesc functia de administrator, securizarea acestora printr-un contract de munca sa fie un deziderat, in vederea evitarii unei eventuale incetari intempestive sau chiar abuzive a relatiei contractuale cu societatea. Totusi, si pentru aceste riscuri pe care de aceasta data le suporta administratorul, consideram ca pot fi gasite solutii la nivel contractual, in cadrul clauzelor privind compensatiile la care adminstratorul este indreptatit in caz de incetare a contractului de mandat.
Florentina Munteanu, Avocat
Daniela Sora, Avocat
Reff si Asociatii, societate de avocati afiliata Deloitte Romania