Modificari in codul fiscal
Pentru o mai usoara parcugere a textului, l-am impartit pe tipuri de impozite, subliniind pe scurt ce schimbari ne vor afecta si care va fi sensul acestora. Nici la aceasta modificare legiuitorul nu a fost in stare sa ofere contribuabililor, odata cu noile prevederi, si normele metodologice care sa ajute la o mai buna intelegere a noilor mecanisme fiscale.
Impozitul pe profit
Principala schimbare legata de impozitul pe profit vizeza modificarea unor termene de depunere a declaratiilor sau a unor termene de plata. Astfel, in cazul dividendelor distribuite, dar neplatite pana la sfarsitul anului, impozitul pe dividende nu va mai trebui platit pana la data de 31 decembrie, ci pana la 25 ianuarie a anului urmator celui in care a avut loc distribuirea. In cazul in care contribuabilul definitiveaza pana la data de 25 februarie a anului urmator inchiderea exercitiului financiar anterior, atunci termenul de plata nu va mai fi 15 februarie, ci 25 februarie. Declaratia privind impozitul pe profit va fi depusa pana la data de 25 aprilie.
Incepand cu 1 ianuarie 2010, prevederile codului fiscal vor fi aplicabile si societatilor infiintate potrivit legislatiei comunitare. Aceste persoane juridice sunt considerate persoane obligate la plata impozitului pe profitul obtinut atat din Romania, cat si din strainatate.
Impozitul pe venit
Declaratia privind venitul realizat – formularele 200 si 201 – se va numi "Declaratie de impunere", incepand cu 1 ianuarie 2010. Aceasta se va depune pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, spre deosebire de 15 mai ca pana acum.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor prin derularea unui numar mai mare de cinci contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria "venituri din activitati independente" si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie.
TVA
In ceea ce priveste TVA-ul, acesta va primi o regula complet noua in ceea ce priveste locul prestarii. Va reamintesc ca pot fi taxate doar acele bunuri si servicii pentru care locul prestarii se afla in Romania. Incepand cu 2010, locul prestarii va fi stabilit in functie de urmatoarele reguli:
- pentru serviciile Business to Business (B2B), acele servicii prestate de o persoana impozabila catre o alta persoana impozabila, se vor impozita la locul unde este stabilit beneficiarul, indiferent ca este o persoana impozabila stabilita in interiorul Comunitatii sau in afara ei;
- pentru serviciile Business to Consumer (B2C), acele servicii prestate de o persoana impozabila catre o persoana neimpozabila, se vor impozita la locul unde este stabilit prestatorul.
De la regula mai sus amintita, vor exista insa si exceptii, printre care:
- serviciile legate de bunuri imobile, care se vor impozita la locul unde se afla bunul imobil;
- serviciile de restaurant si catering, care se vor impozita la locul prestarii efective;
- serviciile de transport de calatori;
- servicii de inchiriere a mijloacelor de transport pe termen scurt;
- servicii culturale, servicii educationale, servicii de divertisment.
Persoanele impozabile care inregistreaza TVA de recuperat in alte state membre, vor putea depune cererea de rambursare la Autoritatea Fiscala romana, prin intermediul unui portal electronic, cerere care va fi retransmisa catre statele membre din care agentii economici romani solicita rambursarea taxei platite.
O alta modificare de care ne vom lovi zilnic este legata de datele obligatorii care trebuie inscrise intr-o factura. Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, au fost introduse unele elemente noi, dar fara a fi afectata regula de baza existenta in acest moment.
Accize
Un subiect deosebit de spinos si care atinge in mod considerabil puterea de cumparare a persoanelor din Romania este cel al accizelor. Aceasta taxa pe lux nu se va mai aplica incepand cu 1 ianuarie 2010 asupra unor bunuri care au fost pentru o lunga perioada subiect al accizarii.
Astfel, se vor ieftini parfumurile, hainele de blana, bijuteriile, obiectele din cristal, iahturile si armele de vanatoare. Vor ramane in continuare accizabile bunuri precum: carburantii, tigarile, cafeaua, energia si gazele.