Marca temporala
Ce este, inainte de toate, marca temporala?
- o colectie de date in forma electronica, atasata in mod unic unui document electronic, care certifica faptul ca anumite date in forma electronica au fost prezentate furnizorului de servicii de marcare temporala la un moment determinat in timp.
Amprenta atasata unui document electronic este…
… informatia cu ajutorul careia este posibila identificarea in mod unic a documentului, dar care nu permite deducerea continutului documentului respectiv.
Certificatul asociat marcii temporale este…
…acea informatie cuprinsa in marca temporala, prezentabila in forma inteligibila si care contine cel putin furnizorul de servicii de marcare temporala, numarul de ordine din registrul furnizorului si informatia ce indica momentul de timp.
Baza de timp reprezinta…
… sistemul unitar de referinta temporala la care se raporteaza toti furnizorii de servicii de marcare temporala; autoritatea de reglementare in domeniul semnaturii electronice va avea responsabilitatea ca, in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a acestui act normativ, sa desemneze furnizorul unic de baza de timp.
O marca temporala cuprinde:
- amprenta atasata documentului electronic supus marcarii;
- data si momentul de timp aferente documentului supus marcarii, exprimate in timp universal;
- informatii care identifica in mod unic furnizorul de servicii de marcare temporala;
- numarul de ordine din registrul furnizorului de servicii de marcare temporala.
Marca temporala va fi generata de un sistem informatic sigur, avand ca minime cerinte de securitate:
- imposibilitatea emiterii in mod corect a unei marci pentru un alt timp, decat momentul cand a fost primit documentul sau a schimbarii ordinii in care marcile sunt emise;
- asigurarea continuitatii serviciului.
Furnizorul de servicii de marcare temporala trebuie sa notifice autoritatii, cu 30 de zile inainte de inceperea activitatilor legate de emiterea marcilor temporale, data inceperii acestor activitati si, de asemenea, sa comunice autoritatii urmatoarele informatii si documente:
- asigurarea activitatilor potrivit art. 8 din lege;
- certificatul calificat pe baza caruia se va putea verifica semnatura asupra marcii temporale;
- politica referitoare la protectia datelor cu caracter personal, care sa fie in concordanta cu legislatia romana in vigoare;
- orice alte informatii referitoare la activitatea de furnizare de servicii de marcare temporala cerute de autoritate.
Furnizorul trebuie sa dispuna de instrumente financiare asiguratorii, pentru acoperirea prejudiciilor pe care le-ar putea cauza cu prilejul desfasurarii activitatilor legate de marcarea temporala. Asigurarea se realizeaza fie prin subscrierea unei polite de asigurare la o societate de asigurari, fie prin intermediul unei scrisori de garantie din partea unei institutii financiare de specialitate sau printr-o alta modalitate stabilita prin decizia autoritatii.
Obligatiile furnizorilor de servicii de marcare temporala:
- sa mentina inregistrari ale marcilor temporale emise pe o perioada de 10 ani;
- sa pastreze documentatia aferenta algoritmilor si procedurilor de generare a marcilor temporale emise;
- sa asigure posibilitatea obtinerii si verificarii gratuite online a marcilor temporale;
- sa asigure accesarea permanenta a bazei de timp;
- sa transfere, in cazul incetarii activitatii, unui alt furnizor de servicii de marcare temporala sau, dupa caz, autoritatii, registrul electronic operativ de evidenta, registrul marcilor temporale, precum si documentatia aferenta algoritmilor si procedurilor de generare a marcilor temporale emise.
- sa raspunda juridic pentru prejudiciul produs oricarei persoane, care isi intemeiaza conduita pe efectele juridice ale respectivei marci temporale; nu va putea fi angajata raspunderea in situatia in care furnizorul de servicii de marcare temporala probeaza ca, desi a depus toate eforturile, nu a reusit sa impiedice producerea prejudiciului;
- sa creeze si sa mentina un registru electronic operativ de evidenta care sa cuprinda momentul de timp la care au fost emise marcile temporale.
Setul minimal de proceduri pentru activitatea de generare a marcii temporale, precum si procedurile de verificare a aplicarii acestora vor face obiectul unor norme de reglementare.
Autoritatea supravegheaza indeplinirea obligatiilor impuse si poate proceda la suspendarea temporara, sau dupa caz, la incetarea activitatii furnizorului.
In cadrul Registrului furnizorilor de servicii de certificare prevazut de art. 28 din Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica, se va institui o sectiune distincta pentru furnizorii de servicii de marcare temporala.
Furnizorul de servicii de marcare temporala poate recurge, in cuprinsul unei marci temporale, la restrictii ale utilizarii acesteia, precum si la limite ale valorii operatiunilor pentru care aceasta poate fi utilizata, cu conditia ca respectivele restrictii sa poata fi cunoscute de catre terti.