Locuinte pentru tineri
Locuinte prin ANL
Sediul materiei este Legea 152/1998, modificata de cinci ori pana acum, ultima dintre ele fiind OUG 83/2003. ANL este institutie de interes public cu personalitate juridica si cu autonomie financiara, avand rol de coordonare a unor surse de finantare in domeniul constructiei de locuinte.
Care sunt categoriile de persoane care pot beneficia de creditele acordate de ANL?
- persoane fizice cu cetatenie romana, domiciliate in Romania;
- persoane juridice romane.
Beneficiarul unui credit prin ANL va avea dreptul la…
…o rata a dobanzii inferioara unei rate medii a dobanzilor practicate pe piata financiar-bancara, calculata si acceptata de Agentia Nationala pentru Locuinte;
…acces la terenuri pentru constructii de locuinte, prin vanzare-cumparare, concesionare sau dare in folosinta pe toata durata de existenta a constructiei, in conditii preferentiale, stabilite de Agentia Nationala pentru Locuinte impreuna cu autoritatile administratiei publice locale sau centrale, dupa caz;
…scutiri de la plata taxelor pentru teren si de la plata impozitului pe cladire, pe durata de rambursare a creditului;
…o subventie in cuantum de 20% din valoarea locuintei, numai pentru prima locuinta construita cu credit ipotecar, destinata persoanelor care nu au primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru o alta locuinta.
Agentia Nationala pentru Locuinte va asigura un cuantum anual din fondurile sale, destinat creditelor, in conditii avantajoase, pentru tineri si va realiza anual un program de investitii privind realizarea de constructii de locuinte, destinate inchirierii, pentru aceeasi categorie de persoane.
Sprijin pentru tinerii care
isi construiesc o locuinta personala
Potrivit Legii nr.15/2003, asa cum a fost modificata prin Legea nr.175/2004, tinerii intre 18 si 35 de ani, care doresc sa-si construiasca o locuinta, pot solicita acordarea unui teren aflat in proprietatea domeniului privat al unitatilor administrativ-teritoriale. Prin hotarare a consiliului local, se vor stabili criteriile de prioritate in acordarea acestor terenuri. In baza cererii depuse de catre cel interesat, Consiliul local in a carui raza teritoriala se afla situat terenul, va emite, la propunerea comisiei special constituite si in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii, un act administrativ individual, mai exact o hotarare, prin care va dispune acordarea in folosinta gratuita a terenului respectiv pe toata durata de existenta a constructiei (constituirea unui drept real de superficie, potrivit dreptului civil). Hotararea consiliului local va fi pusa in executare de catre primar, in termen de 15 zile de la data aprobarii, in temeiul unui proces-verbal. Primarii au obligatia de a comunica lunar Ministerului Administratiei si Internelor, prin intermediul prefectului, stadiul procesului de aplicare a prezentelor dispozitii legale. In termen de un an de la data atribuirii terenului, beneficiarul acestuia este obligat sa inceapa constructia locuintei si sa o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul nerespectarii acestei conditii, consiliul local va emite o hotarare prin care va retrage beneficiarului dreptul de folosinta asupra terenului atribuit.
Tinerii care construiesc locuinte proprietate personala pe terenul atribuit in baza prezentei legi pot beneficia de credite in conditiile Legii locuintei nr.114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, pentru constructia ridicata pe terenul acordat, sunt exonerati, in temeiul art.10 alin. 2 din aceeasi lege, de la plata impozitului pe cladire timp de 10 ani de la data dobandirii locuintei. Nedeclararea ca detin sau au detinut in proprietate o locuinta ori un teren pe care se poate construi o locuinta constituie infractiunea de fals in declaratii si se pedepseste in conditiile art. 292 din Codul penal.
Ce conditii cumulative trebuie indeplinite pentru acordarea acestor terenuri
in folosinta gratuita ?
a) sa fi implinit varsta de 18 ani; anterior modificarii legii, se aprecia valabilitatea acestei conditii in raport cu data la care a fost depusa cererea;
b) nu au fost si nu sunt proprietarii unei locuinte sau ai unui teren destinat construirii unei locuinte proprietate personala, atat in localitatea in care se solicita atribuirea in folosinta a unui teren, cat si in alte localitati;
Care sunt actele care vor fi anexate cererii formulate in conditiile prezentei legi?
- copie de pe certificatul de nastere;
- copie de pe actul de identitate;
- declaratia solicitantului, pe propria raspundere, ca nu detine sau ca nu a detinut in proprietate o locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinte.
Regimul juridic al locuintelor atribuite in baza Legii nr. 114/1996
Conform art. 7 din lege, consiliile locale pot realiza din depozitele special constituite locuinte, exercitand controlul asupra pretului de vanzare, in vederea inlesnirii accesului la proprietate pentru unele categorii de persoane, intre care figureaza pe prima pozitie de prioritate tinerii casatoriti care, la data contractarii locuintei, au, fiecare, varsta de pana la 35 de ani.
Subventii…
Tinerii au dreptul la o subventie de la bugetul de stat, in limitele prevederilor bugetare anuale, in raport cu venitul, de pana la 30% din valoarea locuintei, calculata la valoarea finala a acesteia, precum si la plata in rate lunare, pe termen de 20 de ani, a diferentei fata de pretul final al locuintei, dupa ce s-au scazut subventia si avansul minim obligatoriu de 10%, achitat de contractant, din valoarea locuintei calculate la data contractarii.
Pentru acest an, potrivit HG nr. 496/2004, subventia de 30% de la bugetul de stat va fi acordata persoanelor care au un venit mediu net lunar pe membru de familie de pana la 4.400.000 de lei. Pentru cei care depasesc acest barem, se vor acorda urmatoarele subventii:
- 20% pentru un venit mediu net lunar pe membru de familie intre 4.400.001 si 5.000.000 lei;
- 10% – intre 5.000.001 si 5.300.000 lei;
- 5% – intre 5.300.001 si 5.900.000 lei.
Persoanele fizice, impreuna cu familia, vor beneficia, o singura data, de dispozitiile acestei legi, in conditiile in care nu au detinut si nici nu au in proprietate o locuinta ori, daca aceasta nu corespunde exigentelor minimale de suprafata, stabilite in anexa nr. 1 a acestui act normativ. Cei care primesc o asemenea locuinta sunt scutiti de la plata impozitului pe cladire timp de 10 ani de la momentul dobandirii locuintei. In cazul instrainarii legale a locuintei, noul proprietar pierde beneficiul scutirii de impozit. Instrainarea unui asemenea imobil este legala numai in situatia in care, in prealabil, au fost restituite integral sumele actualizate datorate, facandu-se dovada depunerii integrale a contravalorii sumelor actualizate, obtinute ca subventii de la bugetul de stat.
Lista cuprinzand numarul, structura pe numarul de camere si amplasamentul locuintelor, precum si lista persoanelor care vor beneficia de locuinte, in ordinea legala de prioritate stabilita de catre consiliile locale, se afiseaza la sediul acestora.
Credite…
Casa de Economii si Consemnatiuni va acorda credite pentru construirea, cumpararea, reabilitarea si repararea capitala a locuintelor proprietate personala, ale caror suprafete construite nu depasesc limitele din anexa nr. 1, pe maximum 20 de ani. Creditele au o dobanda egala cu cea acordata de CEC la depunerile la termen ale populatiei, la care se adauga o marja de 5 puncte procentuale si se suporta in proportie de 15% de catre persoana creditata, iar diferenta, pana la nivelul total al dobanzii, inclusiv marja de dobanda, de la bugetul de stat, in limita prevederilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Primirea creditului este conditionata de constituirea la CEC a unui depozit care sa reprezinte pana la 10% din valoarea creditului solicitat.
La depozitul constituit, Casa de Economii si Consemnatiuni va bonifica o dobanda egala cu cea suportata pentru depozitele pe termen de un an. Depozitul nu va fi restituit inainte de rambursarea integrala a creditului si poate fi utilizat pentru restituirea ultimelor transe ale creditului, in limitele cuantumului depozitului constituit.
Neplata, consecutiv, a 6 rate lunare de credit si a dobanzii aferente atrage executarea silita asupra bunului dobandit.