Google vs. UE: În căutarea motoarelor neconcurenţiale
În urmă cu cinci ani, când au început anchetele împotriva gigantului din lumea IT, Comisia Europeană acuza compania Google că, prin practicile sale, nu face decât să înlăture competitorii de pe piaţa sa.
Comisia Europeană a devenit, de altfel, un fel de „Om Negru” pentru companiile inovatoare din SUA, având în vedere că o astfel de anchetă care s-a terminat în 2009 a vizat şi Microsoft, aceasta ajungând în cele din urmă să plătească amenzi de 2 miliarde de dolari.
În prezent, sub anchetă este şi Facebook, în şase state europene, pentru că se presupune că prin butonul de Like, compania urmăreşte preferinţele utilizatorilor. Totodată, şi serviciul Uber, recent intrat în România, a fost interzis în mai multe oraşe europene.
Abuzurile invocate
În cazul Google, acuzele care vin din partea companiilor competitoare ţin de eliminarea concurenţei din numeroase domenii de genul biletelor de avion, compararea preţurilor la produse sau chiar a căutărilor de clipuri video.
Comisarul European pe probleme de Concurenţă, Margrethe Vestager, se teme că Google şi-a oferit un avantaj nedrept în comparaţia serviciilor de cumpărături, prin această acţiune încălcând legile antitrust ale UE. „În acest moment, compania are ocazia să demonstreze contrariul Comisiei”, susţine Vestager.
În prezent, motorul de căutare deţine peste 90% din tot ce înseamnă „internet search” şi este acuzat că pe multe dintre acestea le-a redirecţionat de la competorii lui direcţi. În prezent, în piaţă există mai multe motoare de căutare, cel mai cunoscut fiind Bing, de la Microsoft.
Apărarea Google
Într-una dintre postările de pe blogul companiei, Amit Singhal, vicepreşedinte senior Google Search, spunea că „deşi Google este cel mai utilizat motor de căutare, oamenii au acum posibilitatea să găsească şi să acceseze informaţii în numeroase moduri”, iar acuzaţii cum că Google ar face rău competitorilor sau utilizatorilor sunt deplasate.
Compania îşi apără şi sistemul de operare Android, printr-o altă postare pe blogul companiei, prin care se spune că platforma open-source nu face decât să aducă beneficii consumatorilor.
„Comisia Europeană a întrebat şi de înţelegerile noastre pe care le avem cu anumiţi parteneri. Este foarte important să vă amintiţi că acestea sunt voluntare. Din nou, puteţi folosi Android fără Google, iar prin aceasta să oferiţi adevărate beneficii utilizatorilor, dezvoltatorilor şi aproape întregului ecosistem IT”, spune Hiroshi Lockheimer, vicepreşedinte al diviziei de inginerie Android.
Pare-se că pentru Google nu va urma o perioadă prea bună, cel puţin în Europa, asta în ciuda faptului că la finele anului trecut, compania a venit cu un set de propuneri prin care să ajungă la o soluţie amiabilă cu autorităţile de pe Bătrânul Continent şi cu competitorii săi direcţi de aici.