Drepturi de autor versus PFA
Se vor plati retributiile in baza contractului individual de munca? Fiecare persoana afectata isi va desfasura activitatea sub forma unui PFA (persoana fizica autorizata)? Care este diferenta dintre remunerarea ca PFA si plata prin drepturi de autor? La aceste intrebari ne propunem sa formulam cateva raspunsuri in acest articol.
1. Persoanele care pot fi remunerate sub forma drepturilor de autor
Orice persoana care prin activitatea sa da nastere unui drept de autor poate fi platita prin aceasta metoda. Legea 8/2006 privind drepturile de autor include in sfera acestor drepturi de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, printre care sunt enumerate: operele literare si publicistice, inclusiv programele de calculator; operele stiintifice, fotografice, muzicale, de arta plastica sau grafica sau operele de arhitectura.
In mod practic, acei salariati care au un drept de autor asupra muncii lor sunt remunerati pe baza unui contract de cesiune a drepturilor de autor. Astfel, dreptul patrimonial (material) asupra respectivei creatii se transfera angajatorului, urmand ca angajatul sa beneficieze de un drept nepatrimonial de recunoastere a calitatii sale de autor al respectivei opere.
2. Persoanele care se pot inregistra ca PFA
In scopul inregistrarii unei persoane fizice ca PFA, aceasta trebuie sa desfasoare o activitate economica, alta decat acele activitati liberale pentru care s-au instituit reglementari speciale (ex. avocati, contabili, consultanti fiscali, notar, auditori etc). Inainte de inceperea desfasurarii activitatii, persoana fizica trebuie sa se inregistreze in registrul comertului si sa obtina autorizarea prealabila, cu exceptia activitatilor liberale mentionate mai sus. Desi s-a prevazut in lege ca primariile pot deschide birouri de informare si consiliere prin care sa se realizeze toata procedura de inregistrare, in practica, putine primarii au deschis astfel de birouri.
Pentru inregistrarea in Registrul Comertului, persoana trebuie sa aiba un sediu profesional, sa depuna o declaratie pe propria raspundere ca indeplineste conditiile de functionare si ca nu a savarsit fapte de natura financiar-fiscala care se inscriu in cazierul fiscal.
Plata impozitelor
Atat persoanele avand calitatea de PFA, cat si persoanele platite sub forma drepturilor de autor vor suporta un impozit pe venit de 16%. Totusi, pentru persoanele remunerate sub forma drepturilor de autor s-a prevazut o modalitate speciala de calcul si plata a acestui impozit. Astfel, platitorul de impozit pe venitul provenit din drepturi de autor va calcula, va retine si va plati 10% din venitul brut drept impozit platit anticipat. La stabilirea impozitului final, se va calcula venitul net prin scaderea din venitul brut a unei cote de cheltuieli deductibile egala cu 40% din venitul brut. Asupra venitului net se va aplica o cota de impozit de 16% si se va plati diferenta dintre valoarea finala a impozitului si suma achitata anticipat de platitorul de venit. PFA va plati impozitul aferent veniturilor obtinute pe baza datelor din contabilitatea simpla. In acest caz, vor putea fi deduse doar acele cheltuieli realizate in scopul desfasurarii activitatii, cu limitarile impuse de Codul Fiscal. Persoana platita prin drepturi de autor are dreptul de optiune pentru impozitarea in sistem real, similar celui aplicabil pentru PFA. Optiunea exprimata va fi obligatorie pentru cel putin doi ani consecutivi. In ambele situatii prezentate mai sus, indiferent daca persoana este sau nu angajata in munca, aceasta va trebui sa se inregistreze si sa plateasca contributiile obligatorii de asigurari sociale (ex. sanatate, somaj).
Un aspect important pentru cei care doresc sa obtina venituri prin intermediul uneia (sau ambelor) dintre cele doua variante este ca protectia oferita prin Codul Muncii nu este aplicabila. Prin urmare, prin contractul de prestari servicii va trebui sa se prevada in mod expres o protectie adecvata a unor drepturi. In ambele cazuri, raspunderea pentru operele create/serviciile prestate revine in totalitate autorului, daca prin contractul de prestari servicii nu s-a prevazut altfel.